x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Strănepotul dacilor liberi

0
Autor: Tudor Cires Simona Chiriac 29 Oct 2008 - 00:00

Miere păstrată în vase de lut ceruite la gură… Pentru că aşa ceva întâlneşti mai rar, îţi doreşti să o încerci. Măcar cu vârful limbii. Este oare mai bună decât cea ambalată în borcane de sticlă? Cu siguranţă îşi păstrează toate calităţile, iar gustul ei rămâne la fel ca pe vremea străbunilor daci, după cum ne-a spus Dinu Onea, de loc din Maramureş. Am putea zice că este un apicultor profesionist, pasiunea pentru albine fiind moştenită din generaţie în generaţie. Mentorul său, bunicul ajuns la venerabila vârstă de 88 de ani, a avut grijă să-şi înveţe nepotul toate tainele meseriei.



Arme de luptă la Posada

“Îndeletnicirea aceasta este tare veche. Dacii erau renumiţi producători de miere şi, poate nu ştiaţi, la Posada, românii s-au apărat cu coşniţele de albine. Vă întrebaţi de ce pun mierea în vase de lut ceruite? Eu am reînviat tradiţia dacică ambalând-o aşa. Se ştie că mierea se păstrează mai bine, este în siguranţă”, ne-a mărturisit tânărul apicultor. Se poate spune că gustul mierii devine cu atât mai bun, mai “autentic”, cu cât aceasta se apropie mai mult de cel al pământului. Vasul de lut, plămădit din humă şi ars în cuptor la foc de lemne, păstrează încă în fiinţa sa “glasul pământului”.

Dinu Onea produce şi miere ecologică, aceasta presupunând că albinele sunt lăsate la cules în zonele nepoluate. În felul acesta, mierea e mai sănătoasă, iar gustul e identic. Se produce însă o cantitate mai mică, pentru că şi cheltuielile sunt mai mari. “Zonele de pastoral sunt cele cu păduri de salcâmi sau de tei, aflate într-o zonă retrasă, fără poluare, la 7 kilometri distanţă de un drum naţional. O albină parcurge între 3 şi 7 kilometri ca să procure nectarul şi de aceea suntem foarte atenţi la ceea ce se află în jur.”

Lingura cu sănătate

Cei doritori să guste o porţie zdravănă de sănătate au de ales între patru sortimente de miere ecologică (salcâm, tei, pădure şi polifloră), precum şi alte sortimente derivate: miere cu polen şi cu propolis în amestec, miere cu polen, miere cu propolis, ceară şi faguri cu miere. În ultima vreme, Dinu Onea a obţinut un atestat şi pentru producerea mierii cu nucă, un aliment preţios pentru cei care ţin cu stricteţe posturile şi au nevoie de un energizant. O băutură cu proprietăţi energizante este şi miedul. “Este destul de simplu de produs. Se amestecă miere, apă, polen şi un pic de propolis, în anumite cantităţi. Se lasă la macerat, după care se poate folosi. Ca să fie ecologic n-ar trebui să intervenim în oprirea fermentului cu substanţe chimice şi de aceea nu pot să-l produc în cantitate mare.”

Pentru că oamenii moderni sunt mereu în căutarea ineditului, Dinu Onea combină mierea cu alte ingrediente, pentru a crea un desert inovator. Fructe confiate de tot felul: alune, seminţe de dovleac, de floarea-soarelui, bucăţele de mere uscate, amestecate cu miere din belşug. “Trebuie să fii inventiv, atâta tot. Acasă pun miere în aproape orice şi încerc în permanenţă să înlocuiesc zahărul. Chiar şi pe aripioarele prăjite pun miere.”
Citeşte mai multe despre:   miere,   bucatarie de festival

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a făcut un apel la guverne să nu profite de măsurile de urgență luate de criza coronavirus pentru a restrânge libertatea de expresie, libertatea mass-media și...

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus
Designerul de încălțăminte de lux, Sergio Rossi, a murit la vârsta de 85 de ani,din cauza infecției cu coronavirus, a anunţat primarul localităţii unde s-a născut, transmite AFP. Acesta era...

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți
Bazarul cu bunătăți orientale, condimente, fructe uscate sau confiate, nuci, alune, semințe și alte minunății poate fi găsit acum, foarte ușor, în mediul online. Magazinul de condimente din Piața Obor, din...

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã 48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã  48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava
Solidaritatea poate salva România, iar acest lucru este confirmat de fiecare sumã nouã de bani care ajunge zilele acestea în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, în urma Teledonului Români Împreunã, cea mai...

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19
Compania Facebook donează încă 100 milioane de dolari pentru a sprijini presa în timpul crizei, primii bani urmând să ajungă în 50 de redacţii din SUA şi Canada. Facebook Inc. a anunţat, luni, că va invest...

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori
Galerie Foto Teledonul Români Împreunã, transmis în direct, vreme de 6 ore, simultan pe 5 canale tv,  Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, fiind totodatã şi cea mai lungã transmisiune tv de acest tip...

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California
SUA nu vor plăti pentru asigurarea protecţiei ducilor de Sussex, prinţul Harry şi soţia sa Meghan, care au ajuns zilele trecute în California, a declarat preşedintele american Donald...

Rețeta pentru chifteluțe suedeze de la Ikea

Rețeta pentru chifteluțe suedeze de la Ikea
Ambasada Suediei la București dezvăluie rețeta pentru chifteluțele suedeze de la Ikea. "Te aşteaptă încă o săptămână grea de muncă de pe canapea ? Suntem alături de tine (cu gândul) şi dorim să te aju...

Din 30 martie, Observatorul Antenei 1 va avea şi rubricã de sport

Din 30 martie, Observatorul Antenei 1 va avea şi rubricã de sport
Galerie Foto Începând de luni, 30 martie, Observatorul de la ora 19.00 va avea și o rubrică de sport. Echipa se consolidează cu nume importante din jurnalismul sportiv pentru a le aduce telespectatorilor Antenei 1 informații de...
Serviciul de email marketing furnizat de