x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sorocul porcilor

Sorocul porcilor

de Simona Chiriac    |    17 Dec 2008   •   00:00

La 20 decembrie, în gospodării începe forfota. Se taie porcii, se înfierbântă oalele cu apă, se aprind focuri… Aburi, fum şi ger. Sacrificarea porcilor, cu puţină vreme înainte de Crăciun, este unul dintre obiceiurile păgâne, precreştine, care au reuşit să reziste până astăzi.



E drept că în calendarul ortodox este pomenit la data de 20 decembrie Sf. Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul, dar acesta are în calendarul popular un corespondent, considerat a fi frate bun cu Crăciunul.

FRATELE CRĂCIUNULUI
Ignat anunţă întotdeauna sosirea Crăciunului şi momentul începerii pregătirilor. "De aici şi obiceiul ca în această zi alt nimic să nu facă oamenii decât să-şi taie fiecare câte un porc de ziua Naşterii" ( Th. Speranţia – "Răspunsuri la chestionarul de sărbători păgâneşti"). Cei care nu au porc trebuie să taie măcar o găină, căci cel care vede sânge în ziua de Ignat este ferit de multe boli tot anul. Porcii care nu se taie acum nu se mai îngraşă, nu mai mănâncă, pentru că, se spune, ştiu deja că vor trebui tăiaţi odată şi odată.
După ce sunt sacrificaţi, porcii se crestează la ceafă, în formă de cruce, apoi se presară puţină sare ca să fie carnea gustoasă şi bine primită de Dumnezeu. În general, se păstrează o bucată de carne ce se dă de pomană, întruchipând ofranda pe care o primeşte Ignat. Copiii sunt însemnaţi în frunte cu sânge de porc, ca să fie sănătoşi. La fel şi fetele mari, ca să fie harnice şi îndemânatice la treburile casei.

DESCÂNTECE ŞI VRĂJI
Porcii negri, sacrificaţi de Ignat, capătă unele proprietăţi magice. Sângele lor, amestecat cu puţină făină, se foloseşte pentru vindecarea unor boli mai neobişnuite, cum ar fi "spurcatul" – "un fel de dor care se mută în toate părţile corpului". Untura se topeşte şi se foloseşte la ducerea la bun sfârşit a unor vrăji, mai ales a celor de dragoste.
"Când taie porcul la Crăciun, după grosimea splinei prevesteşte greutatea iernii. Când peste tot e una de groasă, va fi iarna tot una de grea, de la început până la sfârşit; dacă-i la un capăt înainte sau înapoi mai groasă, iarna va fi la început sau la sfârşit grea. De va fi mai umflată la mijloc, şi iarna va fi mai mare la mijloc." ("Şezătoarea")


Coaste de porc cu legume
Ingrediente: 600 g coaste de porc afumate, o vânătă, un ardei capia, un ardei gras, un gogoşar, un fir de praz, 3 roşii, 100 ml ulei, sare, piper, pătrunjel, murături, usturoi, mălai.
Preparare: Vânăta se curăţă din loc în loc de coajă, se taie în jumătăţi, apoi cuburi. Ardeiul capia, ardeiul gras şi gogoşarul se taie cuburi. Prazul se taie rondele potrivit de groase şi se pune la călit în ulei. Când s-a înmuiat se pun ardeii, gogoşarul şi se prăjesc cinci minute. Se adaugă cuburile de vânătă, se amestecă şi se mai prăjesc cinci minute. Roşiile se curăţă de pieliţă şi se taie rondele. Se pun peste ingredientele din cratiţă, se adaugă o cană de apă, se condimentează, se pun coastele de porc opărite cu apă clocotită şi se lasă pe foc până scade sosul format. Se presară pătrunjel tocat, se condimentează dacă mai este nevoie şi se serveşte cu murături de sezon sau cu mujdei şi mămăligă.

×
Subiecte în articol: taie calendar gastronomic