x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sculptura cu arome

Sculptura cu arome

de Cristina Andreea Catana    |    03 Mai 2006   •   00:00
Sculptura cu arome
GURMANDUL IN BUCATE
Primavara. Miresme de prospetime ne invadeaza simturile. Copaci infrunziti, iarba proaspata, pasari intoarse din tarile calde. Ne simtim inspirati. Vrem sa ne transpunem sentimentele in tot ceea ce facem. In arta scrisului, in pictura, in dans, in sculptura… Si cum gastronomia este o arta incercam sa aducem un strop de primavara si in bucataria noastra.

Mergem la piata, cumparam tot felul de salate, legaturi de ceapa si de usturoi verde, condimente proaspete care sa ne incante gusturile. Este o modalitate aromata de a retrai bucuria zilelor de primavara. Dar, cu putina imaginatie, putem pune in practica, intr-o singura farfurie si arta sculpturii, si arta picturii, toate sub mantia gustoasa a artei culinare.

ARTA CU GUST. Nu avem nevoie de prea multe ingrediente, tot ceea ce ni se cere este rabdare, pasiune, indemanare si multa imaginatie. Materia prima pentru o singura portie de "arta culinara" va consta in: un salau proaspat de aproximativ 650 g, sos obtinut din pasta de tomate, putin zahar si otet - 200 g in total, amidon, ulei, vin, legume de sezon pentru ornament: castraveti si morcov.

Pasii pe care trebuie sa ii urmati necesita putina atentie, dar in final veti avea o mare surpriza. Se spala pestele, se taie pe mijloc pana in dreptul capului, se curata interiorul, se sculpteaza-cresteaza pe cele doua fasii forma dorita si se presara putina sare. In acest interval de timp, tigaia cu ulei se tine pe foc, astfel incat uleiul sa fie foarte bine incins. Se pregateste farfuria, se orneaza in forme dorite cu castraveti si morcovi - care in prealabil au fost spalati si curatati. Se pregateste sosul din pasta de tomate, zahar, otet, vin si amidon. Se amesteca foarte bine pana cand se obtine un sos gros. Pestele nu se lasa foarte mult timp in tigaie, pentru ca riscam sa isi piarda forma. Apoi se asaza pe farfurie in forma dorita, in cazul nostru de randunica, dupa care se toarna sosul peste peste, rezultand acea culoare rosiatica si un miros placut.

INDRUMARI. Puteti sculpta salaul in ce forma doriti dumneavoastra. Tot secretul consta in felul in care va folositi mainile, in special incheieturile acestora. Trebuie sa fiti foarte rapizi, dar in acelasi timp indemanatici, pentru ca tot secretul "Randunicii care intampina primavara" sta in modul in care este sculptat si decorat. De aceea, aveti mare grija de sos, care trebuie turnat deasupra preparatului, astfel incat sa acopere doar pestele. Daca se intampla sa se murdareasca farfuria, trebuie stearsa cu un servet uscat, fara sa lasam urme. Procedeul este cu atat mai dificil cu cat trebuie sa folosim o farfurie alba, care sa scoata in evidenta cat mai bine imaginea preparatului. Daca toate sunt asa cum trebuie, la final ne vom bucura. Cu ajutorul randunicii noastre, ne bucuram de primavara in cel mai frumos mod posibil.

ENERGIA VIETII

Amidonul este un carbohidrat complex, insolubil in apa. In mod natural, amidonul se poate gasi in fructe, seminte sau in tuberculii diverselor plante. Painea este cea mai importanta sursa de amidon. De asemenea, in grau, orez, porumb, cartofi si linte se pot gasi cantitati importante de amidon. Cand e folosit ca aditiv in bucatarie, amidonul este stins cu lamaie, suc de rosii, otet. Este important sa ne asiguram ca organismul nostru primeste doza necesara de amidon, pentru ca din el noi ne luam energia.

SALAU CU ROSII
  • INGREDIENTE:
  • un kg salau, 500 g rosii, 100 ml vin, 100 ml ulei, 5-6 catei de usturoi, 50 g unt, sare, piper, patrunjel verde, suc de lamaie, unt.
  • PREPARARE: Pestele se curata de solzi, i se taie capul, coada si aripioarele, se eviscereaza si se spala sub jet de apa. Apoi se zvanta cu un servet, se imparte in fileuri, se sareaza, se pipereaza si se stropeste cu suc de lamaie. Se lasa o jumatate de ora deoparte, apoi fileurile se ung cu ulei si se asaza intr-o tava unsa. Se presara usturoi pisat foarte fin si se lasa in cuptor. Cand pestele s-a rumenit, se acopera cu felii de rosii si se mai lasa la cuptor pana cand se rumenesc si acestea. Se stinge cu vin, se mai adauga si restul de rosii calite in unt si se presara patrunjel verde. Se stropeste cu suc de lamaie si se serveste pe un platou.
  • FILEU DE SALAU CU SOS DE VIN
  • INGREDIENTE:
  • 4 fileuri salau, o ceapa, un pahar cu vin alb, 50 g unt, 10 g faina, un galbenus, 200 g smantana, o legatura de patrunjel verde, sare, piper, rosii mici.
  • PREPARARE: Se ruleaza fileurile, fixandu-le cu scobitori. Se pun la fiert intr-o cratita cu ceapa tocata, vin, patrunjel, piper si sare. Se lasa sa fiarba acoperit 10 minute, apoi se scot fileurile si se tin la cald, iar zeama in care au fiert se strecoara. Se incalzeste untul, amestecandu-l pe foc impreuna cu faina, fara ca aceasta sa prinda culoare. Se stinge cu zeama strecurata si se lasa sa fiarba impreuna 5 minute, amestecand mereu. Se leaga apoi sosul cu galbenusul, se amesteca bine cu smantana si se toarna peste rulourile tinute la cald. Se garniseste cu rosii mici, inabusite in unt. La sfarsit se scot scobitorile.
  • ×
    Subiecte în articol: roşii