x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Somlói galuska: rețeta celui mai iubit desert unguresc, de la Chef Paul Siserman

Somlói galuska: rețeta celui mai iubit desert unguresc, de la Chef Paul Siserman

de Georgiana Ionita    |    15 Iul 2016   •   18:03
Somlói galuska: rețeta celui mai iubit desert unguresc, de la Chef Paul Siserman

Dacă ați călătorit deja în Ungaria, sigur ați gustat Somlói galuska. Acest preparat este desertul favorit al ungurilor și unul renumit peste granițele lor. Extrapolând, aș putea spune ca este un desert de vis. La propriu! În anii 1950, Károly Gollerits, un legendar șef al ospătarilor la restaurantul Gundel, a visat acest desert. Din păcate, a rămas doar în poveștile sale, pentru ca abia 8 ani mai târziu avea să fie creat de Béla Szőcs. El l-a pregătit la World Exhibition din Brussels, în 1958. A primit premiul profesional și a înnebunit papilele gustative ale celor ce au degustat prăjitura. Creatorul ei a denumit-o  Somlói galuska insiprându-se de la numele dealului Somlyó, loc unde a trăit și lucrat.

Întrucât rețeta originală este încă ținută secretă de către familia inventatorului, ea este preparată în multe variante, motiv pentru care există o varietate de rețete (fără a se renunța la ingredientele de bază). Un exemplu de rețetă reinventată, dar extrem de apreciată, este cea servită la restaurantul de stea Michelin, Onyx. Dar cei care vor să guste originalul, trebuie să ajungă acolo unde s-a născut, la Gundel, în Ungaria.

Atât penru cei care au gustat prăjitura, dar mai ales pentru cei cărora le-am stârnit curiozitatea, iată cum puteți să preparați această rețetă.

 

INGREDIENTE

 

Pandișpan cu vanilie: 

3 ouă

3 linguri de zahăr

2 plicuri zahăr vanilat

3 linguri făină

 

Pandișpan cu cacao:

3 ouă

3 linguri de zahăr

3 linguri făină

o lingură cacao

 

Pandișpan cu nucă:

3 ouă

3 linguri de zahăr

3 linguri făină

1 lingură și 1/2 nucă măcinată

1 plic vanilie

 

Crema de vanilie:

3 ouă

500 ml lapte

200 gr zahăr

50 gr făină (amidon)

Vanilie (eu am pus de Bourbon, dar schimbă culoarea cremei)

 

Pentru decor:

80 gr nucă măcinată

80 gr stafide (eu nu am pus)

 

Sirop:

200 ml apă

200 gr zahăr

1 esență de rom

 

Sos de ciocolată:

1/2 pahar de lapte

3 linguri zahăr pudră

3 linguri nutella

 

Ornare:

Frișcă

Cacao

 

Mod de preparare

 

Somloi: Se pregătesc cele trei blaturi separat. Avem nevoie de o tavă de dimensiuni potrivite, în care le vom coace.

 

Pandișpanul cu vanilie: Punem la mixer albușurile și le batem spumă, apoi amestecăm cu gălbenușurile frecate cu zahăr și amestecate cu vanilie, adăugăm făina, ușor, și coacem compoziția într-o tavă acoperită cu foaie pergament, la 180 grade - pentru 10 minute.

 

Pandișpanul de cacao: adăugăm la sfârșit o lingură de cacao.

 

Pandișpanul cu nucă: adăugam la sfârșit nuca și procedam în același fel ca la primul pandișpan.

 

Lăsăm blaturile la răcit, apoi le desprindem ușor. Nu ies niște blaturi foarte înalte, dar nici nu este necesar.

 

Crema o facem amestecând albușurile spumă cu 1/3 din zahăr, gălbenușurile cu o parte din lapte (100 ml) și apoi făina. Restul de lapte (400 ml) se pune pe foc cu vanilia și 2/3 din zahăr. Adăugăm peste lapte când începe să fiarbă compoziția de gălbenușuri cu albuș și făină.

 

Siropul de rom se face aducând apa la punctul de fierbere și apoi topind zahărul și adăugând romul. Se amestecă până la dizolvare completă.

 

Sosul de ciocolată se face punând laptele într-un ibric pe foc, până se înfierbântă (fără să fierbem), apoi topind zahărul în el adăugăm cacaoa și crema de nutella, amestecăm până omogenizăm complet.

 

Asamblare:

 

Punem primul blat pe un platou (eu am pus în tava de Jena în care am copt foile). Îl însiropăm cu o parte din siropul de rom, apoi punem 1/3 din crema de vanilie, deasupra nuca (și stafidele, după caz).

 

Punem blatul de cacao, îl stropim cu o parte din sirop, nuca, (stafide), apoi, deasupra, al treilea blat - cel cu nuca.

 

Însiropăm blatul de nucă cu restul de sirop, adăugam restul de cremă și deasupra nuca, apoi presărăm cacao.

 

Dăm la rece până se răcește bine de tot (câteva ore) și apoi servim.

 

Modalitate de servire:

 

Cu lingura specială de înghețată rupem bucăți din prăjitură (vor rezulta niște găluște) și le servim pe farfurie, cu frișca deasupra, și stropite din belșug cu sos de ciocolată.

 

 

Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!

Chef Paul Siserman

(InkChef)

 

×