x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sigla - Fratia celor ce mananca bine

Sigla - Fratia celor ce mananca bine

de Cristina Andreea Calin    |    18 Ian 2007   •   00:00
Sigla  -  Fratia celor ce mananca bine

Insemnele Lantului Rotisorilor sunt garantia calitatii bucatelor. Inca din 1248, "Chaine des Rôtisseurs" a impus standarde de calitate pentru bucate. In 1950 s-au pus bazele unei asociatii moderne si azi a ajuns si in Romania.

"Chaine des Rôtisseurs" ("Lantul Rotisorilor") a venit si in Romania. Se cauta cei 35 de membri care sa puna pe picioare si Confreria de la noi si treaba poate incepe. In prezenta unor patroni de restaurante sau a unor specialisti in arta culinara, Friedrich W. Niemann a anuntat ca Lantul Rotisorilor a venit in Romania pentru ca era momentul ca una dintre cele mai vechi asociatii profesionale din lume sa isi simta prezenta si la noi. Dan Chisu, cel care va deveni vicepresedinele Lantului Rotisorilor, Bailliage de Roumanie, spunea la lansare ca motivul principal este acela ca "noi, romanii, suntem invidiosi, iar la bulgari exista de sase ani si in Ungaria de 10."

Siguranta. Asa incat, bucatarii care vor adera la aceasta organizatie isi vor putea pune insemnele ei la intrare, iar clientii vor sti ca acolo se mananca bine. Acesta este si dezideratul "rotisorilor": sa mancam si sa bem bine. Si pentru ca toata lumea vrea acest lucru, in Lantul Rotisorilor sunt acceptati atat profesionistii, cat si amatorii, care vor avea mai mult un rol de judecatori. Totul este sa scoata din buzunar 250 de euro, taxa de intrare in organizatie si 200 de euro, taxa anuala. Acesti bani sunt necesari pentru a asigura secretariatul, pentru a edita o revista de specialitate, pentru a organiza concursuri pentru tinerii bucatari si pentru evenimentele saptamanale. Suma de bani nu este mare, avand in vedere ca Lantul Rotiserilor este un club exclusivist unde sunt invitati oameni avuti.

Colaborare. Pentru ca nu se putea altfel, la eveniment au fost invitati si reprezentanti ai organizatiei de profil din Romania, Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor. Dumitru Burtea si-a exprimat dorinta de colaborare intre cele doua organizatii, pentru a creste calitatea artei culinare romanesti. Aceasta a fost una dintre problemele puse in discutie de initiatorii acestui proiect, care spera ca prin organizarea de concursuri gastronomice pentru bucatarii tineri sa asigure o mai buna calitate gastronomiei autohtone.
Istoric

Lantul Rotisorilor este o societate gastronomica internationala fondata la Paris in 1950. Scopul ei este de a promova mancarurile fine si de a incuraja relatiile de camaraderie si placerile culinare pe care le ofera o masa preparata in spirit gastronomic.

Confreria are la baza traditiile si practicile Breslei Franceze a Rotisorilor de Gaste, care este atestata inca din 1248. In 1509, regele Ludovic al XII-lea a introdus noi statute, care au facut ca numele societatii sa se schimbe in Breasla Rotisorilor. Pe o perioada de patru sute de ani, Confreria Rotisorilor a cultivat si dezvoltat arta culinara si a impus standarde ridicate de profesionalism si calitate. Pentru noua Confrerie din 1950 a fost creata o insigna, care porneste de la vechiul blazon, situat in centru. In jurul acesteia au fost adaugate flori de crin si doua randuri de lanturi. Astazi Confreria reuneste specialisti si amatori din 80 de tari si isi are sediul la Paris.
×
Subiecte în articol: gastronomie rotisorilor