x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sarbatoare - Păzitul Usturoiului, de Săntandrei

Sarbatoare - Păzitul Usturoiului, de Săntandrei

de Maria Belu    |    30 Noi 2007   •   00:00
Sarbatoare - Păzitul Usturoiului, de Săntandrei

Biserica Ortodoxă Romănă il prăznuieşte la 30 noiembrie pe Sfăntul Apostol Andrei. După creştinarea dacilor, o dată cu venirea Sfăntului Andrei pe aceste meleaguri, fondul păgăn al vechilor ritualuri nu a fost eliminat total, ci doar transformat.

Numărul mare de tradiţii şi obiceiuri ce işi au obărşia in acest inceput dezvăluie o legătură unică intre vechile credinţe, tradiţii sau obiceiuri şi ideile cuprinse in predica Apostolului. Un bun exemplu este noaptea Sfăntului Andrei (numele este de origine greacă şi inseamnă "bărbăţie" sau "valoare").


Ritualuri pagane. In noaptea de Săntandrei, in credinţa populară, se deschide cerul şi se pot face vrăji şi farmece. Astfel, in unele zone se mai păstrează şi astăzi obiceiul ca fetele care urmează să se căsătorească să işi afle ursitul măsurănd nouă ceşcuţe cu apă, pe care le varsă intr-o strachină ce va fi pusă la icoană. Dimineaţa, apa din strachină se măsoară, din nou, tot cu aceeaşi ceşcuţă; dacă pe fundul străchinii mai rămăn căteva picături de apă, atunci fata va avea noroc şi se va căsători, iar dacă ultima ceşcuţă rămăne neumplută bine, aceasta nu va avea noroc. Este noaptea in care se pot lua măsuri de precauţie pentru a indrepta răul provocat de duhurile necurate, care vin pentru a-i speria pe cei vii.


In Moldova, noaptea de Săntandrei se numea Păzitul Usturoiului şi se celebra ca un adevărat revelion; de aici şi ipoteza că in această zi dacii serbau Anul Nou. Tinerii, băieţi şi fete, se adunau intr-o casă mai mare şi, de cu zi, ungeau uşile şi ferestrele cu usturoi, iar de cum se lăsa seara incepeau petrecerea, măncau şi beau, iar dimineaţa ieşeau in curte unde impreună cu lăutarii jucau covata cu usturoi, care peste noapte era păzită de o bătrănă. După terminarea petrecerii, usturoiul din covată era impărţit intre ei şi păstrat la icoane pentru a-i feri de boli şi farmece. Tot in credinţa populară, in seara zilei de 29 noiembrie se seamănă grău intr-o farfurioară - căţi membri are familia, atătea farfurioare se pun - , iar la Anul Nou cel al cărui grău va creşte inalt şi verde va fi sănătos şi va avea noroc.

Măncarea din această zi va fi pe bază de usturoi şi de plăcinte dulci. Usturoiul, consumat ca atare sau in diferite combinaţii, ajută la menţinerea unei stări generale de bună sănătate.


Reţetă

● INGREDIENTE: un kilogram de ciuperci champignon (pot fi şi din conservă), o ceapă, două căpăţăni de usturoi, ulei, sare după gust.

● PREPARARE:
Ciupercile se curăţă, se spală şi se toacă mărunt, atăt codiţele, căt şi pălăriuţele. Ceapa se curăţă, se spală şi se toacă peştişori. Se pune la călit intr-o tigaie cu ulei incins, iar cănd devine sticloasă se adaugă ciupercile. Se lasă să fiarbă in continuare şi se condimentează după gust. Atenţie! In timpul fierberii nu se va pune apă, pentru că ciupercile vor lăsa şi ele suficient lichid. Cănd sunt aproape gata, se adaugă usturoiul tăiat mărunt, se mai lasă puţin pe foc şi se dă deoparte.

×
Subiecte în articol: gastronomie