x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Şcoala de bucătărit

Şcoala de bucătărit

de Magda Cristina Ursache    |    28 Ian 2010   •   00:00
Şcoala de bucătărit

Deşi nu are diplomă de profesor, Jamie Oliver ne învaţă pe mulţi dintre noi să gătim. După finalizarea proiectului său "Food Revolution" din America, Jamie plănuieşte să se întoarcă acasă, la proiectul-mamă al mişcării şi să continue cu "Ministry of Food".

El plănuieşte să deschidă anul acesta ce-a de-a treia "şcoală de gătit" din Marea Britanie, în Leeds. Este al treilea "punct fierbinte" pe care bucătarul îl deschide în Marea Britanie, după Rotherham şi Bradford.

În stilul caracteristic lui Jamie, proiectul va avea unele schimbări ce, consideră el, sunt în bine. Proiectul iniţial era constituit din cursuri de gătit dimineaţa şi după-amiaza, ţinute la casele participanţilor, cu o pauză în perioada prânzului în care aveau loc demonstraţii. De data aceasta, pe lângă această metodă de predare, Jamie s-a gândit să introducă şi ceva nou: cursurile de gătit vor fi ţinute în incinta pieţei Kirkgate din central oraşului.

Astfel, cursanţii nu vor învăţa numai cum să gătească, ci şi cum să aleagă produsele potrivite. Iar totul le va fi mai la îndemână. Dorinţa lui Jamie este ca apoi toţi participanţii să transmită totul mai departe. "Dacă am putea face în aşa fel încât fiecare cursant să înveţe la rândul lui alte patru persoane, cred sincer că am rezolva 80% din problemele alimentare din ziua de azi. Tot ce trebuie este perseverenţă."

Consiliul oraşului Leeds şi Societatea Naţională de Sănătate s-au aliat pentru a face din piaţa oraşului un loc adecvat pentru desfăşurarea cursurilor. Emma Croft, reprezentantă a Societăţii Naţionale de Sănătate din Leeds, crede că venirea lui Jamie în oraş este o ocazie minunată ca oamenii să înveţe să mănânce sănătos. "Toate reţetele vor fi făcute pe loc şi vor putea fi gustate de oricine. Iar prin faptul că se vor folosi produse cumpărate chiar din piaţă, ne asigurăm că oamenii vor putea prepara şi ei acelaşi fel de mâncare acasă."

Cursurile vor ţine zece săptămâni şi vor fi împărţite pe mai multe secţiuni. Cursanţii vor începe de la a învăţa cum să fiarbă un ou până la a prepara o friptură delicioasă de porc, precum cea din reţeta alăturată.

 

Spată de porc cu piersici la cuptor
Ingrediente: spată de porc (cu 7 coaste), preferabil organică, o legătură de frunze de cimbru proaspăt, tocate, 200 g unt, sare şi piper negru proaspăt măcinat, 8 piersici proaspete (sau două conserve de piersici în suc propriu), tăiate în jumătăţi şi fără sâmburi.
Preparare: Preîncălziţi cuptorul la 220°C/treapta 7, la cel pe gaz. Crestaţi pe toată lungimea, din centimetru în centimetru, pielea din zona grasă a spetei, pătrunzând până la carne.

Cu ajutorul unui cuţit, desprindeţi parţial carnea de pe coaste în zona crestăturilor. Separat, amestecaţi cimbrul tocat cu untul şi condimentele. Introduceţi câte puţin din amestecul cu unt în inciziile făcute între os şi carne. Aşezaţi acolo cât mai multe piersici şi turnaţi restul de unt deasupra. Pentru a menţine carnea lipită de coaste, astfel încât piersicile să rămână la locul lor, pur şi simplu, înfăşuraţi spata cu o sfoară subţire în 3 sau 4 locuri diferite şi legaţi strâns.

Puneţi bucata de carne într-o tavă pentru copt, alături de piersicile rămase şi de alte legume pe care vreţi să le serviţi, la alegere - cartofii, păstârnacul, rădăcina de ţelină şi anghinarea de Ierusalim sunt, toate, opţiuni excelente. Daţi totul la cuptor între 50 de minute şi o oră, lăsând ingredientele să mai stea în tavă încă 10 minute înainte de a le servi.

De regulă, după ce am scos carnea şi legumele, eu mai prepar nişte sos în aceeaşi tavă. Resturile lipicioase rămase în ea devin minunate, dacă le fierbeţi cu puţină apă sau vin, împreună cu orice altă zeamă din carne de porc. Deosebit de gustos!

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie