x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Surprize de campionat de la maeştri

0
Autor: Maria Belu-Burtea 20 Mai 2010 - 00:00
Surprize de campionat de la maeştri Karina Knapek/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Prăjituri, grătare, tuciuri, fum şi voie bună au fost ingredientele unui concurs culinar desăvârşit: Campionatul de Gătit în Aer Liber, etapa Bucureşti.

Pata de culoare a fost dată în cele trei zile cât a durat concursul - 7, 8 şi 9 mai - de organizatorii de la ACEEA (Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ), dar şi de rockerii care au asigurat paza şi protecţia concurenţilor şi a vizitatorilor.

"Competiţia a ajuns deja la cea de-a VI-a ediţie, iar ca noutate, la etapa Bucureşti, îl avem pe Ştefan Bercea, care a câştigat cupa competiţiei de anul trecut, preşedinte al juriului. Ce mai aduce nou este faptul că suntem membri WACS şi vom putea dezvolta în viitor şi proiecte sociale, nu numai culturale. Tot ca noutate la această ediţie avem echipa Finlandei, care anul trecut a făcut parte din juriu, iar anul acesta participă în calitate de concurenţi. De asemenea, echipa Israelului, formată dintr-un evreu, un arab, un armean şi un creştin, a adus mesajul lor de pace, pe care vor să-l transmită şi în România.

Dumnealor au înţeles cel mai bine ceea ce vrem noi să transmitem: dialog interprofesional şi intercultural. Timp de trei zile limbajul comun este mâncarea", ne-a declarat dr Iulia Drăguţ, preşedinte ACEEA.

PROFESIONIŞTI
Despre Campionatul de Gătit în Aer Liber deja au aflat toţi românii şi nu numai. Vestea concursului a trecut de mult dincolo de graniţele ţării, dovadă stând faptul că din an în an participă tot mai multe echipe din străinătate. Şi, ca de fiecare dată, şi la această ediţie au fost noutăţi: "Pe an ce trece văd o preocupare permanentă a profesioniştilor, dar şi a amatorilor pentru bucătărie. Este o ocazie de a învăţa unii de la alţii şi cel mai important este să participi la un concurs. Am descoperit acum o echipă de amatori care vine pentru prima oară, Gastro Mithologhia, ei lucrează numai cu ingrediente naturale după reţete vechi de mii de ani.

Eu mă bucur că există o preocupare pentru arta culinară, oamenii sunt interesaţi să mănânce sănătos", ne-a spus Lady Chef Cornelia Ghişoi, membru al juriului. Alături de ea din juriu au mai făcut parte: Petrişor Tănase, Gheorghe Vătafu, Adam Enav (Israel), Silvian Miron, Jyrki Uyli- Uotila (Finlanda), Dan Silviu Boerescu, Răzvan Cucui, somelierul Sergiu Nedelea şi Florin Teodorescu. Preşedintele juriului a fost Ştefan Bercea, preşedintele ANBCT şi cel mai titrat maestru al artei culinare din România.

"Noi dorim să aducem în actualitate bucătăria tradiţională. Ca noutate la această ediţie, am făcut secţiuni separate de amatori şi profesionişti. Mi s-a părut incorect ca amatorii să participe la un loc cu profesioniştii, dar cei care au curajul să se pună cu profesioniştii n-au decât. La secţiunea preparate reci mă aşteptam să vină cineva cu ceva nou, dar nu a reuşit nimeni să mă impresioneze şi, din cauza asta, ne-am propus, cu o parte din staff-ul asociaţiei, să organizăm nişte excursii de documentare, să mergem la concursuri ca să vedem cum a evoluat gastronomia", ne-a declarat Ştefan Bercea.

CONCURENŢI
Ne-am plimbat şi noi printre standurile cu preparate care de care mai apetisante şi am stat de vorbă cu participanţii. Maestrul George Catană, de la Sangria, care iubeşte bucătăria mediteraneană, a venit la concurs cu "o gamă de antreuri din peşte, fructe de mare, brânzeturi, carne şi deserturi pe bază de mouse de ciocolată", ne-a explicat maestrul. Echipa ce a făcut furori pe perioada celor trei zile de concurs a fost Gastro Mithologhia, echipă de amatori.

"Astăzi, toate reţetele gătite aici sunt reţete din Grecia Antică, nealterate, neîmbunătăţite şi cu condimentele de atunci. De exemplu, azi facem primul muştar din istorie: boabe de muştar, stafide blonde şi oţet. Este primul muştar, care apare în înscrisuri şi recunoscut de specialiştii în domeniu. Toate preparatele sunt făcute cu ustensilele care existau la vremea aceea", ne-a spus Nela Tianu.


Premianţii
La secţiunea creaţie profesionişti pe locul I s-a clasat Restaurantul Rozmarin, pe locul II Bella Italia şi pe locul III Black Tulip Hotel; creaţie amatori: locul I echipa Gastro Mithologhia şi pe II Pompierii; dulciuri amatori: Pompierii s-au clasat pe primul loc, pe doi Gastro Mithologia şi SC Doors Wood; la profesioniştii locul întâi a fost ocupat de echipa Gustul Păcii din Istrael, urmată de Bella Italia şi Edelweiss Poiana Braşov; la categoria ceaun amatori Corău Iulia locul I, echipa comunei Beclean II şi Onu Elisabeta III; grătar amatori comuna Beclean, Pompierii şi La Republica del Gusto; ceaun profesionişti Jyrki Yli-Uotila, Finland Rame locul I, locul II, Rozmarin Predeal şi locul III echipa Excalibur; grătar profesionişti pe locul I s-a clasat Eitan Kiesler, pe II Rozmarin Predeal şi pe III Bella Italia şi Edelweiss la egalitate; creaţie profesionişti premiile au fost obţinute de: Restaurant Dada, Keisler Eitan şi Rozmarin Predeal, iar la plită pe primele locuri s-au clasat Bella Italia, echipa Israelului şi Edelweiss.

Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cel mai mare diamant din România, de vânzare. Licitația de Bijuterii în valoare de 2 milioane de euro

Cel mai mare diamant din România, de vânzare. Licitația de Bijuterii în valoare de 2 milioane de euro
Galerie Foto Cel mai mare diamant, ce a ieșit vreodată la vânzare în România, este scos la licitație. Briliantul de circa 8,59 carate este estimat între 45.000 și 65.000 de euro și este expus la Palatul...

Aseară, pe Antena 1, Asia Express - Drumul Comorilor, lider de piață. Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Aseară, pe Antena 1, Asia Express - Drumul Comorilor, lider de piață. Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Cursa de pe Drumul Comorilor a continuat luni seară la Antena 1 cu un traseu lung care a avut ca ultim punct de oprire Manila. După o zi plină de provocări și momente tensionate, cea de-a doua imunitate a etapei a f...

Speak și Ștefania comentează episoadele din Asia Express pe AntenaPlay

Speak și Ștefania comentează episoadele din Asia Express pe AntenaPlay
DeSpeak firu-n patru este proiectul pe care Speak și Ștefania l-au dezvoltat împreună cu AntenaPlay, ca urmare a participării lor în cadrul celui de-al treilea sezon Asia Express. Fiecare episod al show-ului este...

Văduva lui Kobe Bryant îl acuză pe proprietarul elicopterului prăbușit de moartea soțului său

Văduva lui Kobe Bryant îl acuză pe proprietarul elicopterului prăbușit de moartea soțului său
Văduva celebrului baschetbalist american Kobe Bryant, care s-a părbușit cu elicopterul luna trecută în California, l-a acționat în judecată pe proprietarul aparatului de zbor, potrivit The Guardian. În a...

„Early booking” în zonă de carantină? Pierdere 100%, pentru turiști

„Early booking” în zonă de carantină? Pierdere 100%, pentru turiști
Industria ospitalității are cel mai mult de suferit din cauza pandemiei de Coronavirus, care deja se profileză, după ce Italia a luat măsuri drastice, duminică. Agențiile de turism au anunțat că nu le pot da...

Anghel Constantin este câștigătorul primei ediții iUmor

Anghel Constantin este câștigătorul primei ediții iUmor
Anghel Constantin a fost favoritul publicului în prima ediție a sezonului cu numărul opt iUmor și este primul concurent care merge în finală. Constantin este tehnician la anvelope de utilaje industriale, iar în ti...

Agențiile de turism nu mai oferă vacanțe în Italia

Agențiile de turism nu mai oferă vacanțe în Italia
Compania de turism IRI Travel a luat horătârea să nu mai vândă timp de o lună pachete turistice în Italia și țările unde este confirmată prezența coronavirusului. Dacă situația se va...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au câștigat amuleta și imunitatea la Asia Express- Drumul Comorilor

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au câștigat amuleta și imunitatea la Asia Express- Drumul Comorilor
Galerie Foto      Cea de-a doua etapă din Filipine a show-ului Asia Express - Drumul Comorilor a început duminică seară cu formula inițială de 9 echipe. Cursa a pus în joc aceeași miză importantă,...

VIDEO Premiera iUmor s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor categoriilor de public

VIDEO Premiera iUmor s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor categoriilor de public
Primul episod din sezonul cu numărul opt iUmor, difuzat aseară, în intervalul 19:59-22:50, la Antena 1, a fost lider detașat de audiență, atât pe publicul comercial din mediul urban, cât și la nivelul...

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului
Celebrul carnaval de la Rio de Janeiro începe astăzi și se va încheia pe 29 februarie. În mod tradițional acesta  are loc înainte de intrarea în Postul Paștelui catolic. Este cel mai mare...

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița
Galerie Foto Sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, în primul episod al celui de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, telespectatorii vor descoperi un nou oraș Mangalița, mai frumos și mai curat....

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală
Societatea de investiții Sycamore Partners va achiziționa pachetul majoritar al brandului Victoria's Secret de la compania L Brands pentru suma de 525 milioane de dolari. Aceasta din urmă va păstra...

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri momentele cumpl...

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor  “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”
Galerie Foto Momente incendiare în cel mai aşteptat show de umor, iUmor, ce revine mâine seară, de la 20:00, la Antena 1, cu premiera sezonului cu numărul opt. Tk Jiang, concurentul venit tocmai din Singapore, s-a apucat de...

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui
Întrucât în acest an Sărbătoarea Învierii Domnului va avea loc pe 19 aprilie, Moșii de Iarnă ori Sâmbăta Morților se sărbătorește pe 22 februarie. Această zi este dedicată omagierii celor trecuți în...
Serviciul de email marketing furnizat de