x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Surprize de toamna

Surprize de toamna

de Simona Chiriac    |    11 Oct 2006   •   00:00

SALATE DE SEZON
Bineinteles ca fiecare anotimp are bucuriile si tristetile lui, momente in care ti-ai dori ca timpul sa treaca mai repede si sa vina odata... Craciunul sau primavara. Si totusi, ce surprize ne-ar putea oferi toamna aceasta? Frunze moarte, vant napraznic si ploi care nu se mai termina..., dar nu numai atat.
SALATE DE SEZON
Bineinteles ca fiecare anotimp are bucuriile si tristetile lui, momente in care ti-ai dori ca timpul sa treaca mai repede si sa vina odata... Craciunul sau primavara. Si totusi, ce surprize ne-ar putea oferi toamna aceasta? Frunze moarte, vant napraznic si ploi care nu se mai termina..., dar nu numai atat.

Va propun un mic exercitiu de imaginatie. Deschideti larg usile camarii! Acum priviti cu atentie! Ce lipseste? Desi multe variante sunt posibile, numai una este corecta in acest caz.

ALTERNATIVA DE SEZON. Ei bine, nu simtiti lipsa borcanelor cu muraturi, a salatelor si a zacustelor tinute in mare taina pana la inceputul iernii? Daca da, trebuie sa stiti ca in piete a si inceput freamatul. Gospodinele cauta, taman ca intr-o calatorie pentru descoperirea comorii pierdute din insula, cei mai bucalati gogosari si ardei, cele mai implinite gogonele si cel mai "sentimental" hrean. Toate se vor aduna, cu masura, in borcane colorate, pazite cu strasnicie sa nu fie desfacute pana la momentul potrivit, numai de ele stiut.

AVANTAJE. Pentru ca e pacat sa nu va bucurati de frumusetea toamnei si, mai ales, daca vi se pare mult prea obositor sa treceti direct la pregatirea muraturilor, s-ar putea sa existe totusi o solutie: ce-ar fi sa preparati salate de toamna nu numai pentru zile reci de iarna? Se fac destul de repede, nu sunt dificile si, cel mai important, pot fi gustate pe loc.

CUM SE FACE. In general, se folosesc vinete, gogosari, ciuperci, ardei, varza, fasole, conopida, castraveti, gogonele, rosii sau mazare. Este foarte important sa alegeti legume mari, frumoase si fara pete. Mai intai se sorteaza, eliminandu-le pe cele stricate, pentru ca folosirea lor ar grabi alterarea salatei. In cazul ardeilor sau al gogosarilor, se indeparteaza toate semintele si se verifica daca nu sunt iuti.

Dupa preparare, salata se pune in borcane curate si se acopera cu celofan. Pentru ca acesta sa adere foarte bine si sa nu se rupa, se umezeste inainte. Se leaga cu elastic sau se acopera cu un capac metalic etans. Toate borcanele se sterilizeaza (una dintre metodele eficiente de conservare), asezandu-le pe un gratar de lemn intr-un vas spatios si acoperindu-le cu apa rece.

Timpul de fierbere difera in functie de reteta. Pentru a fi siguri ca o salata va rezista pana la iarna, trebuie ca, dupa fierbere, celofanul sau capacul sa se adanceasca in interiorul borcanului.

Borcanele se pastreaza intr-un loc uscat si rece, unde altundeva decat in camara?

SALATA MIXTA

  • INGREDIENTE: castraveti, morcovi, ceapa, conopida, usturoi, ardei iuti de diferite culori, boabe de porumb, gogonele, otet, boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, frunze de telina, zahar sau miere, sare.
  • PREPARARE: Castravetii, conopida, ardeii iuti si gogonelele se spala si se lasa la scurs. Morcovii, ceapa si usturoiul se descojesc. Conopida se desface in buchetele. Legumele, in afara de castraveti si gogonele, se scufunda cateva secunde in apa clocotita cu sare, boabe de piper, de mustar si foi de dafin. Se lasa la scurs si apoi se asaza legumele in borcane, inclusiv gogonelele si castravetii. Separat se pune la fiert otetul, in care s-au adaugat frunzele de telina, boabele de mustar, piperul, sarea, zaharul sau mierea (foarte putin, dupa gust). Cand otetul s-a mai racit putin, se toarna peste legumele din borcane. Se acopera si se lasa la rece. Dupa o saptamana se scoate otetul din borcane, se fierbe si se pune la loc. Se serveste alaturi de fripturi sau mancare pe baza de orez.

    SALATA DE CIUPERCI

  • INGREDIENTE: ciuperci, ulei, sare, otet, piper, foi de dafin.
  • PREPARARE: Ciupercile se curata, se spala si se calesc intr-o tigaie cu ulei incins. Cand sunt gata se lasa la scurs si se asaza in borcane. Se fierbe otetul amestecat cu foi de dafin, piper si sare. Dupa ce s-a racit putin se toarna in borcane, peste ciuperci, se acopera si se pastreaza la rece. Se serveste in special alaturi de friptura la gratar.

    SALATA DE GOGOSARI

  • INGREDIENTE: 3 kg gogosari taiati fideluta (nu foarte subtiri), o cana cu otet, o cana cu ulei, 5 lingurite cu mustar, 8 -10 linguri cu zahar, o jumatate de borcan mic cu pasta de tomate, doua linguri si jumatate cu sare, piper, foi de dafin.
  • PREPARARE: Toate ingredientele, mai putin gogosarii, se fierb aproximativ 10 minute. In sosul obtinut se adauga gogosarii putin cate putin, pana cand se incorporeaza, si in cele din urma se inmoaie. Totul se fierbe la foc mic aproximativ 45 de minute. Salata obtinuta se pune fierbinte in borcane.

    SALATA DE CRUDITATI

  • INGREDIENTE: conopida, telina, gogosari, ardei, morcovi, ceapa, otet, zahar sau miere, sare, piper, foi de dafin.
  • PREPARARE: Telina si morcovii se curata si se dau pe razatoare. Gogosarii si ardeii se curata de cotoare si seminte, apoi se taie julien. Cepele se taie rondele, iar conopida se desface in buchetele. Toate legumele se amesteca intr-un vas. Intre timp se pune la fiert otetul, in care s-au adaugat sare, zahar sau miere, piper si foi de dafin. Dupa ce a clocotit se lasa la racit si se toarna in borcane. A doua zi se acopera borcanele si se lasa la rece.
  • ×
    Subiecte în articol: sare piper salata dafin borcane