x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Sărbători cu "jinars" şi hornoaie

0
19 Dec 2007 - 00:00

De te afli cumva călător printre dealurile incărcate de vii ale Jidveiului, atunci nu ezita să intri şi-n sat, la Cetatea de Baltă, la Crăciunelu de Sus, la Tătărlaua sau la Săntămărie.

Cărnaţi de porc, cartaboşi (sic!), caş de porc, dar şi copturi, precum: cozonaci, lichiu, hencleş, uscături, hornoaie sau plăcinte "impăturate". De te afli cumva călător printre dealurile incărcate de vii ale Jidveiului, atunci nu ezita să intri şi-n sat, la Cetatea de Baltă, la Crăciunelu de Sus, la Tătărlaua sau la Săntămărie. Ţi-or deschide uşa gospodarii şi te-or ospăta gospodinele cu bucate alese. Şi ţi-or pune dinainte, de-i iarnă şi te-a răzbit frigul, şi-o canuţă de "jinars" ori un vin fiert, că doar te afli pe "drumul vinului"!

Reţete tradiţionale

Nu-i timp mai bun decăt Crăciunul pentru a-ţi proba vrednicia pregătind dulciuri şi alte copturi tradiţionale pentru partea aceasta de lume. Cum ar fi, bunăoară, "hornoaiele", pentru care, la kilul de făină, mai ai nevoie de două ouă, o cană de zahăr, 7 linguri de ulei, o juma’ de litru de lapte şi drojdie căt o nucă. "Se inmoaie drojdia in lapte şi se amestecă apoi cu toate ingredientele. Se frămăntă aluatul şi se pune la dospit. Se intinde o foaie de un deget grosime, care se taie in făşii late de două degete. Fiecare făşie se rulează pe un lemn rotund. Se coc in ulei incins. După ce se răcesc, se pudrează cu zahăr farin", aflăm de la gospodinele satului. Şi tot ele ne-au dat şi alte reţete locale. "Plăcintele impăturate" se pregătesc dintr-un kilogram de făină albă, două linguri de untură de porc, sare, ulei pentru copt. Făina se amestecă bine cu două linguri cu vărf de untură de porc şi se frămăntă cu apă sărată. Se face un aluat potrivit de tare. Se intinde aluatul pe o planşetă, se unge foaia obţinută cu ulei sau cu untură topită, apoi se rulează şi se taie in bucăţi de 4-5 cm. Din fiecare bucată obţinută se formează căte o plăcintă care se crestează la mijloc de două ori. Se coace in ulei incins. Pentru "uscături" (pe placul celor mici), adu-ţi la indemănă 5 ouă, 3 linguriţe de ulei, puţină sare, făină căt cuprinde şi ulei pentru copt. Se frămăntă făina cu ingredientele, se intinde o foaie subţire ca de tăiţei şi se taie in romburi cu latura de 3 degete. Se crestează romburile la mijloc cu cuţitul şi se trece un colţ al rombului prin crestătura din mijloc. Se coc in ulei incins. După ce se răcesc, se pudrează cu zahăr farin.

Cetăţile vechi

Deşi este atestată documentar in anul 1197, sub numele "Cuculensis castri", localitatea Cetatea de Baltă e posibil să fie cu mult mai veche. In secolele I i.Hr. - I d. Hr. aici s-a aflat o veche fortăreaţă, pe apa Tărnavei, pe o limbă de pămănt inconjurată de bălţi şi de mlaştini. După tradiţie, de aici vine şi numele de azi al locului. In secolul al XVI-lea, se construieşte pe o culme castelul Bethlen-Haller, restaurat in veacurile următoare. Astăzi, intrat in patrimoniul intreprinderii viti-vinicole din Jidvei, i-au fost readuse la lumină frumoasele elemente arhitectonice şi decorative in stilul Renaşterii franceze.

Cărnaţi de porc

Ingrediente: carne de porc (mai grasă), sare, piper, usturoi, maţe de porc.

Preparare: Se macină carnea de porc (se dă prin maşina de tocat - n.r.) şi se frămăntă cu usturoi pisat, sare, piper după gust şi una sau două căni de apă rece. Se umplu maţele de porc, spălate cu apă şi sare şi curăţate. Se aşază cărnaţii intr-o coşarcă de paie, la zvăntat, şi a doua zi se afumă.

Caş de porc

Ingrediente: o jumătate de cap de porc, falca de la porc, o bucăţică de ficat, un rinichi, o jumătate de limbă, o jumătate de inimă, o bucată de carne macră de 700-800 g, sare, piper, usturoi, băşică (stomac) de porc.

Preparare: Se pun la fiert, in apă cu sare, capul şi falca de porc, ficatul, rinichiul, limba, inima şi carnea macră. După ce au fiert, se scot şi se lasă să se răcească. Se taie in felii de circa un deget lăţime, se condimentează cu sare, piper şi usturoi, după gust. Se amestecă bine cu carnea in care au fiert şi se bagă in băşica porcului, curăţată şi spălată. Se leagă băşica şi se pune 5 minute in apă fierbinte. Se poate afuma puţin.

Cartaboş de porc

Ingrediente: măruntaie de porc (ficat, plămăni, splină, inimă, rinichi), slănină din barbă, carne macră, un kg ceapă, unsoare (untură), sare, piper, cimbru, maţe groase.

Preparare: Se fierb măruntaiele de la porc, slănina şi carnea macră, in apă cu sare. Separat se căleşte in unsoare un kg de ceapă tăiat feliuţe. După ce au fiert, se scot din apă şi se lasă la răcit. Apoi se toacă de două ori. Se frămăntă cu sare, piper şi cimbru. Se umplu maţele, spălate şi curăţate, se leagă la capete şi se opăresc.

Hencleş

Ingrediente: o jumătate de kilogram de făină, un ou, 125 g zahăr, 4 linguri de ulei, drojdie căt o nucă, 3-4 pahare de lapte, griş, unul-două pliculeţe cu zahăr vanilinat, smăntănă, nucă măcinată.

Preparare: Se frămăntă făina cu drojdie, zahăr şi ulei şi se lasă la dospit. Separat se prepară un griş mai gros, fiert in lapte, cu zahăr, după gust, şi zahăr vanilinat. După ce aluatul este dospit, se intinde o foaie groasă de un deget, se aşază intr-o tavă tapetată cu făină, se pune grişul răcit deasupra, se unge cu smăntănă amestecată cu ou şi zahăr. Peste griş se presară nucă măcinată. Se coace la cuptor la foc potrivit circa 30-40 de minute.

Reţete redactate de Maria Belu

Â

 Â

"Celor trei flori sfinte,/ Din Rai răsărite,/ Domnu-a cuvăntat:/ - Dragi florile mele,/ Cari suntem mai mari?// (…) Floarea vinului,/ Ea şi-a cuvăntat:/ - Da, eu sunt mai mare,/ Că dacă n-aş fi,/ N-ar fi bucurie/ Şi nici veselie"

Celor trei flori sfinte -colind

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   zahăr,   porc,   apă,   ulei

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cel mai mare diamant din România, de vânzare. Licitația de Bijuterii în valoare de 2 milioane de euro

Cel mai mare diamant din România, de vânzare. Licitația de Bijuterii în valoare de 2 milioane de euro
Galerie Foto Cel mai mare diamant, ce a ieșit vreodată la vânzare în România, este scos la licitație. Briliantul de circa 8,59 carate este estimat între 45.000 și 65.000 de euro și este expus la Palatul...

Aseară, pe Antena 1, Asia Express - Drumul Comorilor, lider de piață. Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Aseară, pe Antena 1, Asia Express - Drumul Comorilor, lider de piață. Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Cursa de pe Drumul Comorilor a continuat luni seară la Antena 1 cu un traseu lung care a avut ca ultim punct de oprire Manila. După o zi plină de provocări și momente tensionate, cea de-a doua imunitate a etapei a f...

Speak și Ștefania comentează episoadele din Asia Express pe AntenaPlay

Speak și Ștefania comentează episoadele din Asia Express pe AntenaPlay
DeSpeak firu-n patru este proiectul pe care Speak și Ștefania l-au dezvoltat împreună cu AntenaPlay, ca urmare a participării lor în cadrul celui de-al treilea sezon Asia Express. Fiecare episod al show-ului este...

Văduva lui Kobe Bryant îl acuză pe proprietarul elicopterului prăbușit de moartea soțului său

Văduva lui Kobe Bryant îl acuză pe proprietarul elicopterului prăbușit de moartea soțului său
Văduva celebrului baschetbalist american Kobe Bryant, care s-a părbușit cu elicopterul luna trecută în California, l-a acționat în judecată pe proprietarul aparatului de zbor, potrivit The Guardian. În a...

„Early booking” în zonă de carantină? Pierdere 100%, pentru turiști

„Early booking” în zonă de carantină? Pierdere 100%, pentru turiști
Industria ospitalității are cel mai mult de suferit din cauza pandemiei de Coronavirus, care deja se profileză, după ce Italia a luat măsuri drastice, duminică. Agențiile de turism au anunțat că nu le pot da...

Anghel Constantin este câștigătorul primei ediții iUmor

Anghel Constantin este câștigătorul primei ediții iUmor
Anghel Constantin a fost favoritul publicului în prima ediție a sezonului cu numărul opt iUmor și este primul concurent care merge în finală. Constantin este tehnician la anvelope de utilaje industriale, iar în ti...

Agențiile de turism nu mai oferă vacanțe în Italia

Agențiile de turism nu mai oferă vacanțe în Italia
Compania de turism IRI Travel a luat horătârea să nu mai vândă timp de o lună pachete turistice în Italia și țările unde este confirmată prezența coronavirusului. Dacă situația se va...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au câștigat amuleta și imunitatea la Asia Express- Drumul Comorilor

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au câștigat amuleta și imunitatea la Asia Express- Drumul Comorilor
Galerie Foto      Cea de-a doua etapă din Filipine a show-ului Asia Express - Drumul Comorilor a început duminică seară cu formula inițială de 9 echipe. Cursa a pus în joc aceeași miză importantă,...

VIDEO Premiera iUmor s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor categoriilor de public

VIDEO Premiera iUmor s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor categoriilor de public
Primul episod din sezonul cu numărul opt iUmor, difuzat aseară, în intervalul 19:59-22:50, la Antena 1, a fost lider detașat de audiență, atât pe publicul comercial din mediul urban, cât și la nivelul...

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului
Celebrul carnaval de la Rio de Janeiro începe astăzi și se va încheia pe 29 februarie. În mod tradițional acesta  are loc înainte de intrarea în Postul Paștelui catolic. Este cel mai mare...

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița
Galerie Foto Sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, în primul episod al celui de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, telespectatorii vor descoperi un nou oraș Mangalița, mai frumos și mai curat....

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală
Societatea de investiții Sycamore Partners va achiziționa pachetul majoritar al brandului Victoria's Secret de la compania L Brands pentru suma de 525 milioane de dolari. Aceasta din urmă va păstra...

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri momentele cumpl...

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor  “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”
Galerie Foto Momente incendiare în cel mai aşteptat show de umor, iUmor, ce revine mâine seară, de la 20:00, la Antena 1, cu premiera sezonului cu numărul opt. Tk Jiang, concurentul venit tocmai din Singapore, s-a apucat de...

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui
Întrucât în acest an Sărbătoarea Învierii Domnului va avea loc pe 19 aprilie, Moșii de Iarnă ori Sâmbăta Morților se sărbătorește pe 22 februarie. Această zi este dedicată omagierii celor trecuți în...
Serviciul de email marketing furnizat de