x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Suna bine, dar ce e?

Suna bine, dar ce e?

16 Iul 2004   •   00:00

"Biftec Tartar", "Pffetersteak", "Scalopina all limone" sunt cateva denumiri care suna frumos si starnesc curiozitatea clientilor. Dar atentie la ce comandati! Inainte de a cere ceva care suna bine, nu trebuie sa va fie rusine sa intrebati chelnerul ce contine felul de mancare comandat.

OANA ANTONESCU

Meniurile starnesc confuzii cand denumirile mancarurilor sunt fie straine (frantuzesti, arabesti, chinezesti, italienesti), fie date de patronul sau bucatarul localului. Clientii sunt cu atat mai mult indusi in eroare atunci cand nu sunt specificate ingredientele. "Filetto Gorgonzola", "Tagliata con aceto balsamico" sau "Filetto all pepe verde" sunt denumiri melodioase care incita curiozitatea clientului. Abia dupa ce a comandat are surpriza neplacuta de a constata ca mancarea pe care chelnerul i-a asezat-o in fata nu este chiar pe gustul lui. A cui este greseala? A clientului, care nu a intrebat inainte ce contine mancarea, sau a bucatarului, pentru ca nu a numit ingredientele? Clientului ii este jena sa intrebe ospatarul sau se limiteaza la a comanda mancarurile despre care stie cate ceva. Ospatarul, la randul lui, se simte ofensat cand clientul ii cere atatea informatii, mai ales ca se poate intampla ca nici el sa nu aiba habar despre mancarurile gatite in restaurantul in care lucreaza.

PRO. Valeria Costaciuc, manager la Turabo Caf", este de parere ca "e important sa precizezi din ce sunt compuse mancarurile, mai ales cand dai tu un nume, asa cum se intampla la noi. Nu este o rusine sa intrebi chelnerul, cu atat mai mult cu cat marea majoritate a numelor de la noi sunt inventate. S-a intamplat ca acestea sa fie furate de alte localuri, dar cu ingredientele schimbate, si atunci clientii sunt derutati cand mananca aceeasi mancare - ca denumire - , dar cu alt gust. De aceea, noi am optat pentru a scrie ingredientele in meniul nostru".

CONTRA. Managerul restaurantului Menuet, Doru M., are o alta parere: explicarea meniului este "o chestie ieftina, care se practica la pizzerii si restaurante de slaba calitate. Nu este o rusine sa intrebi chelnerul ce contine un fel de mancare, dar un local de clasa nu ar trebui sa descrie ingredientele in meniu". Mihai Motoc, chelner la The Harbour, crede ca indiferent daca ingredientele sunt scrise sau nu in meniu, clientului ii place sa afle de la un om, fie ca este vorba de chelner, sef de sala sau chiar manager".

LEGAL. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului nu a emis nici o hotarare cu privire la obligativitatea restaurantelor de a afisa in meniu ingredientele mancarurilor.

×
Subiecte în articol: gastronomie ingredientele