x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Secrete din lumea vinului rosu

Secrete din lumea vinului rosu

28 Iul 2004   •   00:00

Una dintre cele mai importante si actuale schimbari din lumea vinului este raspunsul la intrebarea: Cat de repede consumam un vin rosu dupa ce l-am cumparat?

CATALIN PADURARU - Vinexpert

In trecut, o sticla de vin rosu de calitate era "pusa bine la pastrare", fara sa ne gandim vreo clipa sa indraznim sa-l bem la "tinerete". Astazi, chiar si vinurile scumpe sunt facute pentru a fi consumate imediat dupa ce au fost luate de pe raft, astfel incat gustul vinului matur a devenit strain de consumatori.

Gustul difera in functie de varsta unui vin. In schimbul unui buchet proaspat si robust in cazul unui vin tanar; cu timpul, textura vinului devine mult mai moale si mai putin vioaie, insa nu mai putin impresionanta la nivel gustativ. Aromele de fructe rosii de padure lasa locul unor arome tomnatice de prune.

Intrebarea este de ce se produce aceasta schimbare in cazul vinului mai mult decat la orice alt aliment? Raspunsul se regaseste tot in sticla. Dupa imbuteliere exista in permanenta o anumita cantitate de oxigen care reactioneaza cu fenolii din vin (compusi care se regasesc in boaba de strugure, care dau culoarea si definesc structura vinului). In timp, fenolii se aduna sub forma unor sedimente care se depun pe fundul sticlei. Acest fenomen nu apare la toate vinurile. Vinurile rosii care prezinta o fructuozitate mai mare si nu sunt invechite in stejar sunt destinate unui consum "la tinerete", deoarece in timp exista riscul ca acestea sa-si piarda din vigoare si sa devina fade.

Unele soiuri se dezvolta mai bine pe parcursul procesului de invechire: Shirazul, de exemplu, va fi campion in fata unui Pinot Noir. Cabernet Sauvignon are o forta mai mare de pastrare decat Merlot-ul. Dar si Cabernet-ul variaza calitativ in functie de locul si modalitatea de vinificare.

Dar factorul cel mai important in procesul de invechire al unui vin este potentialul, si acest lucru se reflecta la nivelul pretului. Ca regula generala, vinurile mai ieftine "imbatranesc" mai rapid decat cele cu un pret mai ridicat. Acest lucru este determinat si de tipul de stejar care se foloseste in procesul de maturare. Un vin pus la pastrare intr-un butoi de stejar batran va avea note lemnoase mai pregnante decat un vin pastrat intr-un butoi din lemn tanar, cu note proaspete de vanilie.

Pentru a recunoaste un vin vechi cautati pe eticheta anul de recolta sau cuvantul "Reserve", care indica un vin pastrat in stejar, care se poate dezvolta in timp, in urma procesului de maturare. Un indicator foarte bun este insa si pretul unei sticle. Nu priviti cu mare incredere un vin ieftin despre care vi se spune ca este un vin de colectie. Vinurile cu adevarat deosebite au un pret echivalent cu placerea unica de a le savura.

Concurs - Premiem cititorii fideli!

In fiecare zi puteti castiga cate un bag-in-box Val Duna oferit de Vinexpert. Trebuie sa cititi cu atentie editorialul semnat de Catalin Paduraru si sa raspundeti corect la o intrebare. Raspunsurile le puteti trimite prin e-mail la: gastronomie@jurnalul.ro. Castigatorii vor fi desemnati prin tragere la sorti, iar numele lor vor fi publicate in editia de marti a fiecarei saptamani.

Intrebarea de astazi este:

"Care sunt vinurile potrivite bucatariei asiatice?"

Raspunsul il gasiti in editorialul de ieri. Premiul se ridica de la Galeria Vinexpert, Bdul Octavian Goga nr. 24, Sector 3, Bucuresti sau de la Unirea Shopping Center.
×
Subiecte în articol: gastronomie