x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Simfonii în alb, roşu şi albastru

0
Autor: Simona Lazar Alina Ramona Anghel 27 Aug 2009 - 00:00
Simfonii în alb, roşu şi albastru Andreea Aron/Jurnalul Naţional

Nu departe de turnul cu ceas şi figurine medievale al cetăţii sighişorene, în calea trecătorilor veniţi să se desfete cu frumuseţea de costume, caractere, muzică şi dansuri a Festivalului ProEtnica, standul etniei slovace atrăgea privirile.



Asta, înainte de toate, pentru că prosoapele, şervetele, feţele de masă, mileurile şi păretarele cu inscripţii brodate, fluturând în vânt, dădeau standului un aer de chioşc exotic, în interiorul căruia te putea aştepta o surpriză plăcută. Apropiindu-ne, i-am cunoscut pe Anna Karolina Dovaly şi pe Ioan Keles, ambii originari din Nădlac, de la care am aflat apoi o mulţime de informaţii legate de tradiţiile şi obiceiurile comunităţii, ca şi de minunatele reţete pe care toate tinerele slovăciţe le învaţă la timpul cuvenit de la mame şi de la bunici.

COSTUMUL TRADIŢIONAL
Comunitatea slovacă locuieşte în vestul Transilvaniei, în judeţele Arad, Bihor, Sălaj. La Nădlac, 60% dintre locuitori sunt slovaci. Şi dacă cei din zona Bihorului au avut ca ocupaţie în trecut exploatarea lemnului, slovacii din Nădlac au ajuns aici pe vremea Mariei Tereza, ca agricultori.

Anna Karolina Dovaly ne povesteşte despre una dintre tradiţiile locului: "După ce a fost construită Biserica Luterană, rostul clopotarilor era de a marca trecerea timpului trăgând clopotele într-un anume fel pentru ora fixă, sferturi şi jumătăţi de oră, dar tot lor le revenea sarcina să păzească cetatea de incendii sau de alte întâmplări nefericite. La turnul bisericii e pază şi astăzi 24 de ore din 24. Slovacii îşi menţin tradiţia de a trage clopotele la ora 12:00, iar seara clopotele sună înainte de rugăciune".

Pentru păstrarea tradiţiilor, un rol puternic îl au şcoala şi comunitatea. Astfel se păstrează limba, jocul, dansul, costumul, gastronomia. Cu toate că, spune Anna Karolina Dovaly, "de foarte mulţi ani, costumul se poartă din ce în ce mai rar. Putem însă observa pe costum condiţia socială a celui care îl purta odinioară. Au fost elemente separate, care diferenţiau grupa mai bogată de cea săracă. Materialele erau diferite. Costumul de sărbătoare al bogatului era din mătase, din brocart, iar, pentru oamenii de rând, costumul era cât mai comod, pe bază de bumbac, o fustă indigo şi o bluză albastră sau albă. Costumul bărbătesc avea pantaloni foarte largi, albi şi cămăşi ornate, cusute în culorile tradiţionale, roşu şi albastru".

POVESTE PE O FAŢĂ DE MASĂ
Despre cusături ne spune câte ceva şi Ioan Keles, care este de altfel recunoscut în comunitate ca fiind unul dintre ultimii păstrători ai tradiţiilor brodăreselor slovace din Nădlac. "Mesele de sărbătoare erau împodobite cu modele florale. Coşuleţe de flori, de Paşte - miei, la Crăciun - desene specifice. Garniturile de mileuri, perdele, feţe de masă şi păretare care decorează camera, pe măsură ce le schimbi te fac să îţi dai seama de anotimp, de apropierea de tinereţe sau de mersul spre bătrâneţe. Pe păretare întâlnim mesaje scrise în limba slovacă."

Ne arată apoi câteva broderii frumoase. "Acestea sunt modele de o sută de ani. «Modelul» este o hârtie împunsă cu acul. Prefer să fac modele din acestea, pentru că au ajuns în mâinile mele din generaţie în generaţie. Le-am colecţionat şi probabil aş avea nevoie de încă trei vieţi să le cos pe toate. Din păcate, sunt ultimul din Nădlac care mai face broderie la maşină." Ne vorbeşte apoi despre inscripţiile de pe şervete şi păretare, pe care tânăra slovăciţă le broda înainte vreme ca pe un mesaj pentru soţul sau pentru logodnicul ei. Inscripţii precum: "Masa este pregătită, iubitul meu nu vine" sau "Bună dimineaţa!" exprimau starea de spirit a celei care le brodase.


Paste slovăceşti
În casele de slovaci, obiceiul este de a pregăti supă, iar nu ciorbe sau borşuri, ca la români. În supe se adaugă paste făinoase, pregătite în casă. Se fac dintr-un ou, cu făină şi sare. Pastele au diferite forme. Se întinde aluatul şi se taie din el pătrăţele. Sau se taie cu spata de ţesut, apoi fiecare bucăţică se rulează pe un ac de ţesut şi se fac nişte melcişori. Dintr-un ou, trebuie să iasă 2.000 de astfel de melcişori. O gospodină lucrează cam un ceas şi jumătate. Se pun la uscat şi se păstrează apoi în săculeţe de pânză.




Anna Karolina
"«Fericirea şi puterea de muncă trec prin stomac». Acesta este un vechi proverb slovac, de care oamenii ţin seama şi astăzi", ne spune Anna Karolina Dovaly. "Înainte, oamenii lucrau din greu la câmp şi aveau nevoie de o mâncare consistentă. Specificul culinar al acelor vremuri se menţine şi la ora actuală, iar unele produse au devenit un veritabil brand pentru etnia şi localitatea noastră. Se zice că salamul de Nădlac, găluştele slovăceşti şi ţuica deschid toate uşile, mai ales dacă le deschide o femeie cu numele Anna, nume specific slovac. În familia noastră, eu sunt cea de a şaptea Anna, iar pe linia tatălui, cea de a treia Karolina. Nu am avut imaginaţie, iar pe fiica mea am botezat-o tot Anna Karolina".


Tradiţii slovace
Un costum frumos cusut, cu arnici, o faţă de masă albă, cu broderie adecvată evenimentului şi anotimpului... Sărbătorile, în comunitatea slovacă, au nevoie şi de aceste "ingrediente", dar şi de minunatele preparate tradiţionale, între care se remarcă salamul de Nădlac sau salamul slovăcesc, condimentat cu boia dulce, apetisant prin aromă şi culoare. Astăzi, acesta este unul dintre cele câteva branduri gastronomice locale, recunoscute pe plan naţional.


Supă de nuntă
Pe vremuri, masa de nuntă se ţinea separat, pentru mireasă şi pentru mire. Meniul era cam acelaşi, dar ceea ce diferea era supa. La masa miresei se făcea supă cu pătrăţele, în vreme ce la masa băieţilor se pregătea cu pastele în formă de melcişori. Tot supă mâncau strămoşii slovacilor de astăzi şi la micul dejun. Se călea ceapa şi aceste paste se prăjeau o dată cu ea. Apoi se punea boia, se stingea cu apă şi se lăsa să fiarbă, aromându-se la sfârşit cu pătrunjel. În zilele obişnuite, în afară de aceste două feluri de paste, se mai foloseau un fel de grăuncioare din făină de grâu, cărora li se zice târhană. E un fel de cuşcuş, care se obţine dintr-un aluat frământat din făină, ouă, sare. Coca se freacă pe o sită care are ochiuri mai mari. Se foloseşte la tocană cu carne sau fiartă în lapte ori în ghiveciuri etc.


Grilaj de nuntă
Dintre deserturile specifice comunităţii slovace de la Nădlac iese în evidenţă cel numit grilaj. Este, de fapt, zahăr caramelizat, cu nucă pisată, din care se modelează diferite forme. Nu există nuntă la care să nu se facă un vapor, un coş cu flori din zahăr ars sau chiar o caleaşcă cu patru cai. Acest grilaj se pregăteşte de cofetărese, care au învăţat la rândul lor de la alţi cofetari. "Nu ştiu de când a intrat în gastronomia slovacă acest preparat, care este evident că e preluat din bucătăria franceză", ne spune Anna Karolina Dovaly. "Însă se pregăteşte de atâta vreme în comunitate, încât a devenit deja specific pentru Nădlac."


Găluşte slovăceşti
Este un preparat din aluat dospit, asemănător cu gogoşile, dar care nu se prăjeşte, ci se fierbe în apă sau la aburi. Iată cum se pregăteşte: Se ia un litru de apă, o lingură de sare, 50 g drojdie, un ou şi un kilogram de făină. "Toate aceste ingrediente se amestecă şi se frământă uşor, după care se lasă la dospit 15 minute. După ce aluatul a dospit, se face o pătură de 2 cm, se taie cu o formă specială cerculeţe. Formele tăiate se lasă la dospit 10 minute. Se aşază în tigaie, se ung cu unsoare fiecare cu pensula, după care se toarnă un pahar de apă peste ele. Apoi se pun la foc şi se lasă 15 minute. Tigaia trebuie închisă cu un capac ermetic, care nu se deschide până nu se aude cum se prăjesc. La sfârşit se scot din tigaie şi se presară, după preferinţe: mac, nucă, brânză dulce sau cacao." Reţeta a fost preluată din volumul "Cea mai bună reţetă de la bunica", un proiect al Complexului Muzeal Arad, cu concursul elevilor Grupului Şcolar "Jozef Gregor Tajovsky", din Nădlac.
Citeşte mai multe despre:   sighişoara,   bucatarie de festival,   proetnica

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Reteta zilei: Păstrăv în sos picant

Reteta zilei: Păstrăv în sos picant
 Ingrediente 4 păstrăvi 2-3 ardei 1 ardei iute 2 cepe 1 fir praz 200 g suc de roşii busuioc verde sare piper 3-4 linguri ulei   Mod de preparare Se curăţă peştii, se spală...

Difuzor cu ultrasunete

Difuzor cu ultrasunete
Aroma Lab este o sticlă borosilicată care difuzează aromele tale preferate în casă. Difuzorul funcționează până la 6-8 ore pe zi. Aroma Lab costă aproximativ 170 de lei.

Ceainic din ciocolată

Ceainic din ciocolată
Ceainicul de ciocolată este creat din 58% ciocolată solidă. Poți să pui apă fierbinte în el, care se va transforma în ciocolată caldă. Îl poți umple cu budincă sau îl poți... mânca. Ceainicul costă 180...

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu poartă turbane și sarong în Asia Express

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu poartă turbane și sarong în Asia Express
Galerie Foto Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu le vor arată telespectatorilor în noul sezon „Asia Express”, difuzat în curând de Antena 1, tot ce ține de cultura, obiceiurile și lucrurile inedite din Sri Lanka si...

Pătura cu mâneci

Pătura cu mâneci
Că tot e frig afară și temperaturile au scăzut sub zero grade, pătura cu mâneci e perfectă. Te îmbraci cu ea și poți să citești sa să umbli pe telefon în același timp. Pătura cu mâneci costă în jur de...

Obiceiuri cotidiene care îți prelungesc viața

Obiceiuri cotidiene care îți prelungesc viața
Stilul de viață ne influențează starea sănătății dar și starea de bine. Uneori obiceiurile mici, pe care nu le luăm în considerare prea tare, sunt cele care pot înclina balanța. Lucruri mărunte cum ar fi...

Practică a companiilor aeriene: Biletul de întoarcere este anulat, dacă ai pierdut zborul dus

Practică a companiilor aeriene: Biletul de întoarcere este anulat, dacă ai pierdut zborul dus
Companiile aeriene anulează, în mod obișnuit, zborurile de întoarcere ale pasagerilor care pierd primul pas al călătoriei, potrivit Daily Mail. Clauzele care stau la baza acestei practici sunt îngropate în...

Trandafiri decorativi din coji de portocale

Trandafiri decorativi din coji de portocale
De câte ori nu s-a întâmplat să aruncați cojile de portocală la gunoi?! Ei bine, acum este momentul să le păstrați și să le transformăm împreună. Rămâneți alături de noi pentru a vedea ce...

Rețeta zilei. Tocana mănăstirească a Maicii Domitiana

Rețeta zilei. Tocana mănăstirească a Maicii Domitiana
Cand, prin 1918, vizita Manastirea Ratesti, Nicolae Iorga admira casutele-chilii ale celor 60 de maicute, scriind ca, in locul acesta, se simte „ca intr-o statie de aer”: oaspetii se vedeau mai mult decat surorile,...

Calendar religios. Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf

Calendar religios. Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf
Pe data de 10 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintilor Mc. Mina, Ermoghen si Evgraf. Acestia au trait la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. Sfintii Mina si Ermoghen ...

Chipsurile sunt toxice și sporesc riscul de cancer

Chipsurile sunt toxice și sporesc riscul de cancer
Tentanțiile alimentare sunt multe și, deseori, cedăm în fața lor. Evident, că, din când în când, ne este permisă câte o mică plăcere, însă când acest lucru devine un stil de viață. Iar excepția se...

Reteta zilei: Fursecuri cu lămâie

Reteta zilei: Fursecuri cu lămâie
Ingrediente ● 2 gălbenușuri ● 100 g zahăr pudră ● 120 g unt ● 240 g făină ● 1/2 plic praf de copt ● sucul și coaja de la 1/2 lămâie Mod de...

Cadouri, petreceri și multe ore de repetiții înaintea primei gale live ”X Factor”

Cadouri, petreceri și multe ore de repetiții înaintea primei gale live ”X Factor”
Înaintea primei gale din acest sezon, difuzată astăzi, de la 21.30, la Antena 1, concurenții au avut parte de multe ore de canto, repetiții alături de jurați, dar și de cadouri din partea acestora. Delia...

Ted Baker rămâne fără CEO. Acesta și-a luat concediu după ce a fost acuzat de hărțuire

Ted Baker rămâne fără CEO. Acesta și-a luat concediu după ce a fost acuzat de hărțuire
CEO-ul Ted Baker, Ray Kelvin, își va lua concediu după ultimele speculații de hărțuire, conform BBC. Săptămâna trecută, angajații au făcut o petiție online în care îl acuză pe directorul de 62 de ani...

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu despre mâncarea indiană: ”Mai avem puțin și scoatem flăcări!”

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu despre mâncarea indiană:  ”Mai avem puțin și scoatem flăcări!”
”Asia Express” este un reality show ce duce aventura la un alt nivel, iar acest lucru este valabil și la capitolul culinar. Aflați în India, pentru filmările celui de-al doilea sezon,  Liviu Vârciu și...
Serviciul de email marketing furnizat de