x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sandvis mexican - Spaniolii au scris prima data despre tacos

Sandvis mexican - Spaniolii au scris prima data despre tacos

de Cristina Andreea Catana    |    06 Feb 2006   •   00:00
Sandvis mexican - Spaniolii au scris prima data despre tacos

Tacos este un preparat pe care mexicanii il consuma de cand au descoperit porumbul. A devenit celebru prin simplitatea, savoarea lui si, nu in ultimul rand, pentru modul rapid de preparare.

Mexicanii folosesc termenul "tacos" ca definitie pentru sandvis. Cel mai simplu mod de a prepara aceasta mancare este sa umpli o tortilla si sa o rasucesti. La fel ca si sandvisurile europenilor, tacos poate fi umplut cu aproape orice. Compozitia depinde de zona in care il mananci.

Istoria tacos-ului incepe o data cu inceperea cultivarii porumbului si prepararea de tortillias. "Pentru mexicani, tacos-urile simple, consumate de milioane de oameni zilnic, sunt reprezentate de tortillias simple, fierbinti, in care sunt infasurate bucati de carne sau fasole batuta, deasupra carora sunt puse diferite sosuri. De obicei sunt consumate ca o gustare intre mesele principale sau ca aperitiv la principala masa a zilei", spune Diana Kennedy in "Cartea despre Tortillias".

ISTORIE. Prima mentiune despre tacos a fost facuta de unul dintre soldatii lui Hernan Cortez, Bernal Diaz del Castillo, in anul 1520. Conchistadorul a organizat un banchet pentru toti generalii lui. Pentru a le omagia meritele, Cortez a adus porci din Cuba. Cu carnea acestora a umplut tortillas, iar bogatia mesei a fost surprinsa de Castillo in cartea "Adevarata istorie a cuceririi Noii Spanii". Arheologii au venit cu dovezi care atesta prezenta acestor tacos pe pamant mexican inca din Antichitate, cand erau umplute cu pesti mici. Locuitorii din statele Morelos si Guerrero preferau sa-si umple tacos cu insecte mici si furnici, iar cei din Puebla si Oaxaca - cu lacuste si melci.

RETETA
  • INGREDIENTE: pentru sosul de rosii: 3 rosii, piper proaspat, 250 ml apa, 3 catei de usturoi, o ceapa; pentru sosul alb: o ceasca smantana, o jumatate ceasca lapte, o lingurita zeama de lamaie, o lingurita piper granulat, o lingurita oregano, o lingurita sare, o jumatate de lingurita de piper alb; umplutura: 500 g peste alb, o jumatate de ceasca malai, doua lingurite sare, o lingurita chilli; pentru tacos: 4 cesti varza alba taiata marunt, doua rosii feliate, 8 tortillias, doua lamai verzi.
  • PREPARARE: Se pun rosiile intregi impreuna cu piperul cu apa la fiert. Rosiile se scot si se curata de pielite. Apoi se pun impreuna cu celelalte ingrediente ale sosului intr-un blender si se paseaza. Sosul alb se prepara amestecand toate ingredientele. Puneti fasiile de peste intr-un bol si amestecati-le cu malaiul, sarea si chilli. Apoi puneti-le pe gratar. Pentru asamblare se foloseste o tortillia pe care se pune sosul de rosii, o jumatate de ceasca varza, apoi o fasie de peste, apoi sosul alb.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie tacos