x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Secretul tartelor

Secretul tartelor

24 Ian 2008   •   00:00
Secretul tartelor

GUSTOS - Aperitiv sau desert, sunt preparate delicioase
Cu fructe, cu ciocolată, cu sirop de zahăr, cu şuncă sau cu legume, tartele sunt preparate delicioase, care pot fi servite în orice sezon.


GUSTOS - Aperitiv sau desert, sunt preparate delicioase
Cu fructe, cu ciocolată, cu sirop de zahăr, cu şuncă sau cu legume, tartele sunt preparate delicioase, care pot fi servite în orice sezon.


Ceea ce face cu totul special acest preparat este diversitatea de ocazii la care poate fi servit. Fie că este un aperitiv sau un desert, o alegere rafinată sau una mai "prietenoasă", secretul rămâne unul singur: aluatul fraged. Important este să ţinem ingredientele la rece câteva ore înainte. Fie că folosim ulei, unt sau margarină, grăsimea întrebuinţată se lasă în frigider, preferabil, cu o seară înainte. Apa care se adaugă în compoziţia aluatului trebuie să fie şi ea rece, dar nu îngheţată!


PAŞI. Pentru a prepara aluatul este bine să treceţi cu grijă peste următoarele etape. Luaţi făina, puneţi-o într-un castron, apoi, cu ajutorul unei furculiţe, încorporaţi untul. Atunci când compoziţia are aspectul unor firimituri mai mari, stropiţi-o cu apă rece. Adăugaţi sare şi, în funcţie de preferinţe, puteţi pune coajă de portocală sau de lămâie, nuci măcinate, un praf de scorţişoară sau caşcaval ras.


După ce amestecaţi bine, strângeţi aluatul în formă de bilă. Puneţi-l apoi într-o pungă de plastic şi lăsaţi-l în apă rece cam 10 minute. Când apa a început să se încălzească puneţi aluatul, cu pungă cu tot, la frigider, cel puţin o oră.
preparare. Împărţiţi aluatul în două părţi egale şi întindeţi două foi rotunde şi subţiri. Fiecare foaie trebuie să aibă cel mult cinci milimetri grosime! Luaţi o formă rotundă, de tort, ungeţi-o cu unt şi tapetaţi-o cu făină. Puneţi una dintre cele două foi în formă şi înţepaţi-o din loc în loc cu furculiţa. Aşezaţi umplutura şi acoperiţi-o cu cea de-a doua foaie. Ca să se lipească cele două foi, strângeţi-le bine între degete. Nu uitaţi să înţepaţi şi această foaie cu furculiţa, ca să poată ieşi aburii în timpul coptului!


Tartă cu mere

Ingrediente pentru aluat: 200 g făină, 100 g unt, 100 g de zahăr pudră, un ou, un praf de vanilie; pentru umplutură: 5 mere, 3 linguri de zahăr pudră.

Preparare: Făina se pune într-un castron şi se amestecă bine cu zahărul, vanilia, sarea şi oul. Se adaugă untul tăiat în bucăţi şi se frământă până se obţine o cocă potrivit de tare şi se dă la frigider pentru jumătate de oră. După expirarea timpului cu această compoziţie se îmbracă formele mici de tarte. Separat, merele se spală şi se dau pe răzătoarea mare, se amestecă, după gust, cu vanilie sau scorţişoară şi cu zahăr. Cu acest amestec se umplu tartele. Se aşază pe o tavă şi se dau la cuptor la început foarte încins, treptat reducându-se la o temperatură potrivită. Se ţin la cuptor timp de 25-30 de minute.


Tartă cu şuncă

Ingrediente: 200 g unt, o lingură cu caşcaval ras, sare, zece linguri de apă rece, 50 g făină, 250 ml lapte, două linguri de smântână, trei ouă, 150 g şuncă, trei castraveciori mărunţiţi şi caşcaval.

Preparare: Dizolvaţi făina în lapte. Amestecaţi bine, astfel încât să nu se formeze cocoloaşe! Treptat, adăugaţi ouăle bătute spumă, smântâna, caşcavalul ras, castraveciorii tocaţi în cubuleţe şi şunca. Nu uitaţi să amestecaţi bine pe măsură ce adăugaţi fiecare ingredient în parte! După ce aţi pus prima foaie de aluat în formă, adăugaţi umplutura. Acoperiţi cu cea de-a doua foaie şi aşezaţi tarta în cuptor. După aproximativ 15 minute puteţi scoate tarta de la cuptor.
Pentru decor puteţi folosi frunzuliţe de pătrunjel, rozmarin sau cimbru. O alternativă o reprezintă smântâna. Este recomandat să o serviţi caldă, ca aperitiv.


×
Subiecte în articol: gastronomie