x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfantul care aduce dulciuri

Sfantul care aduce dulciuri

30 Noi 2004   •   00:00

CALENDAR GASTRONOMIC
SIMONA CHIRIAC

Click pentru a mari imaginea
Conform calendarului popular, iarna nu incepe asa cum ne-am fi asteptat, la 1 decembrie, ci cu cateva zile mai tarziu, mai exact, la 6 decembrie. Aceasta zi coincide cu sarbatorirea Sfantului Nicolae. El este patronul spiritual al Olandei, Rusiei si Greciei. In acelasi timp, este ocrotitorul judecatorilor, comerciantilor, saracilor, marinarilor, bucatarilor, calatorilor, al fetelor nemaritate si al mireselor, dar mai ales al copiilor mici si al scolarilor. Pe meleagurile noastre, poate purta si numele de Sannicoara, in Transilvania, si Mos Nicolae, in Muntenia.

Sfantul Nicolae a fost un personaj real si a trait in secolul al IV-lea, pe teritoriul Turciei de astazi. A fost cardinal de Myra si a savarsit de-a lungul vietii foarte multe minuni. In secolul al XI-lea, ramasitele sfantului sunt depuse intr-o manastire din Bari (in Italia), unde se afla si astazi.

Cu toate acestea, in traditia romaneasca, nu are caracteristicile unui sfant. De cele mai multe ori apare calare pe un cal alb, pazeste soarele sa nu fuga si sa lase lumea fara lumina si caldura, este iscoada a diavolului. In credinta populara, in noaptea de Craciun se deschide cerul. Atunci, Sfantul Nicolae poate fi vazut stand la masa chiar langa Dumnezeu.

Click pentru a mari imaginea

Dar cel mai mult il indragesc copiii. Ei se pregatesc inca de la lasarea serii pentru sosirea lui Mos Nicolae. Ghetele, foarte bine curatate si lustruite, sunt asezate apoi in dreptul usii, sa fie cat mai usor de gasit. A doua zi vor fi incantati cand vor descoperi inauntru fructe si dulciuri (bomboane, ciocolata, prajituri). In unele regiuni din Romania, mosul poate sa aduca si nuieluse, special pentru copiii care nu au fost cuminti. Astfel, Sfantul Nicolae stie sa rasplateasca, dar si sa pedepseasca, atunci cand este cazul.

.

.

OBICEIURI DE INCEPUT DE IARNA
De ziua lui se fac pronosticuri meteorologice, vraji si farmece. Daca in aceasta zi da zapada, atunci va fi iarna grea, care va tine pana la Sfantul Ion. In cazul in care doar va ninge, oamenii spun ca sfantul isi scutura barba. Tot in aceasta zi se pun crengute de pomi fructiferi (mar, par, cires, prun), in apa, la caldura camerei. Daca de Anul Nou sunt inflorite, cu siguranta va fi un an bogat, cu multe roade. La 4 decembrie se sarbatoreste Sfanta Varvara. In credinta populara ea este stapana bolilor copilariei (variola, varicela, scarlatina). Pentru a-i feri pe copii de acestea, li se interzicea sa manance boabe de fasole, dovleac sau floarea-soarelui.

.

.

1 - 7 DECEMBRIE
Click pentru a mari imaginea
  • 1 M Sf. Prooroc Naum; Cuv. Filaret Milostivul
  • 2 J Sf. Prooroc Avacum; Sf. Mc. Miropa; Sf. Ierarh Solomon, Arhiepiscopul Efesului
  • 3 V Sf. Prooroc Sofonie; Sf. Sfintit Mc. Teodor, Arhiepiscopul Alexandriei
  • 4 S †Sf. Mare Mucenita Varvara; Cuv. Ioan Damaschin. (Dezlegare la peste)
  • 5 D †Sf. Sava cel Sfintit; Sf. Mc. Anastasie; Cuv. Nectarie. (Dezlegare la peste)
  • 6 L †) Sf. Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. (Dezlegare la peste)
  • 7 M †) Sf. Mucenita Filofteia de la Curtea de Arges; Sf. Ambrozie, Episcopul Mediolanului
  • ×
    Subiecte în articol: nicolae sfăntul