I se atribuie vitei-de-vie din Jerez o vechime de 3000 de ani. Fenicienii ar fi fondat Xera la 1100 i.Hr. Oricum, se pare ca venirea arabilor in sec. VII, impreuna cu stiinta distilarii, a fost cea care a marcat definitiv producerea acestui vin.
CATALIN PADURARU - Vinexpert
Englezii (tot ei au avut un rol determinant pentru consacrarea sampaniei) transportau in Evul Mediu cantitati insemnate din acest vin catre tara lor. Adaosul de distilate facea ca vinul sa fie stabil si sa ajunga cu bine la destinatie. "Reclama" ii va face si Shakespeare prin vocea personajului sau Falstaff, sporind cererea pentru vinul de Jerez. De atunci si pana astazi au avut loc multe schimbari, mai ales in ce priveste controlul productiei si se poate spune ca Sherry-ul este cel mai bine verificat vin din Spania. Acest fapt a condus si la o clasificare care ajuta comerciantii si cumparatorul final sa se orienteze in alegere. Inainte de toate insa, vinul de Jerez este produsul unui tinut cu totul si cu totul aparte. Desi nu cred sa fi vazut zapada niciodata, locuitorii de aici si-au botezat pamanturile Albariza - adica "alb de zapada". Adevarat, solul pare atins de o ninsoare nehotarata. Acest alb reflecta lumina soarelui pe struguri, aducandu-i la o cota nemaiintalnita a acumularii de zaharuri. Iar strugurii care se bucura de caldura si lumina, pe de o parte, si de briza Atlanticului - pe de alta - se numesc Palomino. Acest soi acopera 90% din suprafata cultivata a regiunii. Mai exista doua soiuri Pedro Ximenez si Moscatel Faro folosite destul de rar.
Cuburi de gheata pentru un pahar plin. Turnati Sherry pana la jumatatea paharului, dupa care adaugati suc de portocale.
Asta Luego!