x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sherry, Jerez, Xeres

Sherry, Jerez, Xeres

04 Aug 2004   •   00:00

I se atribuie vitei-de-vie din Jerez o vechime de 3000 de ani. Fenicienii ar fi fondat Xera la 1100 i.Hr. Oricum, se pare ca venirea arabilor in sec. VII, impreuna cu stiinta distilarii, a fost cea care a marcat definitiv producerea acestui vin.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Englezii (tot ei au avut un rol determinant pentru consacrarea sampaniei) transportau in Evul Mediu cantitati insemnate din acest vin catre tara lor. Adaosul de distilate facea ca vinul sa fie stabil si sa ajunga cu bine la destinatie. "Reclama" ii va face si Shakespeare prin vocea personajului sau Falstaff, sporind cererea pentru vinul de Jerez. De atunci si pana astazi au avut loc multe schimbari, mai ales in ce priveste controlul productiei si se poate spune ca Sherry-ul este cel mai bine verificat vin din Spania. Acest fapt a condus si la o clasificare care ajuta comerciantii si cumparatorul final sa se orienteze in alegere. Inainte de toate insa, vinul de Jerez este produsul unui tinut cu totul si cu totul aparte. Desi nu cred sa fi vazut zapada niciodata, locuitorii de aici si-au botezat pamanturile Albariza - adica "alb de zapada". Adevarat, solul pare atins de o ninsoare nehotarata. Acest alb reflecta lumina soarelui pe struguri, aducandu-i la o cota nemaiintalnita a acumularii de zaharuri. Iar strugurii care se bucura de caldura si lumina, pe de o parte, si de briza Atlanticului - pe de alta - se numesc Palomino. Acest soi acopera 90% din suprafata cultivata a regiunii. Mai exista doua soiuri Pedro Ximenez si Moscatel Faro folosite destul de rar.

Dincolo de aceste aspecte oarecum tehnice, pe noi ne intereseaza cand putem bea un vin de Xeres si cum putem identifica unul pe gustul nostru. Ei bine, Sherry-ul se dovedeste a fi foarte versatil, el regasindu-se in combinatii de bar, iar simplu poate fi consumat ca aperitiv, in timpul mesei, dar si la desert. Exista doua mari categorii: FINO si OLOROSO. Daca este sa fiti pretentiosi alegeti din Fino un Palo Cortado sau un Brown Sherry din Oloroso. Pentru vara va recomand doua retete usor de preparat (data fiind si prezenta pe piata romaneasca a licoroaselor de Ialoveni - excelente calitativ si echilibrate la pret). Un Lemon Sherry Coktail presupune sucul de la o lamaie si o jumatate de portocala, 1 lingurita de miere, 6 cl Sherry si gheata. Se garniseste cu felii de lamaie si portocala. Si mai racoros este Sherry Cobbler.

Cuburi de gheata pentru un pahar plin. Turnati Sherry pana la jumatatea paharului, dupa care adaugati suc de portocale.
Asta Luego!

×
Subiecte în articol: gastronomie sherry