x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sculpturi “dulci” la malul Mării Negre

Sculpturi “dulci” la malul Mării Negre

de Maria Belu-Burtea    |    17 Sep 2008   •   00:00

Numele lui este sinonim cu talentul şi priceperea în a modela ciocolata şi zahărul. Este creatorul Cupei ChocoArt-Silvian – decernată pentru prima dată la Campionatul de Gătit în Aer Liber (etapa Mamaia) – şi, mai nou, al primului atelier de ciocolată din Europa de Sud-Est.



Numele lui este sinonim cu talentul şi priceperea în a modela ciocolata şi zahărul. Este creatorul Cupei ChocoArt-Silvian – decernată pentru prima dată la Campionatul de Gătit în Aer Liber (etapa Mamaia) – şi, mai nou, al primului atelier de ciocolată din Europa de Sud-Est. Ne-am încumetat să-l abordăm, într-o seară caldă de vară, la o discuţie pe teme… dulci. Modest, ne-a spus că prima cofetărie a deschis-o la Constanţa, iar ingredientele succesului au fost “un credit, un spaţiu mic închiriat într-un cartier de case, un cofetar, 10 reţete, un sprijin activ al familiei şi o dăruire fantastică. Reţeta succesului este simplă: înainte de orice este grija pentru client. Dorim să-i satisfacem acestuia papilele gustative, dar să-i stimulăm şi gustul estetic”.

Lumea lui Silvian Miron este compusă din gusturi, arome şi culori. “Pun în preparatele mele experienţa dobîndită. Am avut şansa să particip la concursuri internaţionale de unde m-am întors cu medalii de aur pentru creaţiile mele în ciocolată”, ne mai spune reputatul chef. Riscăm o întrebare: Este bucătăria, în general, pe mîini bune? “Arta culinară este pe mîinile tuturor. În general, românul este inventiv şi creativ, de la cei pregătiţi special pentru asta pînă la gospodinele care fac combinaţii ale diferitelor gusturi pentru propria familie. Atît bucătăria, cît şi cofetăria din România sînt în mîinile noastre, ale românilor, fiecare dintre noi contribuind la perpetuarea savorii. Atît bucătăria, cît şi cofetăria românească sînt de viitor pentru că sîntem un popor gurmand, deschis la schimbări.”

“Atelier de ciocolată pentru toţi”


Cînd am stat de vorbă cu Silvian, l-am întrebat ce planuri are pentru viitor? Atunci, “atelierul” era doar un proiect, iar reputatul chocolatier spunea: “Intenţionez să deschid primul atelier de ciocolată din sud-estul Europei. Aici vor fi bineveniţi toţi, de la copiii de 4 ani, gata să intre pe porţile şcolii, pînă la cei ieşiţi deja la pensie, ca să lucrăm cu toţii în ciocolată. Prin piesele de ciocolată realizate dorim să introducem atelierul în circuitul turistic naţional şi internaţional, să atragem cît mai mulţi iubitori ai artei şi ciocolatei şi să le oferim singurele clipe de neuitat de acest gen”.

Acum, “atelierul” s-a transformat din vis în realitate: “Proiectul la care am lucrat şi-a deschis uşile. Atelierul de Ciocolată ChocoArt, dedicat cu prioritate copiilor, este acum o realitate. La deschiderea oficială a fost invitat şi directorul tehnic al Şcolii Naţionale Superioare de Patiserie, Cofetărie din Franţa, Jean François Arnaud, care ne-a uimit cînd a declarat că peste tot pe unde a umblat în lume – SUA, Canada, Asia şi Europa – a întîlnit ateliere de ciocolată dedicate gospodinelor, unde acestea puteau să înveţe cum să facă o prăjitură nouă, dar şi ateliere de ciocolată pentru profesionişti. Nu a întîlnit însă un atelier de ciocolată dedicat copiilor. Nu mai este un secret ce se întîmplă în acest unic atelier din Europa aflat la Constanţa, în România”.

“Atelierul de Ciocolată ChocoArt va deveni, datorită poziţiei geografice, cu siguranţă şi un obiectiv turistic pe toată perioada anului”
Silvian Miron

×
Subiecte în articol: ciocolata profesionistii