x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Taina Vasilopitei

Taina Vasilopitei

de Tudor Cires    |    01 Feb 2006   •   00:00
Taina Vasilopitei
CAIET DE RETETE
De la Sfantul Vasile pana tarziu, la inceput de februarie, grecii obisnuiau sa sarbatoreasca Anul Nou pregatind cateva mancaruri specifice, intre care si celebra "vasilopita", cu banut ascuns. Un fel de placinta cu ravase de pe la noi… Doar ca, pe langa ingredientele stiute mai are mastiha pisata (un fel de rasina), susan si zeama de anason fiert.

Taina acestei "paini a Sfantului Vasile" o aflam din legenda care spune ca pe vremea cand acesta era episcop de Cezareea, pentru a salva orasul de jefuirea lui de catre prefectul din Capodoccia, a cerut locuitorilor sa dea bisericii tot aurul - in monede si bijuterii - pentru a-l preda prefectului. Acesta din urma s-a rusinat de gestul sau si a plecat neluand nimic. Episcopul nu a stiut atunci cum sa dea inapoi aurul locuitorilor cetatii si a spus sa se faca mai multe paini, in fiecare dintre ele ascunzand cate un odor. A impartit painile, si fiecare ce a gasit in paine, al lui a fost. De atunci exista obiceiul acesta al impartirii painilor cu banut de Anul Nou. Si cum grecii erau marinari si nu se intorceau toti din calatorie la 1 ianuarie, Vasilopita continua sa se pregateasca in fiecare oras-port pana in ziua in care se intorcea si ultima corabie.

Tot in aceasta perioada a anului se obisnuieste sa se gateasca un alt desert care aduce aminte de ocupatia de baza a grecilor din totdeauna, navigatia. Este vorba despre o prajitura din aluat fraged care poarte numele de corabioare sau "kourabiedes".

KOURABIEDES - Corabioare

  • INGREDIENTE: un kg si un sfert de faina, 650 g unt bun (mai gras), un sfert de kg de migdale curatate, prajite si pisate, doua galbenusuri, 150 g zahar, doua lingurite cu praf de copt, trei sferturi de ceasca cu apa, putina apa de flori, 5 linguri coniac, o jumatate de kg zahar pudra.
  • PREPARARE: Se freaca untul pana se albeste, se adauga galbenusurile, zaharul, apa, coniacul migdalele, faina si praful de copt. In functie de calitatea fainii se va folosi un kg sau mai mult. Coca trebuie sa fie mai tare, dar sa se poata intinde usor. Se fac corabioarele de forma rotunda sau semiluna. Se asaza in tava in siruri, fara a unge tava cu unt. Se coc 30-35 de minute. Cum se scot din cuptor, fierbinti, se intind pe o tava mare, se stropesc cu apa de flori si pe deasupra se presara zahar pudra, in cantitate suficienta, astfel incat sa fie infasurate intr-un strat gros de zahar. Cand se racesc si se usuca, se asaza pe platouri.

    SALINGARIA STIFADO - Stufat de melci

  • INGREDIENTE: un kg de melci mari, un kg de cepe mici, o jumatate de ceasca cu ulei de masline, 7 catei de usturoi, o jumatate de ceasca cu otet, o lingurita cu rozmarin, 3 foi de dafin, 5 rosii coapte, sare, piper.
  • PREPARARE: Melcii se pun intr-un vas cu apa cu o seara inainte si se acopera cu un capac greu pentru a nu iesi. Se spala si se pun la foc intr-o cratita cu apa. Cand incepe sa apara spuma la suprafata apei (cu putin inainte de fierbere) se adauga sarea si se amesteca energic intr-un singur sens, cu o lingura de lemn (astfel melcii vor iesi mai usor din cochilii). Se vor lasa la fiert circa 15 minute si apoi se scurg. Cu un cutit ascutit se face o gaura in cochilie, in partea din spate. Se clatesc in apa in care au fiert pentru a nu-si pierde gustul. Se curata si se spala cepele. Ceapa si usturoiul se prajesc in uleiul de masline, apoi se adauga rosiile curatate si taiate marunt, dafinul, rozmarinul, otetul, sarea si piperul. Se completeaza sosul cu putina apa. Se acopera si se lasa la fiert. Cand ceapa este inabusita se pun si melcii. Se lasa la fiert cam 15-20 de minute pana cand mancarea scade. Stufatul de melci este un splendid aperitiv pentru vin si se gaseste in multe din tavernele grecesti. Daca melcii sunt adunati din mai multe locuri cu cimbru si cu tufisuri de mastiha sunt si mai gustosi.

    PSARI VRASTO ME LACHANIKA - Peste fiert cu legume

  • INGREDIENTE: un peste de un kg, 8 cartofi potriviti, 6 morcovi, 3 cepe, doua rosii, o legatura de frunze de telina, o jumatate de ceasca cu ulei de masline, sare.
  • PREPARARE: Se curata cartofii, cepele, morcovii si se pun intregi sa fiarba impreuna cu telina intr-o cratita cu multa apa. Se adauga uleiul de masline, rosiile taiate in patru si putina sare. Se curata pestele de solzi, de intestine si de branhii. Se sareaza si se lasa de o parte. Cand legumele sunt pe jumatate fierte se adauga pestele. Se fierb impreuna. Pestele se scurge, se pune pe un platou alungit si se orneaza cu legumele fierte. Zeama se strecoara si se poate servi cu lamaie sau mai poate fi folosita la prepararea supei de peste.

    PATATOKEFTEDES - Chiftelute de cartofi

  • INGREDIENTE: un kg de cartofi, 300 g branza rasa (sau cascaval ras), 4 oua, sare, piper, ulei pentru prajit.
  • PREPARARE: Se fierb cartofii in coaja, se curata si se fac piure. Se face un aluat din: branza rasa, piureul preparat anterior, ouale, adaugandu-se foarte putina sare si piper. Se pune uleiul la incins. Se fac chiftelele, se dau prin faina, se pun la prajit in uleiul incins si se rumenesc pe ambele parti.

    MELOMAKARONA - Prajitura cu miere

  • INGREDIENTE: o ceasca cu unt, o ceasca cu ulei de masline, un kg de faina, o ceasca cu zahar, o lingurita cu scortisoara, o jumatate de lingurita cu garifalo pisat, coaja rasa de la doua portocale, o lingurita cu bicarbonat, un iaurt strecurat, o ceasca iaurt gras, o ceasca cu nuci pisate. Siropul: doua pahare cu zahar, 3 pahare cu apa, 3 pahare cu miere, zeama de la o lamaie, nuci si scortisoara.
  • PREPARARE: Se freaca untul, se completeaza cu ulei de masline, se adauga zaharul, scortisoara, garifalo, coaja de portocale, bicarbonatul si iaurtul. Se framanta si se pun in coca nucile. Se fac prajiturile de forma lunguiata. Se coc pana se rumenesc. Nu trebuie puse in tava prea aproape si nici sa fie prea mari, pentru ca se umfla. Pentru sirop, se pun apa si zaharul la fiert circa zece minute, apoi se adauga mierea si zeama de lamaie. Cand siropul fierbe cu mierea, se scufunda in el cate prajituri incap (un rand). Se lasa un minut si se scot pe tava. Dupa ce s-au insiropat se completeaza siropul cu o jumatate de ceasca de apa. Dupa ce da in clocot, se pun trei-patru prajituri in spumiera si se scufunda din nou in sirop timp de un minut. Se scot, se pun pe platou, se presara cu nuca pisata si scortisoara. Se continua pana se termina.

    YOUVARLAKIA AVGOLEMONO - Perisoare cu sos avgolemono

  • INGREDIENTE: 500 g carne tocata, o jumatate de ceasca cu unt, un sfert de ceasca cu orez, un ou, o ceapa taiata marunt, patrunjel tocat, sare, piper. Sosul avgolemono: 2-3 oua, doua lamai, o ceasca cu zeama de supa sau mancare.
  • PREPARARE: Pentru obtinerea perisoarelor se amesteca bine ingredientele. Se formeaza perisoarele rotunde. Se pune pe foc cratita cu apa (mai putin de jumatate) si cu unt. Se pune putina sare in apa si, cand incepe sa fiarba, se adauga una cate una perisoarele. Pentru sosul avgolemono se bat ouale cu zeama de lamaie. Se adauga putin cate putin zeama de supa. Se pune avgolemono in supa (mancare) dupa ce a fost data la o parte de pe foc si se amesteca continuu, avand grija sa nu fiarba, pentru ca atunci oul se taie.
  • ×
    Subiecte în articol: sare zeama fiert ceasca adauga