x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Supa supelor - Prepararea necesita trei zile

Supa supelor - Prepararea necesita trei zile

de Cristina Andreea Catana    |    27 Iun 2006   •   00:00
Supa supelor - Prepararea necesita trei zile

Creata la inceputul anilor 1800 supa englezeasca de peste à la Lady Morgan a ramas pana astazi unul dintre cele mai grele preparate. Pentru a respecta reteta lui CarÃşme, cel care a inventat-o, este nevoie de trei zile si foarte multe ingrediente. Potrivit istoricilor, acesta a fost ultimul preparat inventat de marele maestru al artei culinare.

Marele bucatar Marie Antoine CarÃşme, care a adus mari schimbari in tot ceea ce inseamna arta culinara moderna, a creat o supa care a ramas de aproape doua secole una dintre cele mai grele supe din lume. Eticheta i s-a dat deoarece necesita foarte multe etape de preparare, care se deruleaza pe parcursul a trei zile. Nici ingredientele nu se lasa mai prejos, supa necesitand o varietate de fructe de mare si trei sortimente de peste, care sunt destul de greu de gasit in pescarii. Reteta celei mai grele supe din lume a fost publicata pentru prima oara in 1833, in "Arta Bucatariei Frantuzesti".

PASIUNE. Marie Antoine CarÃşme a preparat-o pentru prima data la un banchet tinut in castelul Rothschild, in anul 1829. La acest festin au participat o multime dintre personalitatile vremii, iar marele bucatar s-a gandit sa le ofere o supa deosebita. Denumirea ei din meniu a fost "Supa de peste englezeasca à la Lady Morgan". Cea pentru care s-a pregatit supa, Lady Morgan, era invitata speciala a familiei Rothchild. CarÃşme a stat o zi in bucatarie sa se gandeasca ce ingrediente sa combine. A fost, potrivit istoricilor, printre ultimele preparate pe care marele maestru le-a inventat.

RETETA. Pentru prepararea supei avem nevoie de fileuri de calcan mic, un calcan fileuri, fileuri de tipar, oasele si pielea pestilor, o sticla de sampanie, o lamaie, 500 g trufe, doua cepe, un morcov, o telina, doua bucati de praz, o foaie de dafin, nucsoara, piper cayenne, doi catei de usturoi, doua hamsii, sare, supa de vitel, un albus, pasta de raci, 20 de ciuperci, 24 de socici, 24 de crevete, 24 de cozi de raci. Intr-un vas combinati oasele si pielea pestilor, sampania, pulpa de lamaie, legumele, condimentele, hamsiile si sarea si apoi puneti-l pe foc. Lasati sa fiarba. Cand este gata strecurati printr-o sita si puneti in supa de vitel. Sotati fileurile de peste si apoi taiati-le fasii. Apoi faceti o compozitie din albusurile de ou si pasta de raci si formati bilute pe care le puneti in consome. Apoi, puneti trufele, ciupercile, scoicile, crevetele si cozile de raci. Dregeti supa, amestecand-o cu supa de vitel si cu cea de peste.

×
Subiecte în articol: supă gastronomie