x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sculpturi vegetale efemere

Sculpturi vegetale efemere

de Simona Chiriac    |    16 Iul 2008   •   00:00

Bucătăria thailandeză reprezintă un echilibru al ingredientelor, dar, în acelaşi timp, există o armonie naturală între aspectul preparatului şi gust. Întotdeauna oaspetele trebuie îmbiat cu mîncare care să fie nu numai gustoasă, ci şi estetică

Bucătăria thailandeză reprezintă un echilibru al ingredientelor, dar, în acelaşi timp, există o armonie naturală între aspectul preparatului şi gust. Întotdeauna oaspetele trebuie îmbiat cu mîncare care să fie nu numai gustoasă, ci şi estetică. Este firească aşadar răbdarea cu care bucătarii thailandezi transformă fructe şi legume obişnuite în obiecte de artă, cu existenţă efemeră, ce-i drept. Deşi aceste sculpturi vegetale sînt specifice Asiei, în Thailanda reprezintă unul dintre cele zece meşteşuguri tradiţionale. La fel cum făceau şi strămoşii lor, thailandezii le oferă ca ofrande călugărilor sau ca daruri migăloase cu ocazia nunţilor şi petrecerilor, dar şi la funeralii.

 

Măiestrie şi tradiţie

Totul a început în 1364, atunci cînd, la lumina lunii, luntrea împodobită cu fructe şi legume sculptate s-a legănat pentru prima dată sub unduirea valurilor, cu ocazia festivităţilor regale. Cînd regele Phra Ruang a văzut acea minunăţie, o barcă ce întruchipa un parfumat crin de apă, a hotărît ca Nang Nopamas, creatoarea ei, să le înveţe şi pe celelalte doamne acest meşteşug. Timp de foarte mulţi ani această artă a fost apanajul familiilor nobiliare şi abia de curînd sculpturile vegetale au putut fi realizate de către oamenii obişnuiţi. Astăzi se organizează cursuri unde profesori îndemînatici le explică învăţăceilor tainele acestui meşteşug foarte vechi, aşa cum s-a întîmplat şi în Bucureşti, cu prilejul "Thai Cooking Class".

 

Imaginaţie

Folosind un cuţit cu lamă din inox foarte subţire şi scurtă, doamna Chayanit Prampate a transformat o felie de castravete într-o delicată frunză. Cu precizie a tăiat nervurile, pentru ca apoi să decupeze mici orificii, iar la sfîrşit a crestat marginile, toată această operaţiune necesitînd doar cîteva minute. Încet, încet pe mesele bucătarilor români s-au strîns frunze din felii de castravete sau de vînătă, din morcov sau din foi de varză. Primele, mai şovăielnice, următoarele mult mai precise. Din ceapă s-au sculptat flori migăloase, în ciuda lacrimilor ce mijeau în colţul ochilor. Odată învăţate tehnicile de bază, cursanţii au dat frîu liber imaginaţiei şi au creat păsări în zbor, fluturaşi, coşuleţe pline cu minunăţii, copăcei şi flori. Iar în ultima zi, atunci cînd s-a desfăşurat concursul, farfuriile pe care se aflau preparatele thailandeze erau tablouri în miniatură, gata să cucerească toate simţurile.

×
Subiecte în articol: geografii culinare