x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ştiri

Ştiri

04 Dec 2008   •   00:00

CONTRA OBEZITĂŢII: Primarul oraşului american Los Angeles a găsit o metodă eficientă prin care să "lupte" împotriva obezităţii.



Printr-un decret, s-a luat hotărârea ca nici un fast-food să nu se mai construiască în oraş, mai ales în zonele sărace. Măsura are în vedere un număr de 500.000 de locuitori cu venituri modeste, familii în rândul cărora o statistică recentă spune că un copil din patru este obez. Se doreşte astfel să se dea o şansă unor lanţuri de restaurante care propun un tip de mâncare mai sănătoasă. Municipalitatea nu răspunde însă întrebării: oare săracii din aceste cartiere nu sunt prea săraci pentru a-şi permite şi altceva decât un hot-dog sau un hamburger? (T. Cireş)

ANTICII SE DEZVĂLUIE
Nu întotdeauna igiena precară a danturii creează neajunsuri. Cercetătorii au descoperit, studiind cu atenţie dinţii persoanelor care au trăit în Peru cu multe mii de ani în urmă, care erau alimentele care stăteau la baza dietei lor. Studiul a avut ca principale "personaje" 39 de dinţi aparţinând unui număr de 6-8 persoane care au trăit acum 9.200 de ani sau, mai aproape de timpurile noastre, acum 5.500 de ani. Aflăm că venerabilii peruani mâncau alune şi fructe locale precum pacay. De asemenea, ei cultivau cereale, unele dintre acestea fiind gătite. (S. Chiriac)

×
Subiecte în articol: gastronomie