x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Secretul din butoiul de stejar al babutei

Secretul din butoiul de stejar al babutei

19 Noi 2004   •   00:00

Prin piete, munti intregi de varza, vanzatori care te roaga sa cumperi de la ei. Nu stii ce sa alegi. Verze mai mici, mai mari… Cert este ca nici o gospodina care se respecta nu "sare" etapa de a pune varza la murat.

CRISTINA CATANA

GRIJA. Pregatirea verzei pentru sarmalele de Craciun incepe din timp
Tramvaiul 41. Zarva mare. Zeci de elevi se indreapta catre cursuri. La Podul Grand, o babuta se chinuie sa coboare un sac imens plin cu varza. O ajut si printre multumiri imi spune ca este al doilea "transport" pe care il face pentru ca pune muraturi pentru toata familia ei formata din 4 copii, 10 nepoti si 4 stranepoti.

AMANUNTE. Sunt fascinata de aceasta gospodina, asa ca apuc de un capat al sacului si o ajut sa il duca pana acasa. In mijlocul curtii avea un butoi imens de stejar care astepta sa fie umplut cu mormanul de varza alba care il strajuia. "Varza sta cel mai bine in butoi de stejar. Anul trecut am avut tuica in el, ca sa iasa zeama clara si aromata." Inainte de a fi umplut cu varza, butoiul trebuie spalat foarte bine, oparit si lasat sa se zvante.

Tanti Floarea, caci asa o cheama pe babuta gospodina, a scos toate verzele din sac, le-a ales pe cele mai sanatoase. Apoi, cu grija, a indepartat frunzele vestede si a crestat varza in forma de cruce in zona cotorului. A adus din bucatarie o galeata de sare grunjoasa si cu o lingura de lemn a pus in fiecare crestatura sare. Apoi le-a luat pe fiecare in parte si le-a asezat in butoi in straturi. Printre verze a aruncat boabe de porumb, cateva bucati de hrean taiate marunt si 3-4 gutui. "Cand s-o acri, sa vezi ce aroma o sa aiba varza mea! De Craciun o sa fie tocmai buna pentru sarmale!" Dupa ce a aranjat verzele a pus pe foc o oala mare cu apa si sare pentru saramura. La 10 litri de apa a pus cam o jumatate de kilogram de sare. Cand a turnat si saramura, am crezut ca toata treaba a luat sfarsit. Dar mi-a spus ca "varza trebuie bibilita! Dupa doua zile incepe pritocirea, care tine pana incepe sa se mureze". Adica, la 2-3 zile, varza trebuie vanturata cu un furtun. Si daca se intampla sa faca floare, ea trebuie curatata cu regularitate pentru ca varza sa se pastreze tare.

Tanti Floarea a mai pastrat cateva verze pentru a completa butoiul peste 2-3 zile, si cu restul va face alte conserve. O va taia fideluta si o va presara cu sare ca pentru mancare. Apoi "o amestec cu mana, pana se inmoaie si, cand e gata, o pun indesata in borcane de 800 de grame". Daca va mai fi nevoie, va mai adauga putina apa cu sare (30 de grame la un litru de apa). Borcanele trebuie tinute intr-un loc cu caldura, eventual la soare, ca sa se mureze mai repede.

SANATOS
Pentru a fi o sursa consistenta de vitamina C, in saramura se pun 10 picaturi de acid lactic la un litru de apa. Datorita unei substante pe care o contine varza murata - izothiocyana - , aceasta poate preveni diferite tipuri de cancer: de san, de plamani, de ficat si de intestine. Subtanta este produsa in timpul fermentarii. Oamenii de stiinta finlandezi considera de multa vreme ca varza este o leguma foarte sanatoasa si utila in multe afectiuni, in special din cauza acidului lactic, care are un efect benefic asupra florei intestinale.
×
Subiecte în articol: gastronomie varza