x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Secretul din butoiul de stejar al babutei

0
19 Noi 2004 - 00:00

Prin piete, munti intregi de varza, vanzatori care te roaga sa cumperi de la ei. Nu stii ce sa alegi. Verze mai mici, mai mari… Cert este ca nici o gospodina care se respecta nu "sare" etapa de a pune varza la murat.

CRISTINA CATANA

GRIJA. Pregatirea verzei pentru sarmalele de Craciun incepe din timp
Tramvaiul 41. Zarva mare. Zeci de elevi se indreapta catre cursuri. La Podul Grand, o babuta se chinuie sa coboare un sac imens plin cu varza. O ajut si printre multumiri imi spune ca este al doilea "transport" pe care il face pentru ca pune muraturi pentru toata familia ei formata din 4 copii, 10 nepoti si 4 stranepoti.

AMANUNTE. Sunt fascinata de aceasta gospodina, asa ca apuc de un capat al sacului si o ajut sa il duca pana acasa. In mijlocul curtii avea un butoi imens de stejar care astepta sa fie umplut cu mormanul de varza alba care il strajuia. "Varza sta cel mai bine in butoi de stejar. Anul trecut am avut tuica in el, ca sa iasa zeama clara si aromata." Inainte de a fi umplut cu varza, butoiul trebuie spalat foarte bine, oparit si lasat sa se zvante.

Tanti Floarea, caci asa o cheama pe babuta gospodina, a scos toate verzele din sac, le-a ales pe cele mai sanatoase. Apoi, cu grija, a indepartat frunzele vestede si a crestat varza in forma de cruce in zona cotorului. A adus din bucatarie o galeata de sare grunjoasa si cu o lingura de lemn a pus in fiecare crestatura sare. Apoi le-a luat pe fiecare in parte si le-a asezat in butoi in straturi. Printre verze a aruncat boabe de porumb, cateva bucati de hrean taiate marunt si 3-4 gutui. "Cand s-o acri, sa vezi ce aroma o sa aiba varza mea! De Craciun o sa fie tocmai buna pentru sarmale!" Dupa ce a aranjat verzele a pus pe foc o oala mare cu apa si sare pentru saramura. La 10 litri de apa a pus cam o jumatate de kilogram de sare. Cand a turnat si saramura, am crezut ca toata treaba a luat sfarsit. Dar mi-a spus ca "varza trebuie bibilita! Dupa doua zile incepe pritocirea, care tine pana incepe sa se mureze". Adica, la 2-3 zile, varza trebuie vanturata cu un furtun. Si daca se intampla sa faca floare, ea trebuie curatata cu regularitate pentru ca varza sa se pastreze tare.

Tanti Floarea a mai pastrat cateva verze pentru a completa butoiul peste 2-3 zile, si cu restul va face alte conserve. O va taia fideluta si o va presara cu sare ca pentru mancare. Apoi "o amestec cu mana, pana se inmoaie si, cand e gata, o pun indesata in borcane de 800 de grame". Daca va mai fi nevoie, va mai adauga putina apa cu sare (30 de grame la un litru de apa). Borcanele trebuie tinute intr-un loc cu caldura, eventual la soare, ca sa se mureze mai repede.

SANATOS
Pentru a fi o sursa consistenta de vitamina C, in saramura se pun 10 picaturi de acid lactic la un litru de apa. Datorita unei substante pe care o contine varza murata - izothiocyana - , aceasta poate preveni diferite tipuri de cancer: de san, de plamani, de ficat si de intestine. Subtanta este produsa in timpul fermentarii. Oamenii de stiinta finlandezi considera de multa vreme ca varza este o leguma foarte sanatoasa si utila in multe afectiuni, in special din cauza acidului lactic, care are un efect benefic asupra florei intestinale.
Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   varza

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cititul ne relaxează și ne salvează de panică

Cititul ne relaxează și ne salvează de panică
Galerie Foto În perioada de carantină s-au înregistrat creșteri la vânzările de carte prin comenzi online. Mulți dintre cei care lucrează de acasă au ales să-și umple timpul de după program cu lectură de calitate,...

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă
Galerie Foto Deși par la fel, cozonacii tradiționali sunt diferiți de la o zonă a țării la alta. Dacă astăzi sunt căutați cozonacii cât mai pufoși, rețeta tradițională din Moldova și din Bucovina este pentru cozonaci...

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel
Natura a reînviat, grădinile s-au umplut de zarzavaturi, organismul uman simte nevoia să revină la alimentația bazată pe verdețuri și, după 40 de zile de post, în care oricum mesele sunt bazate mai mult pe...

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile
Cântăreaţa galeză Duffy a povestit despre calvarul prin care a trecut: a fost răpită, drogată şi violată timp de patru săptămâni. Aceasta este pentru prima dată când artista a oferit detalii despre...

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză
Galerie Foto Satele din România nu mai sunt așa cum le știam cu 20 de ani sau chiar cu 10 ani în urmă. Multe localități din țara noastră au drumuri asfaltate, electricitate, alimentare cu gaze naturale, apă curentă și...

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a făcut un apel la guverne să nu profite de măsurile de urgență luate de criza coronavirus pentru a restrânge libertatea de expresie, libertatea mass-media și...

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus
Designerul de încălțăminte de lux, Sergio Rossi, a murit la vârsta de 85 de ani,din cauza infecției cu coronavirus, a anunţat primarul localităţii unde s-a născut, transmite AFP. Acesta era...

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți
Bazarul cu bunătăți orientale, condimente, fructe uscate sau confiate, nuci, alune, semințe și alte minunății poate fi găsit acum, foarte ușor, în mediul online. Magazinul de condimente din Piața Obor, din...

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã 48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã  48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava
Solidaritatea poate salva România, iar acest lucru este confirmat de fiecare sumã nouã de bani care ajunge zilele acestea în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, în urma Teledonului Români Împreunã, cea mai...

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...
Serviciul de email marketing furnizat de