x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Secrete culinare din micro-delta Dunării

0
Autor: Tudor Cires 18 Oct 2014 - 22:59
Luna mai, luna florilor şi, mai ales, a primilor nuferi e, în Delta Dunării, cea mai frumoasă perioadă a anului. Natura se deschide şi-l întâmpină pe călător cu verdele sălciilor şi cu păsările gureşe care încep să se împerecheze, scoţând sunete de o inegalabilă muzicalitate. Luna mai e frumoasă în Deltă, chiar dacă pescarii nu sunt foarte mulţumiţi, căci n-au voie, până în iunie, să prindă decât puţine specii de peşte.



Ca o abatere de la regula castei bărbaţilor-pescari, la Tulcea ne-a fost dat să cunoaştem o... pescăriţă. Anastasia Moise a pescuit prima dată în copilărie, alături de tatăl său, care era şi neîntrecut vânător. De la el a învăţat cum se leagă cârligele, unde se aruncă momeala... Acum, în fiecare sâmbătă şi duminică, e pe lacul Câşliţa, pe malul căruia şi-a ridicat şi o pensiune agroturistică.

"Am fost «băiatul tatii», pentru că tata şi-a dorit băiat" - ne spune Anastasia. Mereu am mers cu el în barcă, m-a învăţat să înot... De la el am învăţat să fac mâncăruri din peşte, borşul, în special. El a învăţat-o şi pe mama, care era moldoveancă şi n-avea nici o treabă cu peştele. Când eram cu tata în baltă şi stăteam două-trei nopţi la vânătoare, făceam borşul acolo, la cujbă. Nu aveam farfurii, tacâmuri, ci două linguri de lemn şi două castroane de tablă. Tata scotea peştele pe stuf, iar ciorba o mâncam în castroane".

Ciorbă de peşte "ca-n Deltă"
Cândva, apa din Dunăre era mai curată. "Era atât de limpede, încât mergeam în botul bărcii şi vedeam peştele cum fuge", ne spune Anastasia. Mitul ciorbei de peşte cu apă din Dunăre s-a stins, o dată cu siderurgia, cu "atomica"... Ciorba rămâne, însă, la fel de bună ca în trecut, chiar şi cu apă din puţ, dacă se respectă câteva secrete. Bunăoară, fierea de la ştiucă albeşte ciorba şi-i dă un gust aparte; dacă n-avem, putem drege zeama, la sfârşit, cu un gălbenuş de ou. Ciorba se face, în zona Deltei, cu mai multe feluri de peşte, puse la fiert laolaltă. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Diversitatea peştelui e capitală pentru gustul final. Alte secrete: zeama să fiarbă bine, să fie pus leuştean proaspăt la urmă, să fie acrită numai cu oţet. "Rareori cumpăr peşte", mărturiseşte Anastasia Moise. "Dar, în schimb, îl pescuiesc. Recordul meu e un somn de 22 kg; în restul timpului, am prins mereu câte un peştan de 6-7-8 kg... Sunt o pescăriţă adevărată şi nu sunt poveşti pescăreşti ceea ce vă spun! E modul meu de a mă relaxa. Şi e un sentiment bun. Am găsit şi alte femei pasionate de pescuit, cu care merg la baltă. Unii îşi fac trupă muzicală, eu mi-am făcut trupă de pescuit. Trupă de doamne. Trebuie să mărturisesc şi un defect al nostru, feminin: aflaţi că atunci când scăpăm câte un peşte mare, putem să vorbim trei ani despre el..."

"Au început multe lucruri să se mişte în Deltă şi cred că turismul va căpăta contur. O să avem turişti. Sunt sigură."
Anastasia Moise, Pensiunea Anda, Tulcea

Saramura e baza
În Delta Dunării, saramura e baza. Cea mai bună este cea din biban, dar are multe oase şi atunci se recomandă saramura de ştiucă, dar dintr-un peşte nu prea mare. Sărăm peştele, îl lăsăm să se pătrundă 15-20 de minute, apoi îl coacem. După ce l-am copt, îl aşezăm deoparte. Într-o altă crăticioară, punem la fiert apă, oţet, ulei, după gust. Când dă în fiert, se adaugă puţin piper, sare şi doi-trei ardei iuţi, tăiaţi feliuţe. Punem peştele deasupra şi dăm totul într-un singur clocot. După ce am stins focul, presărăm deasupra mărar şi câteva linguri de mujdei. Mujdeiul, aşa cum se face în Deltă, conţine usturoi bine pisat, dres cu ulei, apă şi sare. Arată, la final, ca o maioneză. Bineînţeles că saramura se serveşte, la urmă, cu mujdei şi cu mămăliguţă.

Fără amăreală
E bine de ştiut că fierea de la ştiucă, pentru că acesta e un peşte răpitor, nu are amăreală. Dacă vi se întâmplă, în timp ce curăţaţi ştiuca, să spargeţi fierea, să ştiţi că ea nu amărăşte carnea. La şalău, acelaşi lucru. Dar dacă vi se întâmplă acest lucru la crap, e... vai şi-amar! Amărăşte imediat carnea... Când, totuşi, aţi făcut greşeala, puneţi sare peste locul acela şi veţi constata că se diminuează sau chiar dispare amăreala. Un alt sfat bun: ca să-şi păstreze gustul natural, peştele trebuie dat la sare 15-20 minute înainte de a fi prăjit. Veţi vedea că începe să lase apă, din cauza sării. Ceea ce, adesea, e avantajos.

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Chef Scãrlãtescu, supãrat înainte de cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite: “Sunt nu negru, ci în cea mai întunecatã nuanţã de negru posibilã!”

Chef Scãrlãtescu, supãrat înainte de cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite: “Sunt nu negru, ci în cea mai întunecatã nuanţã de negru posibilã!”
Galerie Foto  “Războiul” dintre chef Cătălin Scărlătescu, chef Florin Dumitrescu și chef Sorin Bontea continuă luni seara, de la ora 20.00, într-o nouă ediție “Chefi la cuțite”, la Antena 1. Cea de-a treia...

Delia vine la Antitalent: ”Cred că am umor! Sau poate nu a răspuns altcineva la telefon!”

Delia vine la Antitalent:  ”Cred că am umor! Sau poate nu a răspuns altcineva la telefon!”
Galerie Foto Săptămâna aceasta, Antitalent o va aduce în platou pe Delia, una dintre cele mai îndrãgite artiste din România și jurata show-ului iUmor, care i se va alătura lui Dan Bittman într-o ediție cu totul și cu...

Festivalul Mărului, în weekend, în Parcul "Alexandru Ioan Cuza"

Festivalul Mărului, în weekend, în Parcul "Alexandru Ioan Cuza"
Cea mai mare plăcintă cu mere din această toamnă, în lungime de peste zece metri, va fi atracţia principală a celei de-a treia ediţii a Festivalului Mărului, care va avea loc în weekend, în Parcul "Alexandru...

Sandra Stoicescu: “Avem în ADN-ul nostru sã ajutãm, sã schimbãm vieţi!”

Sandra Stoicescu: “Avem în ADN-ul nostru sã ajutãm, sã schimbãm vieţi!”
Galerie Foto La împlinirea a 26 de ani de existenţã pe piaţa media din România, Antena 1 lanseazã campania Ajut eu, un punct de întâlnire al oamenilor care au nevoie de ajutor, cu cei care îl pot acorda. Pornind de la...

Freddie Mercury, Madonna, Maluma și ZZ Top urcă pe scena de la Te cunosc de undeva!

Freddie Mercury, Madonna, Maluma și ZZ Top urcă pe scena de la Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Cu doar câteva săptămâni înainte de marea finală din decembrie, “bătălia” pentru primele locuri în clasamentul transformărilor devine din ce în ce mai serioasă, la Te cunosc de undeva!. Pentru...

Primarul din Mangalița, scos din sărite de rezultatele sondajului de opinie de pe pagina de internet a primăriei

Primarul din Mangalița, scos din sărite de rezultatele sondajului de opinie  de pe pagina de internet a primăriei
Galerie Foto Vineri, 15 noiembrie, de la ora 22:15, într-un nou episod al serialului de comedie Mangalița, primarul Stelian Manole (Teodor Corban) trebuie să managerieze o nouă situație care apare din cauza inițiativelor...

Concurent din Tel Aviv, moment inedit pe scena iUmor Delia: “Mai avem astfel de numere surprinzătoare?!”

Concurent din Tel Aviv, moment inedit pe scena iUmor  Delia: “Mai avem astfel de numere surprinzătoare?!”
Guy First a venit tocmai din Tel Aviv, Israel, ca să îi încânte pe cei trei jurați cu niște sunete nemaiauzite până acum pe scena iUmor. În cel mai nou episod iUmor, difuzat în această seară, de la ora...

Cambodgia a interzis plimbările pe spatele elefanților în Angkor

Cambodgia a interzis plimbările pe spatele elefanților în Angkor
Autorităţile cambodgiene au decis să interzică în perimetrul celebrului sit arheologic Angkor plimbările pe spatele elefanţilor, considerate o cruzime de către asociaţiile pentru protecţia animalelor. Cinci...

Vasile și Cinthya Enache au câștigat cel mai mare premiu de la The Wall de până acum

Vasile și Cinthya Enache au câștigat cel mai mare premiu de la The Wall de până acum
Galerie Foto Vasile și Cinthya Enache, tata și fiică, au intrat în competiție optimiști, cu toate că viața a fost destul de dură cu familia lor până acum. Dar tot viața i-a răsplătit aseară, în cel mai nou episod din...

Bryan Adams în concert la Cluj Napoca

Bryan Adams în concert la Cluj Napoca
Superstarul canadian Bryan Adams a cucerit inimile clujenilor cu vocea și chitara sa. Iar de această dată expresia este foarte departe de a fi doar un clișeu. Anunțat în urmă cu doar două luni, concertul de...

Dorian Popa, moment incredibil pe scena iUmor: “Am stat în sicriu, cu capacul închis, 20 minute!”

Dorian Popa, moment incredibil pe scena iUmor:  “Am stat în sicriu, cu capacul închis, 20 minute!”
Simion Ștefan, mentalistul despre care se spune că poate intra în mintea oricărui om revine în cea mai nouã ediţie iUmor, difuzatã mâine searã, de la 20:00, la Antena 1. Artistul nu vine singur, ci împreunã c...

Oase – probleme mari cu căldura în Asia Express

Oase – probleme mari cu căldura în Asia Express
Galerie Foto Rolul de coprezentator nu este lipsit de “surprize” pentru un proiect ca Asia Express, iar Oase a simțit asta pe propria piele. Una din zilele de filmare a avut loc la celebrul Vulcan Pinatubo, un vulcan activ de pe...

Harry și Megan au publicat o fotografie cu fiul lor, Archie, cu ocazia zilei de naștere a prințului Charles

Harry și Megan au publicat o fotografie  cu fiul lor, Archie, cu ocazia zilei de naștere a prințului Charles
Ducele şi ducesa de Sussex au publicat o nouă fotografie a fiului lor, Archie, împreună cu Harry şi prinţul de Wales, pentru a marca împlinirea vârstei de 71 de ani de către bunicul său, Charles. Fotografia...

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu
La împlinirea a 26 de ani de existenţã pe piaţa media din România, Antena 1 lanseazã campania Ajut eu, un punct de întâlnire al oamenilor care au nevoie de ajutor, cu cei care îl pot acorda. Astfel, pe 29...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”
Galerie Foto Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au lăsat lumea digitală și au plecat în aventura vieții lor în cel de-al treilea sezon Asia Express, show ce va începe la Antena 1 în primăvara anului viitor. Deși aveau...
Serviciul de email marketing furnizat de