x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Seminţele istoriei şi istoria vinului

Seminţele istoriei şi istoria vinului

de Tudor Cires    |    13 Apr 2011   •   23:38
Seminţele istoriei  şi istoria vinului
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

Dumnezeu ne iubeşte, atâta vreme cât ne dăruieşte vinul – spunea Benjamin Franklin. Iar noi, românii, s-ar părea că tare suntem în­drăgiţi, de vreme ce vinul ne este, de mi­lenii, tovarăş. Despre vin şi despre această dragoste necondiţionată aveam să vorbim, la Tuşnad, şi cu Se­prödi Jozsef, singurul degustător de vinuri autorizat de origine secuie din Ro­mânia, membru al ADAR şi mic pro­ducător de vinuri pe Valea Târ­navelor. Din podgoria lui până la Tuş­nad e o postaţă de loc, însă pe Seprödi Jozsef (născut la Sovata) l-a tras aţa şi-a venit într-o fugă pentru o degus­tare/demonstraţie de vinuri, încercând să asocieze licorile româneşti cu bucatele maghiare.

„Vinul de Târnavele”, ne spune el, „are aciditate bună, e proaspăt, are fructuozitate. Cele mai multe medalii la concursurile internaţionale România le-a câştigat cu vinurile albe de pe Târnave”. Mica lui cramă adăposteşte vinuri din podgorii întinse pe o lungime de 25 km în Valea Târnavelor, iar el poate deosebi toate nuanţele, chiar şi cele ale vinurilor din cele mai mici podgorii.

„Valea Târnavelor a fost men­ţionată, pentru excelenţa vinurilor produse aici, încă din secolul al XIV-lea. Dar se ştie că plantaţiile de aici sunt încă mai vechi, că ele existau şi pe vremea romanilor. Au fost descoperite seminţe de struguri din soiul Fetească Albă datând de acum 2.000 de ani.” Tot el ne mai spune că în secolul al XVI-lea cea mai renumită dintre podgoriile Imperiului Austro-Ungar era cea a Târnavelor. „Ştiinţa de a cultiva viţa-de-vie şi de a pune pe masă un vin deosebit, de talie mondială, s-a pierdut undeva în perioada comunistă. Multe vii au fost distruse. După 1990, după privatizare, s-a stricat din nou mult în agricultură. Oamenii au primit parcele mici, cine are acum două hectare de vie e boier! Tradiţia s-a pierdut. De modernizat nu s-a mo­dernizat. Trebuie ştiinţă, acces la fonduri europene, o tehnologie modernă. Dar dacă nu ai ştiinţa vinificării, degeaba ai struguri buni! Acum vin itali­enii, ca să descopere potenţialul podgoriilor noastre!”, mai spune el cu tristeţe. Dar vinul e făcut să înveselească omul. Aşa că mai bine, spune interlocutorul meu, facem un păstrăv prăjit în unt, cu pătrunjel, şi-i punem alături o Fetească Regală!

Cavalerul vinului
Seprödi Jozsef este degustător auto­rizat de vinuri, membru ADAR. Este şi motivul pentru care la degustările pe care le organizează apare îmbrăcat în ţinută de cavaler. Al vinului. Culorile cos­tumului sunt negrul, auriul – care dau sobrietate – şi grena, culoarea unui vin roşu, întunecat. „E o şansă pentru mine o prezentare de vinuri, pentru că am ocazia să vorbesc des­pre literatură, cultură, istorie, în relaţie cu vinul... Aşa arătăm că vinul nu se dă peste cap, ci e un mijloc de socializare.”

Distilate
Între palinka şi pălincă, fără să facem prea mare caz de branduri europene şi naţionale, am aflat că băutura asta, oricum i-ai spune, trebuie să fie făcută numai din fructe sută la sută naturale. Tăria începe de la 37,5 grade şi pe la 45 de grade face să se simtă cel mai bine aroma plantelor din care e preparată. E bună şi cu o gradaţie alcoolică mai mare, dar, spun specialiştii, atunci se simte întâi de toate alcoolul, iar fragranţa fructelor dispare pe măsură ce creşte în grade tăria.

×
Subiecte în articol: culinar