x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Spectacolul ciocolatei

Spectacolul ciocolatei

de Simona Chiriac    |    11 Noi 2008   •   00:00
Spectacolul ciocolatei

Timp de trei zile (7-9 noiembrie), New York-ul a fost, fără îndoială, cel mai "dulce" şi ispititor oraş. Pentru numai 28 de dolari, costul unui bilet, participanţii la cea de-a XI-a ediţie a Chocolate Show au avut parte de surprize, răsfăţ şi foarte, foarte multă ciocolată.



Peste 60 de maeştri cofetari şi patiseri, reprezentanţi ai celor mai faimoase mărci de ciocolată, au avut grijă ca toate visele celor peste 100.000 de vizitatori să se îndeplinească. Nu a fost chiar atât de dificil. Ciocolata, cu diferite arome, gusturi sau texturi, ademenea la fiecare pas.

PARADĂ DE MODĂ
Evenimentul a debutat cu o paradă de modă, mai neobişnuită, nu atât prin tema aleasă "Super-eroii din toate timpurile", cât mai ales datorită materialului folosit pentru realizarea hainelor: ciocolată dulce sau amăruie, de cea mai bună calitate. Aşa se face că pe podium au defilat Lara Croft (echipată cu pistoale, evident tot din ciocolată), Bat Girl şi o sumedenie de prinţese războinice. Hainele, create special pentru Chocolate Show, au fost finalizate la capătul a sute de ore de muncă. (Cu siguranţă însă, dacă se va hotărî cineva să îmbrace astfel de haine va trebui să reziste tentaţiei de a gusta, chiar şi numai o bucăţică.) Au urmat demonstraţii culinare ale maeştrilor cofetari şi patiseri care au transformat ciocolata brută în deserturi năucitoare.

DULCE-SĂRAT
Combinaţiile incredible de ingrediente au stârnit curiozitatea celor prezenţi. O felie de şuncă trasă în ciocolată? Aţi spune că nu. Cei care au gustat însă, au fost încântaţi, ceea ce înseamnă că aromele şi gusturile contrare se pot transforma în reuşite. Iniţiativa i-a aparţinut Rhondei Kave, ciocolatier din New York, care a avut ideea genială de a deschide un magazin ce oferă clienţilor preparate "dulci-sărate". Despre ciocolata cu şuncă, al cărei preţ de vânzare este de 76 de dolari kilogramul, creatoarea a spus că s-a transformat într-un adevărat "hit". Alte curiozităţi? Murăturile trase în ciocolată sau ciocolata acoperită cu petale de trandafir (acest sortiment a devenit un decor ideal pentru torturile de nuntă).

Ultima zi a fost dedicată ceremoniei de premiere a competiţiei "American Chocolate Master". Cei mai buni ciocolatieri din SUA, care şi-au demonstrat îndemânarea pregătind un produs de patiserie, două praline, un desert şi o sculptură în ciocolată, având ca temă "Haute Couture", îi vor reprezenta pe americani la "World Chocolate Master".

ÎN ÎNTREAGA LUME
Sylvie Douce şi Fran∏ois Dantet sunt creatorii "Chocolate Show". Prima ediţie, numită "Salon de Chocolat", s-a desfăşurat la Paris cu 10 ani în urmă şi a atras peste 40.000 de vizitatori. Din dorinţa de a face fericiţi cât mai mulţi oameni, "Spectacolul ciocolatei" a fost găzduit, de-a lungul timpului, în afară de Franţa, şi de China, Japonia, Eleveţia, Rusia sau SUA. "Scopul nostru este de a celebra ciocolata pentru a putea fi apreciată şi mai bine esenţa ei minunată, magică. Chocolate Show îşi propune să iniţieze oamenii în tainele ciocolatei, folosind toate simţurile", a mărturisit Sylvie Douce.

După Paris (capitala Franţei a găzduit Chocolate Show în perioada 29 octombrie-2 noiembrie 2008) şi New York, alte oraşe norocoase vor atrage gurmanzii: Moscova (28-30 noiembrie) şi Shanghai (în primul semestru al anului viitor).

×
Subiecte în articol: gastronomie