x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfat - Craciun la tara

Sfat - Craciun la tara

de Tudor Cires    |    19 Dec 2006   •   00:00
Sfat - Craciun la tara

De sarbatori, mancati cu masura! E-hei, Craciunurile de altadata! Cu vorbele astea te-ntampina Neculai si Elena Popa din Tarpestii Neamtului, cand ii vizitezi in preajma Sarbatorilor de Iarna.

De sarbatori, mancati cu masura! E-hei, Craciunurile de altadata! Cu vorbele astea te-ntampina Neculai si Elena Popa din Tarpestii Neamtului, cand ii vizitezi in preajma Sarbatorilor de Iarna.

Neculai Popa (87 de ani) este unul dintre cei mai cunoscuti mesteri de masti populare din Moldova - "Probabil ca asa a fost randuit de Sus, ca din copilarie am inceput cu treburi din astea!…". Nevasta-sa, Elena, cu care "se are" de 51 de ani, banuieste ca i-au tinut atata timp impreuna hatrosenia lui si stiinta ei de a gati bucatele "ca la Neamt". Se-apropie vremea sarmalelor, a caltabosului, a soriciului, a raciturilor si carnatilor si, cu toate ca maine, de Ignat, in casa batranilor se vor taia doi porci - "avem de unde, ca-i crestem noi, si facem tot ce se cuvine, sa putem sa ne primim oaspetii!" - aflam cu surprindere ca la Tarpesti, stapanii casei - care demult arata ca un muzeu - se mananca de Sarbatori mai modest.

BUCATE PE MASA DE CRACIUN. "Ca sa vorbesc un adevar", ne spune tanti Elena, "eu prefer sa pun pe masa mai mult lactate. Branza cu smantana, lapte, cas - asa cum era la stana si cum faceam si noi acasa la mama." Cat despre mancarurile cu carne, la loc de cinste pe masa de Craciun este ciorba de cocos, acrita cu bors de putina, facut din tarate de grau si de porumb, crengi de visin si leustean si "dreasa cu smantana de pe oale".

Bineinteles, nu va lipsi cozonacul, preparat din cat mai multe oua proaspete (pot fi chiar 20 de galbenusuri la un kilogram de faina!), in buna traditie moldoveneasca, si vinul rosu, usor astringent.

×
Subiecte în articol: gastronomie