x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sarbatoarea nasterii lui Iisus

Sarbatoarea nasterii lui Iisus

de Tudor Cires    |    20 Dec 2006   •   00:00
Sarbatoarea nasterii lui Iisus

Daca Pastile sta sub semnul "luminii", Craciunul este intotdeauna asociat cu "caldura". Caldura sufleteasca, pe care crestinii o contrapun frigului de afara. Caldura bucatelor si a focului din soba.

Caiet de retete - masa de Craciun

Daca Pastile sta sub semnul "luminii", Craciunul este intotdeauna asociat cu "caldura". Caldura sufleteasca, pe care crestinii o contrapun frigului de afara. Caldura bucatelor si a focului din soba. Caldura sentimentelor si, nu mai putin, caldura credintei in destinul Pruncului Sfant, ce se naste in aceasta noapte pentru a mantui omenirea.

Masa de Craciun in acest context capata si ea puternice accente rituale. Bucatele gustoase nu vor lipsi, asa cum nu lipseste nici vinul. Iar colindatorii sunt "omeniti" cu nuci, mere si colaci. Colaci rotunzi, precum Soarele si Luna.

Colacul oferit colindatorului preia o parte din superstitiile pagane ale graului, al carui spirit se credea ca vegheaza asupra casei, a oamenilor ei si a animalelor din batatura. Se spune ca turtele facute de Craciun se pastreaza pana primavara, cand se pun intre coarnele vitelor care pornesc la arat, ca sa fie recolta imbelsugata.

Credintele sunt parca fara de numar. Asa cum fara de numar sunt si retetele mancarurilor ce se pun pe masa de Craciun. Noi am cules pentru dumneavoastra cateva de la Elena Popa, sotia mesterului de masti din Tarpesti, si de la Viorica Fodor, din Piatra-Neamt.

Harzob de pastrav
Pastravul se eviscereaza si se spala, apoi se tine la bait cu: piper, sare, usturoi, unde se lasa intre 4 si 12 ore. Se pune la zvantat, apoi se afuma cu lemn de fag. Se fac palete din lemn de alun, tesute cu ata. Pe una dintre aceste palete se asaza crengute de brad, deasupra pestele, apoi alte crengute si cealalta paleta. Se leaga la capete, se tund crengutele de brad si i se da forma de harzob. Pestele se pune in cetina fierbinte, ca sa prinda gust de brad.

Tocana vanatoreasca
Se prepara in oalele de lut in care de obicei se pregatesc sarmalele. Pulpa de vanat se pune intai intr-un bait cu vin, piper, ienibahar, usturoi, ceapa, dupa care carnea se trage repede prin ulei foarte incins, ca sa nu-si lase zeama. Cand a prins o crusta usoara, se scoate si se da deoparte. In cratita punem apoi ciuperci, morcov, telina si dam putin la cuptor. In timpul asta lasam carnea sa fiarba separat. Intr-o oala de lut pentru sarmale punem mai intai legumele, apoi carnea si inchidem totul cu un capac facut din aluat de paine. Se da oala la cuptor si se lasa pana se coace painea de deasupra.

Cozonac
O moldoveanca n-o sa-ti faca niciodata un singur cozonac! Asa ca reteta incepe cu minimum 2 kg de faina, 20 de galbenusuri si 10 albusuri, 600 g zahar, un litru de lapte, doua pachete de unt, 120 ml ulei, doua "nuci" de drojdie, rom, vanilie si sare. Iar pentru umplutura pune deoparte celelalte 10 albusuri, 1,200 kg de nuci (coapte si macinate) si 750 g zahar. Se topeste drojdia in putin lapte caldut, cu doua linguri de zahar. Cateva linguri de faina se oparesc in lapte, apoi se amesteca bine cu drojdia, se framanta si se lasa sa creasca. Galbenusurile se bat cu zaharul si sarea, iar albusurile se bat separat cu zeama de lamaie. In faina se pun pe rand maiaua, galbenusurile si albusurile si se framanta. Se incorporeaza untul topit, uleiul, "aromatele" si restul de lapte. Tot secretul e framantatul aluatului, "cu furie, de parca ti-ar fi dusman". Se lasa sa creasca si se pregateste umplutura din nuci macinate, zahar si albusuri batute pana se face o pasta consistenta. Se imparte aluatul in sase, se intind foile, se umplu si se ruleaza, dupa care se pun in tavi unse cu unt. Se lasa la crescut o jumatate de ora, se ung cu ou, se presara zahar tos si se dau la cuptor, la foc mic, pentru un ceas.

Rulada din burta de porc
Se ia burta de porc si se curata bine de slanina, ramanand doar soriciul si carnea. Carnea se taie in fasii suficient de late si de lungi pentru a face din ea o rulada. Se amesteca doua cani de apa cu sare, piper macinat, ienibahar, boia de ardei dulce, usturoi pisat si foi de dafin, iar carnea se lasa pentru doua-trei zile la macerat, la rece, in acest bait. Din carne de porc de la gat si de pe pulpele din fata se pregateste o compozitie ca pentru carnati - se da carnea prin masina de tocat, prin sita mijlocie - care se condimenteaza (nu foarte tare!) cu sare, piper, coriandru, ienibahar si usturoi si i se potriveste consistenta cu supa de carne rece. Se umple cu aceasta compozitie carnea care a stat la macerat, care se ruleaza, se inveleste in sorici si se leaga cu sfoara. Se da putin la fum, apoi se fierbe in zeama de varza, la foc mic.

Jambon afumat
Jambonul se face numai din pulpe de porc, care se dezoseaza, ca sa le patrunda mai bine condimentele. Carnea se pune intr-un bait de vin, sare, piper, cimbru si cativa catei de usturoi. In acest bait se tine circa o saptamana, intorcandu-se din cand in cand de pe o parte pe alta. Dupa aceea, carnea se scoate din bait, se leaga si se pune la zvantat afara, la vant. Dupa ce s-a uscat bine, se afuma doua zile, sa se patrunda, si se da la beci, la rece.

Ciorba de gaina
O ciorba buna este cea facuta cu bors umplut in casa. Borsul se umple in Moldova astfel: se pun in putina o sita cu tarate de grau si o sita cu tarate de porumb. Se uda putin cate putin cu apa rece, pana se umezeste bine toata cantitatea de tarate. Se adauga cateva crengute de visin si cateva fire de leustean. Se umple vasul (5-6 litri) cu apa fierbinte pana sus. Se lasa la acrit doua-trei zile. Zeama (sau ciorba) de gaina se pregateste in felul urmator: se taie gaina, se curata, se portioneaza, se spala si se pune la fiert. Nu se lasa sa fiarba prea tare, ca sa nu se sfarame. Cand e aproape gata de fiert carnea, se adauga zarzavatul: ceapa prajita in ulei, cu patrunjel si putin leustean. Se pune separat la fiert borsul, care se adauga dupa aceea in oala. Se potriveste de sare si se drege cu smantana "de pe oale".
Sfaturi

Pastrav. Pestele nu trebuie tinut in bait mai mult de o jumatate de zi, pentru ca prinde prea multa apa si i se inmoaie carnea.

Fum. Pentru afumarea pastravului trebuie folosit numai lemn de fag. Daca se foloseste lemn de esenta moale pestele o sa capete o negreala care ii altereaza si gustul si aspectul.

Acreala. Ciorba de gaina poate fi acrita si cu zeama de corcoduse sau de prune verzi sau cu zeama de varza.

Decor. Pentru a da un aspect mai frumos cozonacului de Craciun, il puteti orna, inainte de a-l pune in cuptor, cu miez de nuca.
×
Subiecte în articol: carnea lasa bait