x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sos cu aroma de rosii

Sos cu aroma de rosii

de Simona Chiriac    |    07 Sep 2005   •   00:00
Sos cu aroma de rosii
FAST FOOD
O zi frumoasa de inceput de toamna. Soare cat se poate de mult, nori razleti si un vanticel ce adie usor, leganand faldurile perdelei. Langa masa, o carte deschisa si uitata acolo de ceva vreme. Si peste toate, un zgomot puternic de vase trantite si sfarait de ulei. Sa nu va speriati, nu e decat cineva in bucatarie. Nu trebuie sa-i stiti numele, poate fi oricine cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, cu nervii pusi serios la incercare. Care este motivul acestei agitatii? Nu e vorba de vreo petrecere, aniversare sau altele asemenea. La mijloc se afla o invidie veche de cand lumea. De ce altcineva sa poata si eu nu?

Asa ca personajul nostru s-a trezit dis-de-dimineata gata de fapte mari. Mai intai friptura de pui, de fapt un pui intreg, cu tot cu picioare, gat si cap. Probabil s-a gandit ca nu e bine sa faca risipa si, oricum, totul se consuma (de fapt, ca sa fim sinceri pana la capat, colocatarul apartamentului, un "superb patruped cu coada si cu doua urechi cat o zi de post", nu este de acord intotdeauna, dar a cugetat ca nu merita sa protesteze doar pentru asta). In timp ce puiul se rumenea la cuptor intr-un vas cu ulei indoit cu nitica apa, peste care s-a presarat un munte de mirodenii (doar, asa, "sa fie"), a trecut la etapa decisiva. Pregatirea unui sos cu totul aparte din rosii, ardei, cateva feliute de avocado, usturoi, piper, oregano si chimen. Cu asta sigur ii va lasa pe toti cu gura cascata. Isi imagina de pe acum reactia celorlalti. "Si acum, urmeaza… salsa!" Bineinteles ca se vor gandi la dansul acela exotic, latino-american, inspirat de ritmurile de jazz sau rock. Si cand colo, ea le va oferi un bol cu sos condimentat. Cu asta va intra in istorie.

Nu stiu ce s-a intamplat mai departe, dar salsa este cu siguranta o parte din istorie, cel putin din cea a aztecilor. Era preferatul conducatorilor azteci si se prepara din rosii, ardei iuti si condimente macinate. Acest sos se servea alaturi de friptura de curcan, vanat, peste sau homari.

Astazi exista o diversitate mare de retete. Printre ingrediente se pot afla: ceapa, usturoiul, avocado, mango, ananasul, pepenele galben sau boabele de porumb prajite. Pentru ca are un continut scazut de colesterol si grasimi, poate oricand sa dea un gust deosebit fripturii la gratar, "calvarul" celor aflati la regim.

SALSA CU TELINA


  • INGREDIENTE: 4 rosii, 150 g ceapa, 100 g telina, un ardei gras, un ardei iute, doua linguri cu otet rosu, o lingurita cu boabe de mustar, o lingurita cu coriandru, 4 linguri cu ulei, sare.
  • PREPARARE: Rosiile se descojesc si se taie cubulete, ardeiul gras si cel iute, ceapa si telina se toaca marunt. Boabele de coriandru se macina. Toate ingredientele se amesteca intr-un vas. Se acopera cu un capac si se lasa la rece. Din cand in cand, se amesteca. Acest sos se serveste in special cu chipsuri de cartofi.

    SALSA CU FRUCTE TROPICALE


  • INGREDIENTE: 150 g ananas, 150 g mango, 150 g papaya, 150 g ceapa rosie, 150 g boabe de fasole neagra, un ardei iute (jalapeno).
  • PREPARARE:
  • Fructele se descojesc si se taie cubulete. Ceapa si ardeiul iute se toaca marunt. Intr-un vas se amesteca toate ingredientele si se lasa la temperatura camerei timp de 30 de minute inainte de a fi servit.

    SALSA CU MANGO


  • INGREDIENTE: un mango mai mare, un ardei gras, cateva frunze de busuioc proaspete, o lingura si jumatate cu otet rosu, doua lingurite cu suc de lamaie, o jumatate de lingurita cu zahar, un ardei iute mic (jalapeno).
  • PREPARARE: Fructul de mango se descojeste si se taie in cubulete. Ardeiul gras, cel iute si frunzele de busuioc se toaca marunt. Toate ingredientele se amesteca intr-un vas, apoi se lasa la temperatura camerei o jumatate de ora inainte de a servi sosul. Pentru ca se altereaza usor, este bine sa fie servit imediat, alaturi de friptura de pui sau vitel.

    SALSA CU MASLINE


  • INGREDIENTE: 6 rosii potrivite, 3 cepe, o cana cu masline negre, 3 ardei iuti mici, doua linguri cu otet, doua linguri cu ulei.
  • PREPARARE: Rosiile, cepele, maslinele si ardeii iuti se toaca marunt. Se adauga otetul si uleiul. Se amesteca foarte bine si se lasa la rece cateva ore inainte de a fi servit.

    SALSA CU CHIMEN


  • INGREDIENTE: o ceapa rosie, un ardei gras, o legatura mica de patrunjel, doua rosii foarte mari, 3 linguri cu otet rosu, o lingurita cu suc de lamaie, o lingurita cu chimen, sare si piper proaspat macinat.
  • PREPARARE: Ceapa si ardeiul gras se taie in bucati mari. Acestea, impreuna cu frunzele de patrunjel se pun intr-un blender si se mixeaza foarte fin. Rosiile se taie in doua si se storc de suc si seminte. Se adauga apoi in blender si se mixeaza putin. Compozitia de ceapa, ardei, patrunjel si rosii se pune intr-un vas. Se adauga otetul si uleiul. Chimenul se rumeneste intr-o tigaie, la foc mic, amestecand incontinuu, timp de 2-3 minute. Se rastoarna chimenul peste salsa, presarand apoi sare si piper, dupa gust. Se acopera vasul si se poate pastra in frigider chiar si o saptamana.
  • ×
    Subiecte în articol: ceapa roşii ardei salsa