x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sezonul vinetelor

Sezonul vinetelor

de Mara Raducanu    |    07 Sep 2005   •   00:00
Sezonul vinetelor
CAIET DE RETETE
"Vinete de vanzare! Cele mai bune, cele mai mari, cele mai gustoase!" Asa isi faceau reclama vanzatorii care treceau pe langa casa noastra cu caruta plina de vinete. Si, de fiecare data, eu eram clientul lor cel mai fidel. Ma invatasem sa le aleg doar pe cele mici, tinere, lucioase si intens colorate. Ca, de, asa ma invatase bunica! Imi placeau vinetele la nebunie. As fi mancat in fiecare zi, iar biata mama nu scapa niciodata de rugamintile mele, asa ca pana la urma se vedea nevoita sa gateasca tot ce imi poftea inima. Vinete prajite cu usturoi, musaca de vinete, vinete la gratar, ghiveci si cate si mai cate alte bunatati. Ce vremuri!

SURPRIZA. Roata vietii se invarte foarte repede, iar timpul nu "m-a iertat" pentru toate capriciile mele de copil. Pentru ca saptamana trecuta parintii mei au venit in vizita. Iar mama nu a vrut sa pregatesc altceva decat... o mancare de vinete! M-am gandit sa fie ceva special, sa ma revansez cumva pentru toate momentele cand nu o lasam sa se odihneasca nici o secunda. Si, tot rasfoind prin cartile de bucate, mi-a atras atentia o reteta, de care, va marturisesc cu sinceritate, nu auzisem in viata mea. Daramite sa-i mai retin si numele! "Imambayaldi" - caci asa se numeste - este o mancare turceasca, iar daca ar fi sa incercam o traducere ar insemna (cu umorul de rigoare): "imamul a lesinat". Dupa parerea unora, a lesinat de placere cand a incercat acest preparat!

Aici e de mine, mi-am zis, era exact ce cautam! Asa ca, fara sa mai stau pe ganduri, m-am apucat de gatit. Nu este nimic dificil si, in plus, este o mancare usoara, pe baza de legume si condimente. Ai mei au fost incantati. Nu se asteptau ca micuta lor cea nazuroasa sa fi dobandit atatea cunostinte in domeniul artei culinare. E drept, mama nu a lesinat de placere, dar mi-a cerut imediat reteta. Stati linistite, am cules-o si pentru dumneavoastra. O gasiti in caietul nostru de retete!

VINETE CU CARNE DE MIEL


  • INGREDIENTE: 300 g carne de miel, 4 vinete, 4 catei de usturoi, coaja de lamaie, 20 g seminte de pin, 50 ml ulei de masline, seminte de chimen, sare, piper macinat, o legatura de patrunjel, sofran.
  • PREPARARE: Vinetele se spala, se sterg si se taie in doua pe lung. Fiecare jumatate se curata de miez, iar miezul se taie cubulete. Carnea de miel se taie bucati mici, dupa care se da la prajit intr-o cratita cu ulei incins, impreuna cu vinetele cubulete, ceapa si usturoiul. Se adauga sofranul, chimenul, sarea si piperul amestecandu-se bine. Dupa ce s-au inabusit bine, se adauga semintele de pin si coaja rasa de lamaie. Cu aceasta compozitie se umplu jumatatile de vinete, dupa care se asaza intr-o tava. Se stropesc cu ulei, se acopera cu folie de aluminiu si se dau la cuptor. Dupa circa 30 de minute se scot, se indeparteaza folia si se dau pentru alte 5 minute la cuptor. Se scot si se orneaza cu patrunjel verde tocat, servindu-se reci sau calde, dupa preferinta.

    VINETE CORSICANE


  • INGREDIENTE: doua vinete mari, 4 rosii bine coapte, o capatana de usturoi, 150 g branza de Corsica din lapte de oaie, o lingura cu ulei de masline, 3 linguri cu ulei pentru prajit, o legatura de busuioc, sare, piper.
  • PREPARARE: Pentru sos se procedeaza astfel: rosiile se descojesc si se sparg cu furculita, dupa care se pun intr-un vas mic cu ulei de masline, sare, piper, usturoi curatat. Se lasa sa se prajeasca aproximativ 25 de minute la foc mic. Vinetele se curata, se taie in felii groase de 1-1,5 cm. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se prajesc in ulei pe fiecare parte. Se aranjeaza pe un vas jena, se stropesc cu sosul de rosii si se acopera cu branza taiata lamele. Se dau la cuptor circa 10 minute si se scot cand branza s-a topit. Se decoreaza cu frunze de busuioc.

    VINETE LA GRATAR


  • INGREDIENTE: 4 vinete mici, ulei, usturoi si verdeata.
  • PREPARARE: Se taie vinetele in doua, pe lungime. Se sareaza si se lasa la scurs timp de 30 de minute. Se ung vinetele cu ulei si se asaza pe gratarul uns, pana cand se rumenesc. Se intorc din cand in cand, iar cand s-au fript suficient se asaza pe un platou. Se servesc cu usturoi si cu verdeata.

    NISETRU MARINAT CU SALATA DE VINETE


  • INGREDIENTE: 500 g fileu de nisetru, doua vinete, o ceapa, un castravete murat (taiat felioare), 50 ml ulei de masline, o lingurita vin alb, 20 ml smantana, o lingurita cu hrean ras, marar, sare, zahar, piper, coriandru boabe.
  • PREPARARE: Peste fileul de peste se toarna un amestec de sare, zahar, marar tocat si boabe de coriandru. Se lasa 12 ore. Vinetele se curata, se scurg, se toaca miezul si se amesteca impreuna cu ceapa tocata si se prajesc in uleiul incins. Se adauga smantana, hreanul ras, sare, piper si vinul alb. Fileurile de peste se taie in fasii lungi, iar castravetele murat se taie felioare. Pe farfurie se asaza un strat de salata de vinete si fasii de peste. Se decoreaza cu castravete murat, marar si boabe de coriandru.

    CAVIAR DE VINETE


  • INGREDIENTE: 4 vinete coapte bine, 4 rosii, 4 linguri cu ulei de masline, 3-4 catei de usturoi, un buchet aromat (patrunjel, cimbru, foaie de dafin), sare, piper.
  • PREPARARE: Vinetele se spala si se sterg fara insa a se curata. Se taie sferturi. Se pun intr-o tigaie 3 linguri cu ulei de masline, se lasa sa se incalzeasca si se prajesc sferturile de vinete. Rosiile se curata de pielita (dupa ce s-au oparit), se taie sferturi si se scot semintele. Se pun intr-un vas ultima lingura cu ulei, rosiile, buchetul aromat, usturoiul, sarea si piperul. Se lasa la fiert circa 10 minute. Se adauga vinetele scurse si se mai lasa la fiert la foc mic inca o jumatate de ora. Se mixeaza totul pana cand se obtine un piure. Se lasa sa se raceasca. Se tine la rece si se serveste cu felii de paine cu miere sau paine prajita.

    IMAMBAYALDI (VINETE UMPLUTE)


  • INGREDIENTE: 6 vinete mici, doua cepe, 3 linguri cu ulei de masline, 500 g rosii, doi ardei grasi, o cutie cu ciuperci, o lingurita cu faina, doi catei de usturoi, o lingurita cu cimbru uscat, un praf de scortisoara, o lingura marar si patrunjel tocat, sare, piper.
  • PREPARARE: Se taie vinetele in jumatati, pe lungime. Se taie fasii din coaja la intervale de 2 cm, lasand fasii egale cu coaja. Pe partea plata se fac cateva crestaturi adanci in carnea vinetelor, fara insa a se taia complet. Se sareaza vinetele, dupa care se lasa sa se scurga timp de 30 de minute. Se incinge uleiul intr-o tigaie. Se rumeneste partea plata a vinetelor in uleiul incins, dupa care se pun jumatatile de vinete intr-o tava cu partea plata in sus. Rosiile se descojesc si se toaca marunt, iar ardeii si ceapa se taie cubulete. Rosiile, ceapa, usturoiul si ardeii se pun toate in uleiul incins sa se inabuse. Se adauga verdeata tocata, cimbru, sare si piper dupa gust. Se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand rosiile s-au redus la consistenta unui sos. Se pune sosul cu lingura peste jumatatile de vinete, apasand pentru a intra in crestaturi. Se leaga fiecare vanata cu o radacina de patrunjel si se asaza intr-un vas cu apa cat sa ajunga pana la inaltimea jumatatii vinetelor. In apa se adauga zeama de lamaie, zaharul si scortisoara. Se acopera bine si se lasa o ora, dupa care se scot si se asaza pe un platou si se servesc cu smantana.
  • ×