x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Savoare pentru anotimpul rece

Savoare pentru anotimpul rece

de Maria Belu    |    19 Ian 2008   •   00:00
Savoare pentru anotimpul rece

Vin, zahăr, mirodenii, fructe şi fantezie
Dacă gusturile în materie de modă, arhitectură, design ambiental ş.a. evoluează, de ce n-ar evolua şi gusturile în materie de băuturi?



Vin, zahăr, mirodenii, fructe şi fantezie
Dacă gusturile în materie de modă, arhitectură, design ambiental ş.a. evoluează, de ce n-ar evolua şi gusturile în materie de băuturi?


Cruşonul este o băutură slab alcoolizată, potrivită atât celor care nu se dau în vânt după alcoolurile tari, cât şi celor cu apetit pentru o băutură mai îndrăzneaţă. Se prepară din vin natural şi fructe, la care se adaugă şi alte arome, cu scopul de a-i îmbogăţi savoarea. Se poate servi rece sau cald, în funcţie de anotimp.


Regula este ca orice cruşon să fie gustos şi uşor, să nu provoace ameţeli. Din acest motiv, se folosesc numai vinuri naturale, obţinute din struguri, şi niciodată cele pe bază de fructe. De asemenea, evitaţi să adăugaţi sifon sau apă minerală. Fructele care intră în compoziţia cruşonului trebuie alese cu mare grijă. Important este să fie proaspete şi coapte, nicidecum lovite sau neaspectuoase, ca pentru orice băutură care să respectă.


IMPORTANT. Nu aveţi nevoie de foarte mult timp pentru a obţine un pahar de cruşon absolut delicios. Înarmaţi-vă totuşi cu răbdare, atenţie şi... pasiune! Dacă doriţi să-l serviţi cald, este necesar să puneţi vinul la încălzit într-un vas. Adăugaţi zahărul, amestecaţi şi fiţi cu băgare de seamă! Nu trebuie să clocotească, imediat ce se formează o spumă albă deasupra se dă la o parte de pe foc. Vinul, o dată clocotit, îşi va pierde din calităţi, mai ales din aromă.


Mirodeniile se vor adăuga în vin de-abia atunci când acesta a fost luat de pe foc. În caz contrar, riscaţi ca băutura să capete un neplăcut gust aspru. La prepararea cruşonului nu se vor folosi mirodenii cu arome care se compensează reciproc, aşa cum sunt vanilia şi lămâia. Băutura se serveşte în căni sau în pahare termorezistente, decorate, după dorinţă, cu feliuţe sau coajă de portocală sau lămâie. Dacă totul este gata, chemaţi-vă prietenii şi bucuraţi-vă împreună de o zi "caldă" de iarnă. Nu numai că nu o să regrete, dar vor fi de-a dreptul încântaţi.


Reţete

CRUŞON DIN VIN ROŞU CU LĂMÂIE ŞI CONIAC: Se pun la foc un litru de vin roşu cu opt linguri de zahăr pudră, patru linguri de zeamă de lamâie şi două, trei cuişoare. Se amestecă bine, să se topească zahărul. Se dă la o parte de pe foc înainte de a da primul clocot şi se adaugă patru păhărele de coniac. Se flambează câteva secunde, după care se poate servi cu o felie de lămâie.

CRUŞON ALB: Două portocale se descojesc având grijă să se obţină o coajă subţire, care se ţine timp de câteva minute în cuptor. Când coaja este încă fierbinte, se pune într-un vas peste care se toarnă vin alb. Se adaugă scorţişoară, 200 g zahăr, apoi se agită vasul, ca să se amestece bine ingredientele. Se acoperă şi se lasă la macerat timp de câteva ore. Înainte de a fi servit, cruşonul se încălzeşte, se strecoară şi se serveşte cât este încă cald.

×
Subiecte în articol: gastronomie