x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Slow Food din Puglia

Slow Food din Puglia

de Cristina Andreea Calin    |    20 Oct 2007   •   00:00
Slow Food din Puglia

Doi bucătari italieni şi reprezentantul Slow Food in Romănia şi-au propus să ii inveţe pe romăni să mănănce sănătos, pregătindu-le un meniu specific regiunii Puglia. Fiecare dintre preparate a fost gătit cu ulei de măsline.


Doi bucătari italieni şi reprezentantul Slow Food in Romănia şi-au propus să ii inveţe pe romăni să mănănce sănătos, pregătindu-le un meniu specific regiunii Puglia. Fiecare dintre preparate a fost gătit cu ulei de măsline.


Slow Food este o organizaţie mondială care luptă impotriva globalizării gusturilor. Cum şi la noi fast-food-ul a inceput să işi facă de cap, a fost nevoie ca o filială a acestei organizaţii să se deschidă la Bucureşti. Pentru că este greu să schimbi ceva doar stănd intr-un birou, reprezentanţii Slow Food Romănia au pornit pe teren. Şi unde puteau aveau un public mai receptiv decăt intr-un restaurant.


Astfel, Alberico Ciccarelli, reprezentantul Slow Food pe meleagurile noastre, s-a prezentat la unul dintre restaurantele italieneşti din Capitală cu scopul de a predica in favoarea unei alimentaţii sănătoase şi naturale. Pentru a susţine mai bine ideile lui Alberico Ciccarelli, cei doi bucătari italieni Mario Musci şi Giuseppe Frizzale au pregătit un meniu special. Ingredientul-minune al tuturor preparatelor, de la aperitiv pănă la desert, a fost uleiul de măsline extravirgin, fără de care nu se pot face măncăruri sănătoase. Astfel, la gustare clienţii s-au putut delecta cu căteva bruschete cu ulei de măsline, la felul intăi preparatul-surpriză a fost o supă de legume deasupra căreia trona rege un ou ochi prăjit in ulei de măsline.


MENIU. Un alt fel de măncare il reprezintă pastele cu legume şi brănză, urmat de cărnaţi preparaţi din carne de vită, de mănzat şi porc, cu o garnitură de roşii cherry, ardei şi capere. Dacă credeaţi că la desert nu se poate folosi ulei de măsline, cei doi bucătari italieni au dovedit că, dacă ai imaginaţie in bucătărie, totul este posibil. Au pregătit un tort in miniatură cu panettone cu sos de lămăie şi ulei de măsline. Toate aceste preparate au fost inspirate de bucătăria tradiţională din regiunea Puglia. De acolo a fost adus şi uleiul de măsline cu care au fost realizate toate aceste preparate. Â


Tort

INGREDIENTE: pentru tort: 260 g unt, două ouă, 4 albuşuri, 150 g ciocolată albă, 260 g panettone, lichior, 100 g zahăr, 100 g făină; pentru cremă: 1 l lapte, 300 g zahăr, 8 albuşuri.

PREPARARE: Ciocolata şi untul de topesc la baie de abur, apoi se adaugă ouăle, albuşurile şi zahărul. Penettone se rupe in bucăţi, se adaugă făina cernută, apoi ouăle bătute spumă, după care se pune peste compoziţia de unt şi ciocolată. Se adaugă lichiorul şi se lasă cinci minute să se odihnească. Apoi se pune compoziţia intr-o tavă unsă bine cu unt şi se dă la cuptor şapte minute. Pentru cremă se amestecă toate ingredientele şi se adaugă la final crema de lămăie cu ulei de măsline.

×
Subiecte în articol: gastronomie măsline slow food