x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Strat de Rusalii

Strat de Rusalii

de Simona Chiriac    |    07 Mai 2009   •   00:00
Strat de Rusalii

Într-o zi de miercuri, la 24 de zile înainte de Rusalii, creştinii sărbătoresc Todorusalele, Stratul de Rusalii sau Sfredelul Rusaliilor.



Sub aceste denumiri enigmatice se ascunde un eveniment deosebit de important, ce le are în centru pe temutele Rusalii. La fel ca ielele, Rusaliile zboară prin văzduh şi se adună la răscrucile de drumuri sau în poieni. Acolo încing dansuri şi îi pedepsesc foarte aspru pe cei care le nesocotesc ziua sau care au curajul nesăbuit de a le privi dansul. Rostul Todorusalelor este tocmai de a preveni sosirea lor, gopodarii îndeplind de foarte multe ori ritualuri de protecţie.

ZÂNE BUNE
Alte tradiţii spun însă că Rusaliile sunt zâne bune, paşnice. "Rusaliile sunt şapte fete curate şi nemăritate, pe care Dumnezeu le-a prefăcut în zâne. Sunt nemuritoare, umblă ziua şi noaptea printre oameni, însă lumea nu le vede, pentru că e prea stricată şi încărcată cu tot felul de păcate şi fărădelegi.

În această zi, Rusaliile se întâlnesc şi petrec cinci săptămâni cu Sântoaderii, până la Rusitori. În semn de bucurie că s-au întâlnit cu fraţii lor, le dăruiesc câte un buchet făcut din vârf de dumbravnic, aşa că din această zi planta nu mai are vârf, nici miros." (Simion Florea Marian - "Sărbătorile la români")

RITUALURI
Ca să fie oamenii sănătoşi tot anul, femeile presară crenguţe de pelin pe paturi, şi tot pelin îşi pun gospodarii la brâu ca să scape de durerile de tot felul. Vinul se aromează cu pelin cules cu ceva vreme, înainte de răsăritul soarelui. Crenguţe de pelin se aşază în tot locul, ca să ţină departe de oameni şi animale duhurile rele. Fetele se spală pe cap cu rouă ca să le crească părul bogat, iar vacile sunt stropite cu zeamă de usturoi ca să dea lapte tot anul.

În ziua de Strat de Rusalii (anul acesta la 13 mai) se adună ceata de căluşari. Treisprezece flăcăi fac un legământ numit "legătura steagului". O prăjină de alun, care are în vârf un batic şi legături de usturoi verde, devine steagul lor, flăcăii jurându-se să-l păzească cu orice preţ, astfel încât până la Rusalii gospodarii să se bucure de dansul ritualic, protector al căluşarilor.


Pâine cu mălai şi verdeaţă
Ingrediente: 125 g mălai, 125 g făină, un pliculeţ praf de copt, 50 g zahăr pudră, 3 ouă, 400 ml iaurt, 190 ml lapte dulce, 60 ml ulei de măsline, o legătură de ceapă verde, două fire de usturoi verde, două linguri de seminţe de floarea soarelui, sare, piper, mărar.

Preparare: Într-un bol se amestecă mălaiul cu făina şi praful de copt. Se adaugă laptele dulce, iaurtul, uleiul de măsline şi seminţele de floarea soarelui. Se presară ceapa verde şi usturoiul verde curăţate şi tocate mărunt, se adaugă zahărul pudră, sare şi piper după gust.

Ouăle se mixează separat, se toarnă peste ingredientele din bol şi se amestecă până rezultă o compoziţie omogenă. Se adaugă mărar tocat şi se toarnă în forme mici de chec unse cu ulei. Se introduc în cuptorul încins şi se coc 30-35 de minute la foc potrivit. Se lasă să se răcească în forme cinci minute, apoi se scot şi se servesc. (Redactare reţete Alina-Ramona Anghel)

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic