x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Savoarea sfeclei roşii

0
07 Oct 2008 - 00:00
Savoarea sfeclei roşii

Călătoria noastră gastronomică – inspirată de cartea “1001 de reţete culinare” apărută la Editura Litera Internaţional – continuă printre reţete delicioase pe care ni le oferă sfecla roşie.

Călătoria noastră gastronomică – inspirată de cartea “1001 de reţete culinare” apărută la Editura Litera Internaţional – continuă printre reţete delicioase pe care ni le oferă sfecla roşie.

Prima atestare documentară a sfeclei provine din Mesopotamia, din secolul al VIII-lea î.Hr. Avem însă motive să credem că sfecla a fost recoltată cu mult timp înainte de oamenii preistorici, deoarece în Olanda, în situl arheologic neolitic din Aartswould, au fost descoperite bucăţi de sfeclă carbonizate. Resturile găsite acolo sunt cu siguranţă bucăţi de sfeclă sălbatică, precursoarea soiurilor pe care le cunoaştem astăzi. În prezent sunt cultivate câteva soiuri de “nap roşu”, incluzând sfecla de zahăr, din care se extrage substanţa ce serveşte drept îndulcitor natural, şi mangoldul, o varietate de sfeclă cultivată pentru frunzele ei late, comestibile.

 

Diversitate

Sfecla este o legumă care poate fi depozitată cu uşurinţă şi, de asemenea, utilizată pentru prepararea diverselor mâncăruri. Borşul, o ciorbă consistentă de sfeclă, răspândită în Europa de Est, este o ciorbă naţională a ucrainenilor, în vreme ce în Australia hamburgerii sunt uneori garnisiţi cu felii de sfeclă. Culoarea roşie se datorează unei combinaţii de pigmenţi galbeni şi purpurii, iar sfecla pare să “sângereze” atunci când este tăiată. Sfecla fiartă este recomandată pe stomacul gol în cazul bolilor de ficat, al constipaţiilor, al tulburărilor digestive, al obezităţii şi hipertensiunii arteriale. Sucul de sfeclă este un izvor de vitamine. Este folosit şi drept colorant.

 

Reţete

Sfeclă marinată
Ingrediente: 18 sfecle mici, curăţate de coajă, 450 ml oţet de vin alb, 250 ml apă, 90 g zahăr, o lingură boabe de coriandru, două linguri coajă de portocală tăiată fâşii, două linguri crenguţe de mărar.
Preparare: Sfeclele se pun într-o cratiţă cu apă clocotită şi se fierb aproximativ  6 minute, până se înmoaie, apoi se scurg şi se curăţă de coajă. Oţetul, apa, boabele de coriandru şi fâşiile de coajă de portocală se pun într-o cratiţă şi se lasă să dea în clocot. Cratiţa se ia de pe foc şi se adaugă sfecla şi mărarul. Amestecul se lasă la răcit. Sfecla se păstrează împreună cu marinata în borcane sterilizate, la frigider. Sfecla marinată este delicioasă servită cu pâine şi brânză.

 
Sfeclă cu hrean
Ingrediente:
un kg sfeclă roşie, 3 rădăcini mari de hrean, sare de bucătărie neiodată, oţet, zahăr.
Preparare:
Sfecla se spală şi se coace în cuptor. După ce se răceşte se rade pe răzătoarea mică şi se amestecă împreună cu hreanul ras. Se adaugă sare şi oţet după gust. Se adaugă zahăr doar dacă sfecla nu este suficient de dulce. Se aşază în borcane şi se serveşte ca garnitură la fripturi sau la omlete.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   sfecla

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu
La împlinirea a 26 de ani de existenţã pe piaţa media din România, Antena 1 lanseazã campania Ajut eu, un punct de întâlnire al oamenilor care au nevoie de ajutor, cu cei care îl pot acorda. Astfel, pe 29...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”
Galerie Foto Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au lăsat lumea digitală și au plecat în aventura vieții lor în cel de-al treilea sezon Asia Express, show ce va începe la Antena 1 în primăvara anului viitor. Deși aveau...

Chef Scãrlãtescu a pierdut încã un concurent din echipa mov. Emisiunea, lider detaşat de audienţã

 Chef Scãrlãtescu a pierdut încã un concurent din echipa mov. Emisiunea, lider detaşat de audienţã
Galerie Foto Cea de-a doua confruntare a show-ului culinar “Chefi la cuțite” a fost marţi seară lider incontestabil de audiență, pe toate segmente de public. Emisiunea prezentată de Gina Pistol a adunat în fața micilor ec...

Neatza transmite live din cel mai mare centru logistic din Sud-Estul Europei

Neatza transmite live din cel mai mare centru logistic din Sud-Estul Europei
Galerie Foto Se cunosc de mai bine de 30 de ani şi tot de atunci îi leagã o frumoasã prietenie. Au acumulat împreunã mii de ore de transmisiuni în direct şi sute de ediţii speciale, au bifat premierã dupã premierã şi...

Robert de Niro, impresionat de tehnologia care l-a întinerit pentru rolul din "The Irishman"

Robert de Niro, impresionat de tehnologia care l-a întinerit pentru rolul din "The Irishman"
Noile tehnologii de modificare facială îl ajută pe Robert De Niro să arate cu zeci de ani mai tânăr în noul film Netflix "The Irishman", însă actorul american recunoaşte că este îngrijorat că îmbătrâneşt...

Nico despre experiența Asia Express: “Am emoții în fiecare zi”

Nico despre experiența Asia Express: “Am emoții în fiecare zi”
Galerie Foto Nico a plecat împreună cu fiica ei, Alexandra, pe Drumul Comorilor în cel de-al treilea sezon Asia Express. Chiar dacă avea o idee despre ce urmează să se întâmple, cursa a luat-o prin surprindere. “E o...

Financial Times va avea o femeie redactor șef, după demisia veteranului Lionel Barber

Financial Times va avea o femeie redactor șef, după demisia veteranului Lionel Barber
Lionel Barber va demisiona în ianuarie 2019 din funcţia de redactor şef al publicaţiei britanice Financial Times (FT), încheind un mandat de 14 ani. Cele mai important evenimente din această perioadă au...

Echipa FreeStay, juraţii celui de-al doilea battle Chefi la cuţite

Echipa FreeStay, juraţii celui de-al doilea battle Chefi la cuţite
Galerie Foto Dupã o primã confruntare pe echipe şi un prim duel în care chef Cãtãlin Scãrlãtescu a pierdut deja primul om din echipa mov, seara de marţi le va aduce celor 20 de concurenţi rãmaşi în lupta pentru marele...

Prima confruntare pe echipe ”Chefi la cuțite”, lider absolut de audiență. Primul concurent eliminat, din echipa lui chef Scãrlãtescu

Prima confruntare pe echipe ”Chefi la cuțite”, lider absolut de audiență. Primul concurent eliminat, din echipa lui chef Scãrlãtescu
Galerie Foto Prima confruntare pe echipe a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 19.59-23.51 în care a fost difuzat. Cei din fața micilor ecrane au urmărit...

Pachete speciale la Bansko, pentru sporturile de iarnă

Pachete speciale la Bansko, pentru sporturile de iarnă
Galerie Foto În timp ce România așteaptă dezvoltarea infrastructurii, Bulgaria urcă, în fiecare an, în topul celor mai bine vândute destinații de iarnă. Pachetele turistice pentru stațiunea Bansko sunt din ce în ce mai...

Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă

Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă
Galerie Foto România ar putea fi o țară 100% turistică, însă acest lucru este greu de realizat, mai ales acolo unde autoritățile locale și proprietarii de hoteluri nu vor să se promoveze. Deși pare imposibil, sunt zone...

Black Friday 2019. Ce surprize pregătește WatchShop

Black Friday 2019. Ce surprize pregătește WatchShop
Galerie Foto Anul acesta, campania de Black Friday a magazinului de ceasuri WatchShop începe în seara zilei de joi, 14 Noiembrie 2019 și va ține până duminică seara, 17 Noiembrie 2019. WatchShop va avea o multitudine de oferte...

Eduard și Bianca au fost favoriții publicului în ediția a noua și merg în finală

Eduard și Bianca au fost favoriții publicului în ediția a noua și merg în finală
Eduard și Bianca se cunosc de mai bine de 10 ani, iar de 9 ani s-au apucat de magie împreună. Nu sunt un cuplu doar pe scenă, de un an și jumătate sunt căsătoriți și se completează foarte bine! Cu un număr ca...

Actrița Laurel Griggs a murit la doar 13 ani

Actrița Laurel Griggs a murit la doar 13 ani
Actrița Laurel Griggs, care a avut peste o mie de apariții în reprezentanții pe Broadway și a participat de două ori la emisiunea Satruday Night Live, a murit la vârsta de 13 ani, în urma unor...

Echipa DeMoga, jurații primului battle Chefi la cuțite

Echipa DeMoga, jurații primului battle Chefi la cuțite
Galerie Foto Luni seară se aruncă zarurile, căci cei 21 de concurenți aleși de Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu vor intra pentru prima oară în bucătăria Chefi la cuțite, în formula aleasă de...
Serviciul de email marketing furnizat de