x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Schimbarea la faţă, cu "poame" şi peşte

0
Autor: Veronica Bectas 03 Aug 2012 - 21:00
Schimbarea la faţă, cu
Vezi galeria foto
Pe 6 august sarbatorim Schimbarea la Fata a Domnului Iisus. Pe la orase nu prea se serba, dar de ceva timp am observat cu multumire si speranta ca au inceput a se umple si bisericile... citadine. Schimbarea la Fata, momentul in care Iisus a dezvaluit ucenicilor relatia Sa cu Dumnezeu, daca unii se indoiau, le-a aratat ca ceea ce a spus este purul adevar.

Crestinii, care sunt deja in Postul Sfintei Marii, se bucura si de o dezlegare la peste, pe langa bucatele de post, care cuprind multimile de legume si fructe proaspete ale verii. Acum este liber sa mananci struguri, din cei noi ­ "boaba noua-n gura veche" ­ care, desi nu sunt prea copti si-ti fac gura punga, sunt buni de leac celor cu intestinele sensibile. Se dau de pomana mortilor struguri si prune grase. Se culeg plantele de leac ­ musetelul si avrameasa ­ si se taie leusteanul.

Pentru ca luna august este cea care desparte vara de toamna, cand se termina secerisul si se pregateste pamantul pentru aratura cea noua, se pregatesc vanele si storcatoarele de struguri, se pregatesc si bucatariile gospodinelor pentru ca incepe marea batalie a cratitelor si oalelor pentru conservele de iarna.

Dar pentru ca tot am adus vorba despre bucatarii trebuie sa vorbim si despre mancarurile ce se prepara pentru aceasta zi, cu dezlegare la peste. La peste! Da... unii pregatesc ciorba din crap. O ciorba acrita cu bors si parfumata cu leustean tocat marunt, aruncat peste bucatile de crap gras, taman cand se stinge focul si... basti peste oala cu un capac, la timp, cat sa nu iasa nici un fir de miros. Sau poate cineva pune-n tigaie un somotei dolofan, indoit ca sa incapa intreg si-l indeasa in ulei, apoi cand s-a rumenit il scoate la racorit si-l stropeste cu mujdei usor ardeiat, pe care-l onoreaza cu gogoloaie de mamaliga aburinda.

Dar pentru alti crestini, crapul la cuptor pe pat de ceapa si rondele de rosii, ba si cu ceva aschii de ardei gras, bine sarat si piperat, apoi stropit pana ameteste cu mujdei de usturoi si impopotonat cu frunze de patrunjel, este un delicios fel de mancare ce-i face sa-si aminteasca mai usor inceputul toamnei. Da, acum toamna incepe sa se faca simtita. Daca ziua este inca plina de caldura, noptile incep sa se racoreasca si pentru fericitii care puteau sa doarma pe prispa afara, gata, acest rasfat s-a terminat, pentru ca este frig si umed. Frunzele copacilor incep sa cada, primii fiind plopii, berzele incep sa plece si randunelele se zoresc sa-si invete odrazlele in arta zborului pe lungi trasee, in vederea marii migratii. Toamna se instaleaza tiptil pentru ca trecerea spre zilele friguroase sa nu fie prea brusca si poamele sa se strice. Gospodinele trebuie sa aibe din ce face magiun, gemuri si dulceturi, dar si tot felul de ghiveciuri si muraturi pentru iarna.

Ah! Gospodina sa fii si sa vrei, ca multe minuni de-ale gurii poti sa faci!

Retete:
Crap pe orez ca la Tanta
● Ingrediente: un crap de 1,5 kg, 2 cani orez, 3 cepe, 2 morcovi, o mana de stafide, o mana de nuci, sare, piper, 2 foi de dafin, ulei, o legatura cu marar si patrunjel tocat.
● Preparare: Se curata pestele si se portioneaza in bucati potrivite, se sterge bine de apa, se sareaza, se unge cu ulei si se da deoparte. Intr-o cratita se pune orezul spalat, se adauga ulei aproape cat grosimea stratului de orez, se pun cepele curatate si taiate in patru, morcovii curatati si taiati rondele, un praf de sare si se dau la foc potrivit, cinci minute, amestecand mereu. Se toarna apa fiarta, cat sa acopere orezul de trei ori, se pun stafidele, nucile, o foaie de dafin, piper si se da la cuptorul incins, la foc potrivit. Dupa 15 minute se scoate cratita cu orez (nu se amesteca!) si se monteaza deasupra bucatile de peste, apoi se da iar la cuptor inca 20 minute la foc moale. Se serveste ornat cu verdeata si salata de varza murata.

Chiftele din peste
● Ingrediente: 2 bucati macrou crud, 2 cartofi potriviti, un morcov, 2 cepe, o legatura de marar, 2 catei de usturoi, 2 felii de franzela inmuiate si apa si scurse, sare, piper, ulei si faina pentru prajit.
● Preparare: Fierbeti in coaja cartofii, cu un praf de sare. Curatati de piele si oase, pestele, amestecati-l cu usturoiul pisat si lasati pana se fierb cartofii. Il dati prin masina de tocat cu sita mica, impreuna cu painea si cartofii. Tocati marunt ceapa, radeti fin morcovul. Amestecati bine tocatura cu ceapa, morcovul, mararul tocat fin si dregeti de sare si piper. Puneti la incins ulei intr-o tigaie si formati chiftele pe care le dati prin faina (le scuturati usor de surplusul de faina) si le puneti in ulei incins, la foc potrivit, cat sa se rumeneasca usor pe ambele parti. Le scoateti pe hartie absorbanta (sau intr-o sita) si le serviti calde sau reci cu garnitura de legume, de orez etc.

Crap la cuptor cu legume
● Ingrediente: 1,500 kg rondele de crap, 1 kg rosii, 3 bucati dovlecei, 4 bucati morcovi, 2 capatani usturoi, sare, piper, ulei, o legatura patrunjel verde, o lamaie.
● Preparare: Se spala si se curata legumele. Se taie rosiile in jumatati, dovleceii se taie felii groase de 2 cm, morcovii se taie felii foarte subtiri. Se monteaza intr-o tava cu ulei, bucatile de peste sarate, piperate si stropite cu zeama de lamaie, se da vasul la cuptorul incins, la foc potrivit pentru 20 minute, apoi la foc iute 10 minute ca sa se rumeneasca usor. in alt vas cu putin ulei se monteaza jumatatile de rosii, feliile de dovlecei. Se toaca feliute fine usturoiul care se presara peste legume, se adauga sare si piper si se dau la cuptorul incins, la foc potrivit, cat sa se inabuse. Se serveste pe platou o bucata de peste, alaturi de care se pun doua jumatati de rosie, 2-3 bucati de dovlecel, feliute de morcov si se orneaza cu patrunjel.

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Anamaria Prodan, imagini inedite în Milano. „E prima oarã când fac asta!”

Anamaria Prodan, imagini inedite în Milano. „E prima oarã când fac asta!”
Galerie Foto Duminicã, 1 martie, de la 19:45, la Antena Stars, în cadrul reality show-ului Prodanca şi Reghe. Preţul succesului, telespectatorii vor putea urmãri imagini inedite cu Anamaria la Milano şi Firenze, unde aceasta a ...

Mihai Bendeac a plâns la finalul unui număr de la iUmor: “Mi-a plăcut foarte mult, dar nu pot să vorbesc acum”

Mihai Bendeac a plâns la finalul unui număr de la iUmor:  “Mi-a plăcut foarte mult, dar nu pot să vorbesc acum”
Galerie Foto Adrian Stoica, concurentul român stabilit în Italia de 23 de ani, a reușit ca la sfârșitul momentului său de pe scena iUmor din ediția a doua să îi facă pe Mihai Bendeac și pe Dan Badea să...

Vedetele Asia Express se întrec într-un concurs de miss: ”Era ca un latino lover, toate fetele au leșinat”

Vedetele Asia Express se întrec într-un concurs de miss:  ”Era ca un latino lover, toate fetele au leșinat”
Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, cele 8 perechi de vedete rămase în cursa celui mai dur reality show vor continua traseul Asia Express pe Drumul Comorilor, în cea de-a treia etapă din Filipine. Plecarea în cursă va...

(P) Recomandarea săptămânii. Simona Bișboacă, noua Ana Aslan a României

(P) Recomandarea săptămânii. Simona Bișboacă, noua Ana Aslan a României
Galerie Foto România încă mai are genii. O cercetătoare din Oradea, Simona Bișboacă, seamănă izbitor cu celebra Ana Aslan. Nu fizic, ci prin ceea ce descoperă. Are invenții și premii internaționale, pentru...

5 moduri de a reduce stresul financiar

Stresul este considerat de Organizația Internațională a Muncii ca principala boală a secolului 21. O componentă importantă a acestuia o reprezintă stresul financiar, pentru că relația pe care o avem cu banii...

Happy Channel le oferã telespectatorilor porţie dublã din serialele lor preferate

Happy Channel le oferã telespectatorilor porţie dublã din serialele lor preferate
Galerie Foto             Pe 8 martie, postul de televiziune Happy Channel împlineşte patru ani de când a intrat pe piaţa televiziunilor dedicate femeilor, patru ani de...

Prințul Harry a vrut să fie prezentat doar cu prenumele la un eveniment oficial

Prințul Harry a vrut să fie prezentat doar cu prenumele la un eveniment oficial
Prinţul Harry a participat la Edinburgh, la unul dintre ultimele sale evenimente oficiale în Marea Britanie în calitate de membru senior activ al familiei regale. Înainte de a urca pe scenă pentru a ține un di...

George Tănase revine la iUmor în calitate de invitat special: “iUmor ar trebui să fie bacalaureatul în umor”

George Tănase revine la iUmor în calitate de invitat special:  “iUmor ar trebui să fie bacalaureatul în umor”
Cel mai așteptat show de umor continuă sâmbătă, 29 februarie, de la ora 20:00, la Antena 1. George Tănase va deschide cea de-a doua ediție iUmor și este pregătit să stea iar față în față cu Delia, Cheloo...

Nico și Andra părăsesc competiția Asia Express- Drumul Comorilor Emisiunea, lider detaşat de audienţã

Nico și Andra părăsesc competiția Asia Express- Drumul Comorilor  Emisiunea, lider detaşat de audienţã
Galerie Foto Marți seară, cursa pentru ultima șansă din cea de-a doua etapă din Filipine a oprit drumul unei echipe în competiția Asia Express - Drumul Comorilor. Soarta lui Nico și a fiicei sale, Andra, a depins de culoarea ...

Ce spune Adriana Bahmuțeanu despre căsnicia Andreei Bălan

Ce spune Adriana Bahmuțeanu despre căsnicia Andreei Bălan
Despărțirea dintre cântăreața Andreea Bălan și soțul său, George Burcea, suscită interesul fanilor, colegilor și prietenilor, mai ales după ultimele dezvăluiri privind dependența lui de droguri. Cuplul...

Cel mai mare diamant din România, de vânzare. Licitația de Bijuterii în valoare de 2 milioane de euro

Cel mai mare diamant din România, de vânzare. Licitația de Bijuterii în valoare de 2 milioane de euro
Galerie Foto Cel mai mare diamant, ce a ieșit vreodată la vânzare în România, este scos la licitație. Briliantul de circa 8,59 carate este estimat între 45.000 și 65.000 de euro și este expus la Palatul...

Aseară, pe Antena 1, Asia Express - Drumul Comorilor, lider de piață. Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Aseară, pe Antena 1, Asia Express - Drumul Comorilor, lider de piață. Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Cursa de pe Drumul Comorilor a continuat luni seară la Antena 1 cu un traseu lung care a avut ca ultim punct de oprire Manila. După o zi plină de provocări și momente tensionate, cea de-a doua imunitate a etapei a f...

Speak și Ștefania comentează episoadele din Asia Express pe AntenaPlay

Speak și Ștefania comentează episoadele din Asia Express pe AntenaPlay
DeSpeak firu-n patru este proiectul pe care Speak și Ștefania l-au dezvoltat împreună cu AntenaPlay, ca urmare a participării lor în cadrul celui de-al treilea sezon Asia Express. Fiecare episod al show-ului este...

Văduva lui Kobe Bryant îl acuză pe proprietarul elicopterului prăbușit de moartea soțului său

Văduva lui Kobe Bryant îl acuză pe proprietarul elicopterului prăbușit de moartea soțului său
Văduva celebrului baschetbalist american Kobe Bryant, care s-a părbușit cu elicopterul luna trecută în California, l-a acționat în judecată pe proprietarul aparatului de zbor, potrivit The Guardian. În a...

„Early booking” în zonă de carantină? Pierdere 100%, pentru turiști

„Early booking” în zonă de carantină? Pierdere 100%, pentru turiști
Industria ospitalității are cel mai mult de suferit din cauza pandemiei de Coronavirus, care deja se profileză, după ce Italia a luat măsuri drastice, duminică. Agențiile de turism au anunțat că nu le pot da...
Serviciul de email marketing furnizat de