x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Specialitate din Cetate

Specialitate din Cetate

de Gabriela Boeriu    |    24 Sep 2008   •   00:00

Viorica Rusan ne-a întîmpinat cu ospitalitate în momentul în care i-am păşit pragul restaurantului în care lucrează de mai bine de şapte ani. Ne-a invitat la o măsuţă şi ne-a oferit cîte o felie de tort cu nucă, specialitate pe care vă sfătuiesc să nu întîrziaţi să o degustaţi  atunci cînd veţi merge în Sighişoara.

Viorica Rusan ne-a întîmpinat cu ospitalitate în momentul în care i-am păşit pragul restaurantului în care lucrează de mai bine de şapte ani. Ne-a invitat la o măsuţă şi ne-a oferit cîte o felie de tort cu nucă, specialitate pe care vă sfătuiesc să nu întîrziaţi să o degustaţi  atunci cînd veţi merge în Sighişoara. Papilele gustative vă vor fi “asaltate” de minunatul “dulce”, care aminteşte de anii de glorie ai cetăţii medievale. Asta însă abia după ce veţi încerca şi celelalte bucate ale casei...

 

  • Ce ingredient secret aveţi aici, la Casa cu Cerb? Ni-l divulgaţi, în premieră,pentru… Jurnalul de bucătărie?

Probabil că aţi mai auzit această replică. Unii chiar fac ceea ce spun, alţii nu. Ingredientul meu este sufletul pe care îl pun în ceea ce fac. Şi eu chiar mă ţin de cuvînt! Chit că produsele sînt proaspete şi reţeta este respectată ca la carte, dacă nu pui suflet nu ai făcut nimic.

 

  • Ce vă place aici, la Sighişoara?

Nu este ceva să nu îmi placă aici. Eu sînt din Izvorul Mureşului. Dar acum locul meu este aici. Cu mîna pe inimă spun că nu cred că aş putea să trăiesc fără aerul de munte. Mă inspiră atunci cînd gătesc. Apoi, îmi plac oamenii de aici. Locul, în întregul lui…

 

Ospitalitate

  • Vorbeaţi de inspiraţie… Ce vă mai inspiră?

Muzica... Îmi place să mă uit la un film bun, mă relaxează, dar muzica mă inspiră. Ascult mai multe genuri muzicale. Îmi place muzica folclorică, dar şi cea clasică. De exemplu, Vivaldi...

 

  • Cu ce preparate îi întîmpinaţi pe turiştii străini şi români?

Bine că aţi pomenit de turiştii străini. Sînt foarte mulţi: englezi, nemţi, francezi, chiar şi americani. Unii vin în fiecare an la noi, pentru că le place foarte mult aici, la Sighişoara. Asta pentru că sîntem nişte gazde bune şi încercăm să nu-i dezamăgim. Avem gulaş de cerb, friptură de căprioară la tavă servită cu varză roşie, papanaşi cu gem de mure, făcut tot de noi... Tortul cu nucă se epuizează rapid. Iar ca un “bonus” la meniu, aş spune că şi locul este... delicios, fiind o clădire de patrimoniu, care te îndeamnă “să intri în poveste”.

 

Rulou à la Sighişoara

Ingrediente: 100 g piept de pui, 100 g muşchi de vită şi porc, 50 g ciuperci, 30 g gogoşari muraţi, sare, piper.
Preparare: Pieptul de pui şi muşchiul de vită se feliază şi se bat. Se suprapun pe jumătate şi se aşază deasupra ciupercile, sarea, piperul şi gogoşarii. Se rulează şi se aşază în tavă. Se stropesc cu ulei şi se dau la cuptor 30 de minute, la 180ÞC. Sosul rezultat de la rulouri se pune într-o crăticioară cu cîteva felii de morcovi, ţelină şi o ceapă tăiată în 4. Se pun la fiert, după care se pasează. Se adaugă puţină boia dulce, o foaie de dafin, piper, sare şi se dau în clocot. Se adaugă vin roşu sec. Se serveşte cu cartofi ţărăneşti.

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii