x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Somlói galuska: rețeta celui mai iubit desert unguresc, de la Chef Paul Siserman

0
Autor: Georgiana Ionita 15 Iul 2016 - 18:03
Somlói galuska: rețeta celui mai iubit desert unguresc, de la Chef Paul Siserman
Vezi galeria foto

Dacă ați călătorit deja în Ungaria, sigur ați gustat Somlói galuska. Acest preparat este desertul favorit al ungurilor și unul renumit peste granițele lor. Extrapolând, aș putea spune ca este un desert de vis. La propriu! În anii 1950, Károly Gollerits, un legendar șef al ospătarilor la restaurantul Gundel, a visat acest desert. Din păcate, a rămas doar în poveștile sale, pentru ca abia 8 ani mai târziu avea să fie creat de Béla Szőcs. El l-a pregătit la World Exhibition din Brussels, în 1958. A primit premiul profesional și a înnebunit papilele gustative ale celor ce au degustat prăjitura. Creatorul ei a denumit-o  Somlói galuska insiprându-se de la numele dealului Somlyó, loc unde a trăit și lucrat.

Întrucât rețeta originală este încă ținută secretă de către familia inventatorului, ea este preparată în multe variante, motiv pentru care există o varietate de rețete (fără a se renunța la ingredientele de bază). Un exemplu de rețetă reinventată, dar extrem de apreciată, este cea servită la restaurantul de stea Michelin, Onyx. Dar cei care vor să guste originalul, trebuie să ajungă acolo unde s-a născut, la Gundel, în Ungaria.

Atât penru cei care au gustat prăjitura, dar mai ales pentru cei cărora le-am stârnit curiozitatea, iată cum puteți să preparați această rețetă.

 

INGREDIENTE

 

Pandișpan cu vanilie: 

3 ouă

3 linguri de zahăr

2 plicuri zahăr vanilat

3 linguri făină

 

Pandișpan cu cacao:

3 ouă

3 linguri de zahăr

3 linguri făină

o lingură cacao

 

Pandișpan cu nucă:

3 ouă

3 linguri de zahăr

3 linguri făină

1 lingură și 1/2 nucă măcinată

1 plic vanilie

 

Crema de vanilie:

3 ouă

500 ml lapte

200 gr zahăr

50 gr făină (amidon)

Vanilie (eu am pus de Bourbon, dar schimbă culoarea cremei)

 

Pentru decor:

80 gr nucă măcinată

80 gr stafide (eu nu am pus)

 

Sirop:

200 ml apă

200 gr zahăr

1 esență de rom

 

Sos de ciocolată:

1/2 pahar de lapte

3 linguri zahăr pudră

3 linguri nutella

 

Ornare:

Frișcă

Cacao

 

Mod de preparare

 

Somloi: Se pregătesc cele trei blaturi separat. Avem nevoie de o tavă de dimensiuni potrivite, în care le vom coace.

 

Pandișpanul cu vanilie: Punem la mixer albușurile și le batem spumă, apoi amestecăm cu gălbenușurile frecate cu zahăr și amestecate cu vanilie, adăugăm făina, ușor, și coacem compoziția într-o tavă acoperită cu foaie pergament, la 180 grade - pentru 10 minute.

 

Pandișpanul de cacao: adăugăm la sfârșit o lingură de cacao.

 

Pandișpanul cu nucă: adăugam la sfârșit nuca și procedam în același fel ca la primul pandișpan.

 

Lăsăm blaturile la răcit, apoi le desprindem ușor. Nu ies niște blaturi foarte înalte, dar nici nu este necesar.

 

Crema o facem amestecând albușurile spumă cu 1/3 din zahăr, gălbenușurile cu o parte din lapte (100 ml) și apoi făina. Restul de lapte (400 ml) se pune pe foc cu vanilia și 2/3 din zahăr. Adăugăm peste lapte când începe să fiarbă compoziția de gălbenușuri cu albuș și făină.

 

Siropul de rom se face aducând apa la punctul de fierbere și apoi topind zahărul și adăugând romul. Se amestecă până la dizolvare completă.

 

Sosul de ciocolată se face punând laptele într-un ibric pe foc, până se înfierbântă (fără să fierbem), apoi topind zahărul în el adăugăm cacaoa și crema de nutella, amestecăm până omogenizăm complet.

 

Asamblare:

 

Punem primul blat pe un platou (eu am pus în tava de Jena în care am copt foile). Îl însiropăm cu o parte din siropul de rom, apoi punem 1/3 din crema de vanilie, deasupra nuca (și stafidele, după caz).

 

Punem blatul de cacao, îl stropim cu o parte din sirop, nuca, (stafide), apoi, deasupra, al treilea blat - cel cu nuca.

 

Însiropăm blatul de nucă cu restul de sirop, adăugam restul de cremă și deasupra nuca, apoi presărăm cacao.

 

Dăm la rece până se răcește bine de tot (câteva ore) și apoi servim.

 

Modalitate de servire:

 

Cu lingura specială de înghețată rupem bucăți din prăjitură (vor rezulta niște găluște) și le servim pe farfurie, cu frișca deasupra, și stropite din belșug cu sos de ciocolată.

 

 

Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!

Chef Paul Siserman

(InkChef)

 


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cum se curăţă pielea întoarsă

Cum se curăţă pielea întoarsă
De câte ori nu ţi s-a întâmplat să încerci din răsputeri să prelungeşti viaţa unei perechi de încălţăminte din piele întoarsă deja uzată? Dacă vrei să păstrezi cât mai mult piesele din acest...

Reţeta zilei: Negresă cu ciocolată şi sos de afine şi scorţişoară

Reţeta zilei: Negresă cu ciocolată şi sos de afine şi scorţişoară
Ingrediente: 150 g ciocolată neagră, 30 g unt, 2 ouă, 50 g zahăr pudră, o linguriţă vanilie, 50 ml frişcă, o lingură făină, cacao, piper roz (cât să presari pe deasupra prăjiturii) pentru sos: 50 g...

Andreea Bălan, despre rolul de mamă: “Sunt tolerantă și foarte jucăușă”

Andreea Bălan, despre rolul de mamă: “Sunt tolerantă și foarte jucăușă”
Galerie Foto Artistă de succes și femeie împlinită, Andreea Bălan mărturisește că viața i s-a schimbat total de când a devenit părinte. Invitată în emisiunea “CulTOUR”, aceasta face mărturisiri importante...

Rețeta zilei: Tort cu cremă mascarpone

Rețeta zilei: Tort cu cremă mascarpone
Ingrediente: 30 ml Amaretto 400 g Ciocolata cu lapte 125 g Zahar pudră 400 g Mascarpone 1 buc Blat de tort 1 buc Tableta lapte/amăruie dupa Friscă la tub 1 ceasca Espresso 5 buc Ouă Mod de...

Atenționare de călătorie MAE: Regatul Spaniei - Cod portocaliu de vânt și precipitații în Comunitatea Andaluzia

Atenționare de călătorie MAE: Regatul Spaniei - Cod portocaliu de vânt și precipitații în Comunitatea Andaluzia
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei că Agenţia Meteorologică de Stat - AEMET a emis un cod portocaliu de fenomen...

Ionuț Gojman, prins în vraja Nicoletei: ”Cred că și Cătălin Meșter s-a îndrăgostit de nebunia ei”

Ionuț Gojman, prins în vraja Nicoletei: ”Cred că și Cătălin Meșter s-a îndrăgostit de nebunia ei”
Nicoleta Dragne a acceptat rolul de ispită pentru a doua oară, după ce în sezonul cu numărul 3 a reușit să dezbine unul din cele mai solide cupluri: Nicoleta Molnar și Cătălin Meșter. Cu toate acestea, la...

Cea mai scumpă șuncă de porc din lume se produce în Spania. O pulpă se vinde cu 4.100 de euro

Cea mai scumpă șuncă de porc din lume se produce în Spania. O pulpă se vinde cu 4.100 de euro
O mică fermă organică din Sud-Vestul Spaniei produce cea mai scumpă șuncă de porc din lume. Un jambon întreg, adică un picior de porc, costă 4.100 de euro. Aceasta a intrat în Cartea...

 “Zilele Dobrogei”

 “Zilele Dobrogei”
În perioada 14 - 17 noiembrie, la Pavilionul Expoziţional Constanţa au loc “Zilele Dobrogei”, la 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria mamă. Expoziţia cu vânzare va reuni producători de produse...

Mara Bănică, despre incidentul violent în care a fost implicat fiul său, la școală: ”Dima a avut niște probleme după acea lovitură”

Mara Bănică, despre incidentul violent în care a fost implicat fiul său, la școală: ”Dima a avut niște probleme după acea lovitură”
Jurnalista Mara Bănică a trecut, de curând, printr-o întâmplare tulburătoare, fiul ei fiind bătut la școală de învățătoare. Despre acest incident violent, despre consecințele lui, dar și despre...

Festivalului Internaţional de Tango Argentinian

Festivalului Internaţional de Tango Argentinian
Timişoara va fi în acest sfârşit de săptămână gazda Festivalului Internaţional de Tango Argentinian care va reuni peste patru sute de dansatori din peste zece ţări, campioni mondiali şi europeni la tango...

Festivalul Marii Uniri, sâmbătă şi duminică, în Parcul Crângaşi

Festivalul Marii Uniri, sâmbătă şi duminică, în Parcul Crângaşi
Festivalul Marii Uniri va avea loc sâmbătă şi duminică, între orele 12,00-18,00, în Parcul Crângaşi, la eveniment fiind prezenţi comercianţii din raionul Hînceşti, dar şi ansambluri folclorice din România...

Diana Dumitrescu: ”Când am fost convinsă că relația mea cu Alin e în regulă, am decis să ne luăm un câine”

Diana Dumitrescu: ”Când am fost convinsă că relația mea cu Alin e în regulă, am decis să ne luăm un câine”
Galerie Foto Diana Dumitrescu este o mare iubitoare de animale și vorbește pe larg despre această pasiune a ei cu Andra Trandaș, sâmbătă, de la ora 13.00, în cadrul emisiunii ”Stăpânii vedetelor”, de la Antena...

Delia a cântat suspendată la o înălțime de 7 metri în prima seară a show-ului „Acadelia”

Delia a cântat suspendată la o înălțime de 7 metri în prima seară a show-ului „Acadelia”
Galerie Foto Un show la înălțime, din toate punctele de vedere! Asta se poate spune despre prima seară a concertului „Acadelia”, când spectatorii Sălii Palatului au putut vedea rezultatul muncii Deliei și-a echipei ei din...

Cum îți dai seama că cineva minte

Cum îți dai seama că cineva minte
În timp ce mulți pot identifica minciunile bazându-se pe limbajul corpului, devine mai greu când cuplurile vorbesc prin mesaje. Așadar, experta în dragoste Louanne Ward, a alcătuit o listă cu cele nouă indicii...

Reţeta zilei:Rulouri de vită cu ardei

Reţeta zilei:Rulouri de vită cu ardei
Ingrediente: 700 g carne de vită, 1 linguriță de oregano uscat, sare și piper proaspăt măcinat, 2 linguri ulei de măsline extra-virgin, 2 ardei grași, tăiați felii, parmezan răzuit Mod de preparare: Carnea...
Serviciul de email marketing furnizat de