x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sărbătoare populară pe tărâmul vinului

Sărbătoare populară pe tărâmul vinului

de Simona Chiriac    |    17 Sep 2009   •   00:00
Sărbătoare populară pe tărâmul vinului
Sursa foto: Simona Chiriac/Jurnalul Naţional

Urcând pe drumul cramelor către coama înverzită a Muntelui Istriţa, ajungi la un izvor numit de localnici Fântâna Vulturului, străjuit de o parte şi de alta de două stânci: Piatra Şoimului şi Cuibul Corbului. În apropiere se văd dealurile terasate cu viţă-de-vie, ce parcă îşi trag sevele din aceste locuri încărcate de legendă.



Şi poate că nu e întâmplător că tocmai aici a fost descoperită acum mai bine de 150 de ani o comoară, "Cloşca cu puii de aur", despre a cărei origine se ţes şi acum poveşti. Dar poate cea mai mare bogăţie a acestor locuri este vinul, aşezat la păstrare în butoaiele de lemn, în cramele vechi de când lumea. Cu greu vei găsi la Pietroasele vreo gospodărie care să nu aibă o pivniţă, un beci sau o cramă boltită, de unde se aduce la masă vinul roşu sau alb, după cum e plăcerea fiecăruia. Şi tot aici există obiceiul ca oaspeţii să fie omeniţi cu cele mai bune bucate.

Surprizele organizatorilor
Preparate tradiţionale de prin zona Buzăului numai bune să fie gustate alături de un pahar de vin sau must, concursuri, expoziţie etnografică (realizată de elevii Şcolii Generale din Pietroasele şi având ca temă "Lada de zestre"), cântece populare şi dansuri care înseninează cerul, de toate acestea s-au putut bucura cei care au ajuns la Pietroasele la 6 septembrie, atunci când a avut loc Sărbătoarea Tămâioasei. Aflat deja la cea de-a doua ediţie, evenimentul organizat de Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural, filiala Buzău, a strâns laolaltă fii ai satului, dar şi iubitori ai tradiţiilor româneşti sosiţi de prin tot judeţul Buzău sau chiar de mai departe.

Joc năvalnic
Reînviind vechile obiceiuri din strămoşi, fetele din Pietroasele şi Chiojdu, îmbrăcate în frumoase costume populare, au sosit la sărbătoare într-un car tras cu boi, chiuind şi purtând ciorchini cu boabe grele. Coşniţele cu struguri proaspăt culeşi din vie au fost răsturnate în linul de lemn (aşa cum se făcea odinioară prin mai toate gospodăriile cu tradiţie în vinificaţie), iar fetele au jucat, la fel ca zânele din poveste, transformând fructele pârguite în must. Aşa se face că cei curajoşi au putut gusta cel mai proaspăt must, sorbind din cănile de lut smălţuite licoarea toamnei. La 1 decembrie, atunci când Sărata Monteoru va găzdui "Căsuţa cu pridvor", mustul transformat în vin va fi vândut la licitaţie, iar din banii strânşi se vor cumpăra costume populare. Acestea vor fi îmbrăcate de copii, tineri şi adulţi, o reîntoarcere la vechile rosturi ale satului românesc.

Tămâioasa de Pietroasele
Ca de fiecare dată, viticultorii buzoieni au adus cele mai bune vinuri, toţi cei prezenţi putându-şi răsfăţa simţurile cu vinuri albe sau roşii, dulci sau mai seci. Vedeta inconstestabilă a fost însă Tămâioasa de Pietroasele. Solul în mare proporţie calcaros, precum şi aşezarea favorabilă pe pantele dealurilor mângâiate de soare au făcut ca acest vin să aibă calităţi cu totul deosebite. Marin Lupu, pasionat de tot ceea ce înseamnă vinul şi vinificaţia, a descris cu mult suflet Tămâioasa de Pietroasele. "Când spui vin de Pietroasele, spui aproape totul. Este un vin care vine dintr-o zonă dăruită de Dumnezeu cu tot ce trebuie vinului: dealurile pline cu calcar, expunerea la soare. Calcarul este determinant pentru viţa-de-vie. Eu aş vrea să nu fiu lipsit de modestie, dar Tămâioasa Românească mai bine ca la Pietroasele nu cred că se face nicăieri în lume mai bine. În zonele Pietroasele, Bădeni, Breaza este cultivată pe 100 ha, dar este un areal strâns, unde calitatea este superioară cantităţii. Calitatea vinului la o producţie mediocră dă cel mai bun vin de Tămăioasă din lume. Tămăioasa este o perlă a vinurilor, în special a celor dulci şi demidulci. Aici, la Pietroasele,  înmagazinează dulceaţă, cele mai parfumate fructe din lume se adună în buchetul acestui soi de vin. Gustă un strugure de Tămâioasă copt şi vei simţi o plăcere şi o savoare desosebită. Simţi că trăieşti!"

Pasiune pentru vin

Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon sau Fetească Regală au fost alte câteva sortimente de vinuri care au putut fi degustate. Ca şi la ediţia precedentă, un juriu format din specialişti în vinificaţie a avut dificila sarcină de a stabili cel mai bun vin roşu şi cel mai bun vin alb. S-a ţinut cont de limpiditate, culoare şi buchet, fiind analizate zeci de sortimente. La secţiunea vinuri albe, marele premiu a fost câştigat (pentru a doua oară consecutiv) de Vasilică Roşca - Crama La Butoaie, care a obţinut cea mai bună Tămâioasă. Pe locul I s-a clasat Capotă Marcel (Pietroasele), locul al II-lea - Buculei Sergiu (Pietroasele), iar pe locul al III-lea - Vlad Nicolae (Izvorul Dulce, Merei). La vinurile roşii, marele premiu a fost adjudecat de Marin Lupu din Breaza, pe locul I aflându-se Copaci Ion (Izvorul Dulce, Merei), locul al II-lea - Dragu Andrei (Bădeni) şi locul al III-lea - Anton Constantin (Pietroasele).

Cele mai gustoase preparate

La concursul gastronomic, simţurile au fost şi mai greu încercate. Pe mese au fost aşezate preparate care sunt tocmai potrivite alături de o cană de vin de Buzău. Fie că au avut sosuri de vin sau struguri în compoziţie, preparatele au fost atât de diverse, încât aveai impresia că te afli în faţa unui ospăţ împărătesc. Fiecare preparat a fost gustat, "cântărit", juriul ajungând la concluzia că nicicând Buzăul nu a fost mai gustos ca în acest început de toamnă. Au fost acordate diplome pentru cel mai deosebit antreu, cel mai gustos preparat din iepure, cea mai originală şi cea mai veche reţetă, cel mai ecologic preparat...

Vinurile de Buzău
Inginerul Adrian Heraru, specialist în vinificaţie şi membru al juriului prezent la Sărbătoarea Tămâioasei, a fost cel care a apreciat la justa valoare vinurile participante la concurs. "Sunt produse de micii fermieri, o parte dintre ei participând şi la ediţia de anul trecut. Vinificaţia strugurilor aromaţi este mai dificilă, totuşi vinurile sunt de la mediu către bune, n-aş putea spune că sunt excepţionale foarte multe, dar se vede un progres faţă de anul trecut. Sunt în general producători din Pietroasele, Merei, Breaza, Năeni, tot Dealul Mare din judeţul Buzău. Ceea ce ne bucură este voinţa lor de a merge înainte. Vinurile de Buzău, în general, sunt vinuri albe - Fetească Regală, Riesling, Fetească Albă, dar trebuie menţionate şi vinurile roşii - Merlot, Fetească Neagră, Pinot Noir şi Cabernet mai puţin, Sauvignon. Vinurile de Buzău sunt vinuri suple, tari, care merg la toate mesele şi la toate bucatele. Sunt vinuri de mare matcă, reprezintă o bucată din Dealul Mare, o bucăţică din viticultura românească, cu o tradiţie de zeci de ani.

×
Subiecte în articol: geografia vinului