x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Surprize de campionat de la maeştri

Surprize de campionat de la maeştri

de Maria Belu-Burtea    |    20 Mai 2010   •   00:00
Surprize de campionat de la maeştri
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Prăjituri, grătare, tuciuri, fum şi voie bună au fost ingredientele unui concurs culinar desăvârşit: Campionatul de Gătit în Aer Liber, etapa Bucureşti.

Pata de culoare a fost dată în cele trei zile cât a durat concursul - 7, 8 şi 9 mai - de organizatorii de la ACEEA (Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ), dar şi de rockerii care au asigurat paza şi protecţia concurenţilor şi a vizitatorilor.

"Competiţia a ajuns deja la cea de-a VI-a ediţie, iar ca noutate, la etapa Bucureşti, îl avem pe Ştefan Bercea, care a câştigat cupa competiţiei de anul trecut, preşedinte al juriului. Ce mai aduce nou este faptul că suntem membri WACS şi vom putea dezvolta în viitor şi proiecte sociale, nu numai culturale. Tot ca noutate la această ediţie avem echipa Finlandei, care anul trecut a făcut parte din juriu, iar anul acesta participă în calitate de concurenţi. De asemenea, echipa Israelului, formată dintr-un evreu, un arab, un armean şi un creştin, a adus mesajul lor de pace, pe care vor să-l transmită şi în România.

Dumnealor au înţeles cel mai bine ceea ce vrem noi să transmitem: dialog interprofesional şi intercultural. Timp de trei zile limbajul comun este mâncarea", ne-a declarat dr Iulia Drăguţ, preşedinte ACEEA.

PROFESIONIŞTI
Despre Campionatul de Gătit în Aer Liber deja au aflat toţi românii şi nu numai. Vestea concursului a trecut de mult dincolo de graniţele ţării, dovadă stând faptul că din an în an participă tot mai multe echipe din străinătate. Şi, ca de fiecare dată, şi la această ediţie au fost noutăţi: "Pe an ce trece văd o preocupare permanentă a profesioniştilor, dar şi a amatorilor pentru bucătărie. Este o ocazie de a învăţa unii de la alţii şi cel mai important este să participi la un concurs. Am descoperit acum o echipă de amatori care vine pentru prima oară, Gastro Mithologhia, ei lucrează numai cu ingrediente naturale după reţete vechi de mii de ani.

Eu mă bucur că există o preocupare pentru arta culinară, oamenii sunt interesaţi să mănânce sănătos", ne-a spus Lady Chef Cornelia Ghişoi, membru al juriului. Alături de ea din juriu au mai făcut parte: Petrişor Tănase, Gheorghe Vătafu, Adam Enav (Israel), Silvian Miron, Jyrki Uyli- Uotila (Finlanda), Dan Silviu Boerescu, Răzvan Cucui, somelierul Sergiu Nedelea şi Florin Teodorescu. Preşedintele juriului a fost Ştefan Bercea, preşedintele ANBCT şi cel mai titrat maestru al artei culinare din România.

"Noi dorim să aducem în actualitate bucătăria tradiţională. Ca noutate la această ediţie, am făcut secţiuni separate de amatori şi profesionişti. Mi s-a părut incorect ca amatorii să participe la un loc cu profesioniştii, dar cei care au curajul să se pună cu profesioniştii n-au decât. La secţiunea preparate reci mă aşteptam să vină cineva cu ceva nou, dar nu a reuşit nimeni să mă impresioneze şi, din cauza asta, ne-am propus, cu o parte din staff-ul asociaţiei, să organizăm nişte excursii de documentare, să mergem la concursuri ca să vedem cum a evoluat gastronomia", ne-a declarat Ştefan Bercea.

CONCURENŢI
Ne-am plimbat şi noi printre standurile cu preparate care de care mai apetisante şi am stat de vorbă cu participanţii. Maestrul George Catană, de la Sangria, care iubeşte bucătăria mediteraneană, a venit la concurs cu "o gamă de antreuri din peşte, fructe de mare, brânzeturi, carne şi deserturi pe bază de mouse de ciocolată", ne-a explicat maestrul. Echipa ce a făcut furori pe perioada celor trei zile de concurs a fost Gastro Mithologhia, echipă de amatori.

"Astăzi, toate reţetele gătite aici sunt reţete din Grecia Antică, nealterate, neîmbunătăţite şi cu condimentele de atunci. De exemplu, azi facem primul muştar din istorie: boabe de muştar, stafide blonde şi oţet. Este primul muştar, care apare în înscrisuri şi recunoscut de specialiştii în domeniu. Toate preparatele sunt făcute cu ustensilele care existau la vremea aceea", ne-a spus Nela Tianu.


Premianţii
La secţiunea creaţie profesionişti pe locul I s-a clasat Restaurantul Rozmarin, pe locul II Bella Italia şi pe locul III Black Tulip Hotel; creaţie amatori: locul I echipa Gastro Mithologhia şi pe II Pompierii; dulciuri amatori: Pompierii s-au clasat pe primul loc, pe doi Gastro Mithologia şi SC Doors Wood; la profesioniştii locul întâi a fost ocupat de echipa Gustul Păcii din Istrael, urmată de Bella Italia şi Edelweiss Poiana Braşov; la categoria ceaun amatori Corău Iulia locul I, echipa comunei Beclean II şi Onu Elisabeta III; grătar amatori comuna Beclean, Pompierii şi La Republica del Gusto; ceaun profesionişti Jyrki Yli-Uotila, Finland Rame locul I, locul II, Rozmarin Predeal şi locul III echipa Excalibur; grătar profesionişti pe locul I s-a clasat Eitan Kiesler, pe II Rozmarin Predeal şi pe III Bella Italia şi Edelweiss la egalitate; creaţie profesionişti premiile au fost obţinute de: Restaurant Dada, Keisler Eitan şi Rozmarin Predeal, iar la plită pe primele locuri s-au clasat Bella Italia, echipa Israelului şi Edelweiss.

×
Subiecte în articol: bucatarie de festival