x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Schimbarea la faţă, cu "poame" şi peşte

Schimbarea la faţă, cu "poame" şi peşte

de Veronica Bectas    |    03 Aug 2012   •   21:00
Schimbarea la faţă, cu "poame" şi peşte

Pe 6 august sarbatorim Schimbarea la Fata a Domnului Iisus. Pe la orase nu prea se serba, dar de ceva timp am observat cu multumire si speranta ca au inceput a se umple si bisericile... citadine. Schimbarea la Fata, momentul in care Iisus a dezvaluit ucenicilor relatia Sa cu Dumnezeu, daca unii se indoiau, le-a aratat ca ceea ce a spus este purul adevar.

Crestinii, care sunt deja in Postul Sfintei Marii, se bucura si de o dezlegare la peste, pe langa bucatele de post, care cuprind multimile de legume si fructe proaspete ale verii. Acum este liber sa mananci struguri, din cei noi ­ "boaba noua-n gura veche" ­ care, desi nu sunt prea copti si-ti fac gura punga, sunt buni de leac celor cu intestinele sensibile. Se dau de pomana mortilor struguri si prune grase. Se culeg plantele de leac ­ musetelul si avrameasa ­ si se taie leusteanul.

Pentru ca luna august este cea care desparte vara de toamna, cand se termina secerisul si se pregateste pamantul pentru aratura cea noua, se pregatesc vanele si storcatoarele de struguri, se pregatesc si bucatariile gospodinelor pentru ca incepe marea batalie a cratitelor si oalelor pentru conservele de iarna.

Dar pentru ca tot am adus vorba despre bucatarii trebuie sa vorbim si despre mancarurile ce se prepara pentru aceasta zi, cu dezlegare la peste. La peste! Da... unii pregatesc ciorba din crap. O ciorba acrita cu bors si parfumata cu leustean tocat marunt, aruncat peste bucatile de crap gras, taman cand se stinge focul si... basti peste oala cu un capac, la timp, cat sa nu iasa nici un fir de miros. Sau poate cineva pune-n tigaie un somotei dolofan, indoit ca sa incapa intreg si-l indeasa in ulei, apoi cand s-a rumenit il scoate la racorit si-l stropeste cu mujdei usor ardeiat, pe care-l onoreaza cu gogoloaie de mamaliga aburinda.

Dar pentru alti crestini, crapul la cuptor pe pat de ceapa si rondele de rosii, ba si cu ceva aschii de ardei gras, bine sarat si piperat, apoi stropit pana ameteste cu mujdei de usturoi si impopotonat cu frunze de patrunjel, este un delicios fel de mancare ce-i face sa-si aminteasca mai usor inceputul toamnei. Da, acum toamna incepe sa se faca simtita. Daca ziua este inca plina de caldura, noptile incep sa se racoreasca si pentru fericitii care puteau sa doarma pe prispa afara, gata, acest rasfat s-a terminat, pentru ca este frig si umed. Frunzele copacilor incep sa cada, primii fiind plopii, berzele incep sa plece si randunelele se zoresc sa-si invete odrazlele in arta zborului pe lungi trasee, in vederea marii migratii. Toamna se instaleaza tiptil pentru ca trecerea spre zilele friguroase sa nu fie prea brusca si poamele sa se strice. Gospodinele trebuie sa aibe din ce face magiun, gemuri si dulceturi, dar si tot felul de ghiveciuri si muraturi pentru iarna.

Ah! Gospodina sa fii si sa vrei, ca multe minuni de-ale gurii poti sa faci!

Retete:
Crap pe orez ca la Tanta
● Ingrediente: un crap de 1,5 kg, 2 cani orez, 3 cepe, 2 morcovi, o mana de stafide, o mana de nuci, sare, piper, 2 foi de dafin, ulei, o legatura cu marar si patrunjel tocat.
● Preparare: Se curata pestele si se portioneaza in bucati potrivite, se sterge bine de apa, se sareaza, se unge cu ulei si se da deoparte. Intr-o cratita se pune orezul spalat, se adauga ulei aproape cat grosimea stratului de orez, se pun cepele curatate si taiate in patru, morcovii curatati si taiati rondele, un praf de sare si se dau la foc potrivit, cinci minute, amestecand mereu. Se toarna apa fiarta, cat sa acopere orezul de trei ori, se pun stafidele, nucile, o foaie de dafin, piper si se da la cuptorul incins, la foc potrivit. Dupa 15 minute se scoate cratita cu orez (nu se amesteca!) si se monteaza deasupra bucatile de peste, apoi se da iar la cuptor inca 20 minute la foc moale. Se serveste ornat cu verdeata si salata de varza murata.

Chiftele din peste
● Ingrediente: 2 bucati macrou crud, 2 cartofi potriviti, un morcov, 2 cepe, o legatura de marar, 2 catei de usturoi, 2 felii de franzela inmuiate si apa si scurse, sare, piper, ulei si faina pentru prajit.
● Preparare: Fierbeti in coaja cartofii, cu un praf de sare. Curatati de piele si oase, pestele, amestecati-l cu usturoiul pisat si lasati pana se fierb cartofii. Il dati prin masina de tocat cu sita mica, impreuna cu painea si cartofii. Tocati marunt ceapa, radeti fin morcovul. Amestecati bine tocatura cu ceapa, morcovul, mararul tocat fin si dregeti de sare si piper. Puneti la incins ulei intr-o tigaie si formati chiftele pe care le dati prin faina (le scuturati usor de surplusul de faina) si le puneti in ulei incins, la foc potrivit, cat sa se rumeneasca usor pe ambele parti. Le scoateti pe hartie absorbanta (sau intr-o sita) si le serviti calde sau reci cu garnitura de legume, de orez etc.

Crap la cuptor cu legume
● Ingrediente: 1,500 kg rondele de crap, 1 kg rosii, 3 bucati dovlecei, 4 bucati morcovi, 2 capatani usturoi, sare, piper, ulei, o legatura patrunjel verde, o lamaie.
● Preparare: Se spala si se curata legumele. Se taie rosiile in jumatati, dovleceii se taie felii groase de 2 cm, morcovii se taie felii foarte subtiri. Se monteaza intr-o tava cu ulei, bucatile de peste sarate, piperate si stropite cu zeama de lamaie, se da vasul la cuptorul incins, la foc potrivit pentru 20 minute, apoi la foc iute 10 minute ca sa se rumeneasca usor. in alt vas cu putin ulei se monteaza jumatatile de rosii, feliile de dovlecei. Se toaca feliute fine usturoiul care se presara peste legume, se adauga sare si piper si se dau la cuptorul incins, la foc potrivit, cat sa se inabuse. Se serveste pe platou o bucata de peste, alaturi de care se pun doua jumatati de rosie, 2-3 bucati de dovlecel, feliute de morcov si se orneaza cu patrunjel.

×