x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sorbetul – desertul regilor

Sorbetul – desertul regilor

de Maria Belu    |    01 Iul 2010   •   00:00
Sorbetul – desertul regilor
5793-125128-untitled1.jpgFructe proaspete, zahăr, lămâie, uneori puţin vin sau şampanie, musai de cea mai bună calitate şi gata... băutura. Este ideală în după-amiezile toride de vară, pentru că este răcoritoare şi are toate atuurile unei băuturi fine şi extrem de savuroase.


ISTORIC

Deşi originea sorbetului este disputată şi astăzi, legenda spune că împăratul Nero a inventat băutura în secolul I î.Hr., el trimiţându-şi scalvii să aducă gheaţă de pe crestele Munţilor Alpi. Aceasta era preparată pentru serbările date de împărat, cu nectar, miere şi vin. De asemenea, şi chinezii foloseau gheaţă, pastă de fructe şi sucuri pentru a prepara o băutură asemănătoare încă de acum câteva mii de ani.

Deserturile congelate au fost aduse în Franţa pe la 1533, când Catherina de Medici s-a măritat cu ducele de Orléans, care avea să devină regele Henric al II-lea. Până la sfârşitul secolului al XVII-lea, sorbetul a fost servit pe străzile Parisului, mai târziu ajungând în Anglia şi în restul Europei.

Pentru o lungă perioadă (câteva secole), producerea sorbetului depindea de aprovizionarea cu gheaţă. Gheaţa era adusă din munţi sau iazuri şi păstrată în puţuri sau depozite de gheaţă. Stocarea în "camere frigorifice", aflate adânc în pământ, a făcut ca gheaţa să poată fi păstrată pentru o perioadă de câteva luni sau chiar ani. Din cauza procurării anevoioase a ingredientului de bază, sorbetul era un apanaj al bogaţilor care îşi permiteau să facă rost de ingredientul de bază - gheaţa. Pentru mai mult de 100 de ani, reţeta şi gusturile au fost doar privilegiul nobililor Europei.


AROME RAFINATE
Sorbetul se face în principal din apă fructe şi zahăr. Se poate adăuga lichior, vin sau şampanie. La dineurile elegante, sorbetul se serveşte între două feluri de mâncare, tocmai pentru a răcori gura şi a pregăti papilele gustative pentru felul următor. În restaurantele de fiţe, sorbetul este servit cu o cupă de şampanie şi stropit cu puţin vin şi acoperit cu coajă de lămâie. În America, el se serveşte îna­intea deserturilor.

Băutura este dulcele ideal pentru persoanele care nu pot asimila lactoza, pentru că nu conţine lapte, ci doar apă. Are puţine calorii, fără grăsimi şi, mai ales, fără colesterol, sorbetul oferă un gust delicios cu arome uimitoare.


SORBET DE LĂMÂIE ŞI FRUCTE DE PĂDURE
● Ingrediente: 4 căni cu fructe de pădure proaspete, o cană cu suc proas­păt de lămâie, o jumătate de cană cu suc proaspăt de portocale, zahăr după gust, un vârf de cuţit de sare, mentă sau fructe proaspete pentru garnitură.
● Preparare: Puneţi fructele de pădure proaspete într-o cupă pentru sorbet. Stropiţi cu suc de lămâie. Puneţi la frigider până la îngheţare. Combinaţi sucurile de fructe cu zahărul şi puţină sare, apoi amestecaţi până când zahărul se dizolvă. Turnaţi totul într-un recipient de plastic şi daţi la congelat. După aproximativ o oră, amestecul congelat de pune peste fructele răcite, se poate garnisi cu mentă sau, după dorinţă, cu puţină ciocolată, vin sau şampanie.

×
Subiecte în articol: caiet de retete