x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sosul face măncarea savuroasă

Sosul face măncarea savuroasă

de Simona Chiriac    |    09 Noi 2007   •   00:00
Sosul face măncarea savuroasă

Orice preparat pe bază de legume, carne sau paste poate deveni mult mai interesant şi mai apetisant dacă se serveşte cu un sos potrivit, o combinaţie aproape magică de condimente şi plante aromate.

Orice preparat pe bază de legume, carne sau paste poate deveni mult mai interesant şi mai apetisant dacă se serveşte cu un sos potrivit, o combinaţie aproape magică de condimente şi plante aromate.

De exemplu, sosul pesto este excelent atunci cănd din farfurii "ne zămbesc" diverse sortimente de paste. Busuiocul şi seminţele de pin sunt ingredientele-cheie ale acestui sos considerat a fi unul dintre cele mai vechi din lume. In prezent, Genova a devenit faimoasă pentru măiestria cu care se prepară acest sos care, pe meleagurile scăldate de apele Mării Adriatice, poartă numele de "pesto alla genovese".

SIMPLITATE. Pentru a-l prepara, intr-un blender se mixează 50 ml ulei de măsline, 3 căţei de usturoi zdrobiţi, 100 g busuioc măcinat foarte mărunt, 50 g seminţe de pin, 100 g brănză Pecorino Sardo sau Parmigiano Reggianno, sare şi piper. După ce se omogenizează compoziţia, se lasă la rece pănă in momentul servirii. Seminţele de pin şi specialităţile de brănză italiene (mai greu de găsit in magazinele de la noi din ţară) se inlocuiesc cu alune prăjite şi parmezan.

AROMAT. Preparatele din carne, fie că sunt calde sau reci, pot căpăta o savoare aparte dacă sunt servite cu un sos de muştar de Dijon. Sosul are o uşoară culoare galbenă, iar printre ingredientele principale se află cepele eşalote (un sortiment de ceapă cu un gust mult mai accentuat, mai iute, ca de usturoi), muştarul de Dijon, maioneza şi mărarul. Intr-o tigaie se topesc două linguri de unt şi se călesc timp de două minute două linguri de făină. Se toarnă 250 ml lapte şi se amestecă incontinuu pănă cănd se ingroaşă compoziţia. Se adaugă o lingură de muştar Dijon şi una de maioneză (aromată cu puţin suc de lămăie), puţin mărar tocat (sau chiar tarhon dacă dorim un sos şi mai aromat), sare şi piper. Sosul se poate decora cu bobiţe de muştar, pentru un aspect mai deosebit.

×
Subiecte în articol: gastronomie