x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Simplitate şi savoare

Simplitate şi savoare

de Maria Belu-Burtea    |    09 Dec 2008   •   00:00

Pe Alexandru Schenker l-am cunoscut la concursul "Cele mai bune reţete de cartofi din România", concurs organizat de Ambasada Peru la Bucureşti, cu ocazia Anului Internaţional al Cartofului. M-a fascinat la el meticulozitatea cu care gătea reţeta din… cartofi. La final, preparatul realizat de el arăta senzaţional, acest lucru aducându-i tânărului chef locul al III-lea. Ambiţios şi talentat, pentru Alex bucătaria este locul în care reinventează zi de zi o lume plină de arome şi culori.




Victor Stroe/JURNALUL NAŢIONAL


Ce alimente este bine să mâncăm ca să avem, în perioada Postului, o dietă echilibrată? Un om care are cultură gastronomică nu trebuie să aştepte Postul pentru a avea o dietă echilibrată. În această perioadă se pot mânca sâmburi graşi (alune şi migdale) în salate şi ciuperci, care se pot găti sau se pot consuma ca atare. Eu le recomand, pentru această perioadă, cititorilor revistei legume la cuptor cu sare, piper, ierburi aromate, oţet aceto-balsamic şi ulei de măsline, preparat savuros, dar şi foarte sănătos.

Gustare vegetariană

Pentru o gustare vegetariană, ce aţi recomanda în această perioadă a anului? Sandvişul vegetarian, care conţine: pâine neagră, ardei copt, dovlecel, roşie, salată verde, măsline, maioneză de soia şi se serveşte cu mix de salate. De asemenea, salatele de crudităţi, care conţin sâmburi graşi. La ora actuală în bucătărie se caută simplitatea, iar restul ţine de imaginaţia fiecărui bucătar.

Ingrediente preferate? Îmi plac foarte mult ierburile de Provence şi sosul de soia, pentru care am o adevărată slăbiciune, pe care-l folosesc destul de des, în anumite reţete, şi acasă şi aici. Să nu uităm însă că toate ingredientele îşi au rostul lor în bucătărie, pentru că, dacă vrei să faci o mâncare bună îi pui, neapărat, ingredientul care trebuie.

Legume la cuptor

Ingrediente: salată verde, radicchio (o plantă cu gust amărui folosită în salate), rucola, sâmburi graşi (20 g nuci, 20 g alune), ulei de măsline, 100 g ceapă, 200 g dovlecel, 200 g vinete, 200 g ardei gras, 150 g roşii, 100 g ciuperci, 70 ml oţet balsamic, 5 g miere (o lingură), o crenguţă de rozmarin, sare, piper.

Preparare: Se amestecă salata cu sâmburii graşi şi se asezonează cu ulei de măsline. Separat se face o reducţie de oţet balsamic în care se adaugă mierea. Se taie legumele, se suprapun, se prind cu o scobitoare şi se asezonează cu sare, piper şi oţet aromat (ulei de ierburi, lămâie şi puţin usturoi) şi se dau la cuptor pentru 30 de minute, la o temperatură de 180°C.

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii