x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sarbatoarea unui nou inceput

Sarbatoarea unui nou inceput

de Simona Chiriac    |    20 Dec 2006   •   00:00
Sarbatoarea unui nou inceput

Craciunul sau Sarbatoarea Nasterii Domnului este unul dintre cele mai importante evenimente crestine. Atat pentru catolici, cat si pentru ortodocsi, la 25 decembrie s-a nascut viata care va infrange moartea.

Calendar gastronomic

Craciunul sau Sarbatoarea Nasterii Domnului este unul dintre cele mai importante evenimente crestine. Atat pentru catolici, cat si pentru ortodocsi, la 25 decembrie s-a nascut viata care va infrange moartea. Sarbatoarea avea, si mai are inca, un pronuntat caracter magic, fiind perceputa ca o iesire din timp. Poate din aceasta cauza Craciunul se sarbatoreste, la fel ca in povesti, timp de trei zile.

Traditia populara spune ca Mos Craciun ar fi fost stapanul staulului unde s-au adapostit Maria si Iosif. Dupa nasterea lui Iisus, Mos Craciun l-a asezat la umbra unui mar si de bucurie a impartit mere tuturor copiilor care treceau pe acolo. Cu timpul, Mos Craciun a devenit simbolul darniciei, aducandu-le copiilor jucarii, haine, incaltaminte si dulciuri.

Traditii si credinte. In preziua Ajunului sunt pomeniti cei morti pentru a afla si ei pe lumea cealalta ca a sosit Craciunul. In noaptea de 23 spre 24 decembrie se asaza pe mese bucate de post, care sunt aduse a doua zi de dimineata la biserica pentru a fi sfintite. De-abia apoi se impart sarmanilor. Copiii pleaca la colindat, cu Mos Ajunul, si primesc de la gazde mere, pere, nuci sau covrigi. In popor se spune ca Dumnezeu a lasat pe pamant colindele ca sa-i indrepte pe oameni pe calea cea buna. Este o mare bucurie pentru copii sa mearga cu "Steaua" sau cu "Irozii", pentru ca si Iisus a plecat la colindat pe vremea cand era copil.

Caracteristic Ajunului Craciunului este consumarea alimentelor cu puteri magice. De exemplu, se crede ca este bine sa mananci peste ca sa nu suferi de friguri. Se amesteca grau fiert cu miere si, inainte de a-l gusta, se arunca o lingura din mancare pe jos pentru ca norocul sa se lipeasca de toti ai casei la fel ca mierea. Aluatul pentru cozonac este bun pentru indepartarea deochiului. In noaptea din Ajunul Craciunului se spune ca se deschide cerul si se petrec mari minuni: animalele capata darul vorbirii, iar apa se preschimba in vin.

In noaptea de Craciun, focul are putere purificatoare si de aceea nu trebuie lasat sa se stinga. Cenusa busteanului care a ars toata noaptea se arunca in gradina pentru ca sa apara in primavara plante noi. Dimineata, dupa ce crestinii merg la biserica, se asaza pe masa bucate alese, si intotdeauna cozonaci si colaci.
Cozonac

Ingrediente: 100 ml lapte, 200 g miez de nuca, 400 g faina, 200 g unt, miere 200 g zahar, miere, 10 oua, drojdie, stafide, rahat, coaja de lamaie, esenta de rom, zahar vanilinat, un galbenus.

Preparare: Se dizolva drojdia in putin lapte caldut, apoi se amesteca impreuna cu faina, laptele amestecat cu putin zahar vanilinat, albusurile batute spuma si galbenusurile frecate cu zahar. Se framanta putin si apoi se adauga untul topit si mirodeniile. Se lasa la crescut, apoi se intinde o foaie de aluat. Se asaza umplutura (nuca amestecata cu rahat, stafide si miere). Cozonacul se pune in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se tine putin la crescut in tava, apoi se unge cu galbenus si se coace.

×