x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Taine de demult

0
03 Oct 2007 - 00:00

Cum işi umpleau cămările gospodinele Craiovei pe la inceputul veacului XX? Un posibil răspuns il găsim in paginile volumului "Buna menajeră sau Carte de bucate" de Ecaterina dr S. Comşa, de unde aflăm, de exemplu, că la prepararea dulceţurilor avem de respectat trei reguli importante, care privesc:


Cum işi umpleau cămările gospodinele Craiovei pe la inceputul veacului XX? Un posibil răspuns il găsim in paginile volumului "Buna menajeră sau Carte de bucate" de Ecaterina dr S. Comşa, de unde aflăm, de exemplu, că la prepararea dulceţurilor avem de respectat trei reguli importante, care privesc: "a) Curăţirea zahărului; b) Legarea zahărului; şi c) Combinarea dulceţei". Ne-a stărnit interesul acel procedeu pe care autoarea il numeşte "Curăţirea zahărului" şi ale cărui taine s-au pierdut in suta de ani care a trecut. Şi, chiar dacă reţetele din aceste pagini sunt mult mai simple şi pe măsura gospodinelor grăbite de azi, amintim şi acel secret de demult.

Metodologie

"Curăţirea zahărului constă in a pune intr-o tingire de dulceaţă d.e. 3/4 kg apă şi, cănd aceasta fierbe, punem un kilogram de zahăr să fiarbă puţin, apoi mai adăugăm albuşul şi coaja unui ou, amestecănd compoziţia bine, ţinănd-o pe un foc iute să mai fiarbă puţin, luănd spuma ce s-ar forma, pănă cănd zahărul se va curăţi bine; pe urmă stropim compoziţia cu vreo 5-6 linguri de apă rece, precum şi cu zeama de la o jumătate de lămăie. După aceea, luăm tingirea de pe foc şi strecurăm zahărul printr-un tifon subţire, iar tingirea in care am fiert zahărul o spălăm cu apă caldă şi, curată, apoi din nou punem in ea zahărul deja strecurat, să fiarbă la loc iute pănă se leagă." Pentru femeile acelui timp nu doar "curăţirea zahărului" era importantă, ci şi pregătirea borcanelor, despre care aflăm că erau opărite cu apă fiartă, şterse bine cu un şervet curat şi apoi afumate "cu odogaciu sau cu zahăr ars". "Odogaciul este un lemn oriental ce creşte in India şi se vinde la farmacie. Afumarea borcanelor se face in felul următor: punem jăratec pe o piatră mare şi curată, iar peste jăratec punem odogaciul sau zahărul, ţinănd borcanul cu gura in jos, să se afume bine."

Â

Dulceaţă de struguri

Ingrediente: un kg zahăr, 3 linguri de suc de lămăie, un kg boabe de struguri, 1/2 baton de vanilie, 3-4 pahare de apă.

Preparare: Se aleg boabele mari de struguri.

Se curăţă de pieliţe şi de sămburi. Se pune zahărul la fiert, iar după primele clocote se pune sucul de lămăie. Se leagă şi se stinge focul pentru a se pune strugurii.

Se lasă căteva minute, apoi se continuă fierberea.

Se pune restul de lămăie şi se ia spuma. Se adaugă zahărul vanilat cu un minut inainte de a lua cratiţa de pe foc pentru ca dulceaţa să nu-şi piardă aroma. Se toarnă in borcane care se inchid etanş.

Dulceaţă de prune coapte

Ingrediente: un kg de zahăr, un kg de prune, 30 ml suc de lămăie sau 100 g glucoză, 1/2 l apă, aproximativ 20 de nuci proaspete (curăţate de pieliţă), scorţişoară, vanilie, un l apă de var, cuişoare.

Preparare: Se curăţă prunele de coajă şi de sămbure şi se ţin in apa de var aproximativ 30 de minute, apoi se limpezesc in strecurătoare şi se scot sămburii. Se curăţă nucile de sămburi şi de pieliţă. In fiecare prună se introduce căte un sfert din sămbure. Se pun prunele in siropul legat şi se lasă la foc mic pănă se obţine zeama şi siropul se subţiază. Se adaugă sucul de lămăie sau glucoza, o cuişoară şi 2-3 cm dintr-un baton de vanilie. Se fierb pănă cănd se leagă din nou siropul, şi prunele plutesc in el. Se ia de pe foc şi se adună spuma. Se lasă la răcit şi se pune in borcane.Â

Dulceaţă de melcişori din coajă de portocale

Ingrediente: 30-40 ml suc de lămăie sau 50-100 g glucoză, 1/2 kg zahăr, un kg portocale mici.

Preparare: Se aleg portocalele mai mici, cu coaja subţire. Coaja, tăiată in şapte-opt felii, se pune in apă rece timp de 48 de ore, schimbăndu-se regulat apa. Partea albă a portocalelor se indepărtează cu cuţitul, apoi se taie in făşii de

1 cm lăţime, pe lungime lăsăndu-se intreagă. Fiecare făşie se răsuceşte de la un capăt la celălalt, ca un melc, şi prin el se trece cu acul un fir de aţă albă, prinzănd şi capătul exterior. Astfel, melcişorii se inşiră ca nişte mărgele in şiraguri nu foarte lungi. Capetele firului se innoadă pentru ca melcişorii să fie bine strănşi şi să-şi păstreze forma. Intr-o cratiţă de 1/2 l se pun 1/2 l apă şi tot atăta zahăr. Se amestecă pănă se topeşte zahărul, apoi se adaugă 30-40 ml suc de lămăie sau 50-100 g glucoză. Se adaugă imediat şiragurile de melcişori. Se fierbe pănă in momentul cănd cojile se lasă la fundul cratiţei şi se indepărtează spuma. După ce dulceaţa s-a răcit, se scot aţele de la melcişori şi se pun in borcane. Siropul nu trebuie legat foarte mult, căci se caramelizează şi se mai ingroaşă. Se intrebuinţează pentru ornat torturi sau creme cu gelatină.Â

Dulceaţă de vinete

Ingrediente: 750 g vinete, sucul şi coaja de la 3 lămăi,

750 g zahăr, un vărf de scorţişoară.

Preparare: Se spală vinetele şi se şterg. Se descojeşte căte o făşie alternativ in lungul vinetei, din loc in loc. Se dă pe răzătoare şi se adaugă zeama de lămăie pănă se obţine o pastă. Se pun zahărul, scorţişoara şi coaja de lămăie, după care se fierbe 15-20 de minute la foc iute. Se pune in borcane.Â

Dulceaţă de pătlăgele verzi (gogonele)

Ingrediente: un kg pătlăgele, 3-4 picături de colorant verde vegetal, 1/2 l apă, suc de lămăie sau 100 g glucoză, vanilie.

Preparare: Se taie pătlăgelele in sferturi sau jumătăţi, li se scot seminţele şi se fierb in apă cu oţet. Se colorează inainte de a se lua de pe foc cu verde vegetal şi pentru aromă se adaugă zahăr vanilinat. Cănd apa clocoteşte, se adaugă pătlăgelele şi se lasă să fiarbă in clocot aproximativ o oră. După aceea se pun in strecurătoare, se limpezesc sub un jet de apă şi se scurg. Zahărul se dizolvă in 1/2 l apă şi, cănd siropul dă in clocot, se pun pătlăgelele, sucul de lămăie sau glucoza şi vanilia. Se fierbe pănă cănd se leagă siropul. Pentru aromă, se adaugă vanilie.

Dulceaţă de gutui

Ingrediente: un kg de zahăr, 60 g gutui, 1/2 l apă, 500 ml suc de lămăie sau 100 g glucoză, vanilie.

Preparare: Se curăţă gutuile şi se taie cubuleţe sau se dau pe răzătoare. Se pun la fiert apa cu zahărul, sucul de lămăie sau glucoza şi batonul de vanilie. Cănd se topeşte zahărul, se adaugă imediat gutuile care trebuie să fiarbă mai mult, pănă in momentul in care se inmoaie. Se ia de pe foc atunci cănd s-a legat intreaga compoziţie.

(reţete redactate de Marilena Stănescu)

Citeşte mai multe despre:   pană,   cănd,   lămăie,   zahăr,   apă,   zahărul,   dulceaţa,   vanilie,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

VIDEO Premiera iUmor s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor categoriilor de public

VIDEO Premiera iUmor s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor categoriilor de public
Primul episod din sezonul cu numărul opt iUmor, difuzat aseară, în intervalul 19:59-22:50, la Antena 1, a fost lider detașat de audiență, atât pe publicul comercial din mediul urban, cât și la nivelul...

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului
Celebrul carnaval de la Rio de Janeiro începe astăzi și se va încheia pe 29 februarie. În mod tradițional acesta  are loc înainte de intrarea în Postul Paștelui catolic. Este cel mai mare...

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița
Galerie Foto Sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, în primul episod al celui de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, telespectatorii vor descoperi un nou oraș Mangalița, mai frumos și mai curat....

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală
Societatea de investiții Sycamore Partners va achiziționa pachetul majoritar al brandului Victoria's Secret de la compania L Brands pentru suma de 525 milioane de dolari. Aceasta din urmă va păstra...

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri momentele cumpl...

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor  “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”
Galerie Foto Momente incendiare în cel mai aşteptat show de umor, iUmor, ce revine mâine seară, de la 20:00, la Antena 1, cu premiera sezonului cu numărul opt. Tk Jiang, concurentul venit tocmai din Singapore, s-a apucat de...

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui
Întrucât în acest an Sărbătoarea Învierii Domnului va avea loc pe 19 aprilie, Moșii de Iarnă ori Sâmbăta Morților se sărbătorește pe 22 februarie. Această zi este dedicată omagierii celor trecuți în...

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România
Video Organizatorii Untold au anunțat primele nume confirmate pentru ediția din 2020 a festivalului, care va avea loc între 30 iulie și 2 august, în Cluj-Napoca. The Pussycat Dolls, Iggy Azalea, Eric Prydz, Amelie...

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1
Începând din această primăvară, Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00, de luni până vineri, la Antena 1. “Într-o perioadă cu schimbări majore în viața mea, pe care le-am primit cu...

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița, la filmările pentru cel de-al doilea sezon

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița,  la filmările pentru cel de-al doilea sezon
Galerie Foto Filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, din 22 februarie, la Antena 1, au fost așteptate cu nerăbdare de actori. Desfășurate spre finele anului trecut, în localitatea Bo...

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor  Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã
Galerie Foto Alex Velea și Mario Fresh au trecut aseară prin cea mai grea încercare de până acum, la Asia Express - Drumul Comorilor. În ritmul de ”totul sau nimic” al cursei pentru ultima șansă, cei doi prieteni s-au...

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor: “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor:  “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”
Galerie Foto După filmările audițiilor pentru sezonul cu numărul opt iUmor, emisiune ce va avea premiera sâmbătă, pe 22 februarie, de la 20:00, la Antena 1, Delia a tras concluziile și știe ce s-a schimbat încă de la...

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti
Galerie Foto Orice barbat stilat stie ca nu trebuie sa poarte curea neagra cu pantofi maro, insa putini cunosc regulile fundamentale atunci cand vine vorba despre ceasuri barbati. Se intampla destul de des sa vezi barbati ce poarta...

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață  Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Luni seară, cursa de pe Drumul Comorilor a pus în joc o miză importantă, cea de-a doua imunitate a primei etape din Filipine. Cea mai nebună cursă de la capătul pământului a împins spiritul echipelor într-o...

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură
Galerie Foto Turismul are mult de câștigat, în România, din ideile de „teambuilding” ale organizatorilor de evenimente pentru companii. Dacă în anii 2000, până la declanșarea crizei economice, erau preferate zonele...
Serviciul de email marketing furnizat de