x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Talent, meşteşug şi foarte multă bucurie

0
Autor: Alina Ramona Anghel 30 Iul 2009 - 00:00
Talent, meşteşug şi foarte multă bucurie Alina-Ramona Anghel/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Când eram mici şi orele la şcoală ni se păreau nesfârşite, părinţii ne spuneau, ca să ne mai aline "suferinţa" provocată de vreo materie ce ne dădea bătăi de cap: "Mai e puţin şi vine vacanţa de vară!". Gândul că vom avea la dispoziţie atât timp liber doar al nostru ne insufla dorinţa de a fi mai buni la şcoală, să-i facem în ciudă "materiei buclucaşe".



Şi iată că vacanţa de vară sosea şi bucurie mai mare pe capul nostru nici că era. Unii plecau la bunici sau ce rude mai aveau la ţară. O mică parte din noi însă rămânea acasă. Şi ca să nu ducă lipsa jocurilor, a prietenilor şi a aerului curat, părinţii îi duceau în parcurile pline de verdeaţă, unde îşi făceau prieteni de-o vară, cât ţinea vacanţa.

Meşteri populari

Acum, copiii au parte de tabere organizate la munte, mare şi... în muzee. O astfel de tabără se desfăşoară la Muzeul Satului şi anul acesta. Zic anul acesta, căci se organizează de mulţi ani şi tot timpul locurile oferite la cele 16 ateliere de creaţie au fost ocupate. Copiii nu mai prididesc cu învăţarea şi punerea în aplicare a tehnicilor specifice fiecărui atelier de creaţie. Sunt atât de "prinşi" de ceea ce fac, încât ar vrea ca într-o singură zi să înveţe tot.

Meşterii populari invitaţi de muzeu sunt chiar mai fericiţi decât copiii, căci zi de zi, cu fiecare icoană pictată sau păpuşă cusută, copiii reînvie tradiţiile. Indiferent în ce atelier s-au înscris, ei au parte de o vară minunată, cu zile în care nu au timp să se plictisească, ci dimpotrivă. Şi poate că într-o zi vor ajunge să predea la rândul lor ceea ce învaţă acum de la meşterii populari din Muzeul Satului.

Artă tradiţională

Doamna Cristina Niga, din localitatea Paltinu, judeţul Suceava, este unul dintre meşterii populari invitaţi şi în acest an de Muzeul Satului. A învăţat de mică să încondeieze ouă, mai întâi ca o joacă, apoi ca meserie. Având la dispoziţie toate materialele şi instrumentele necesare, dânsa le arată copiilor tainele meşteşugului, pentru ca la rândul lor ei să continue astfel tradiţia. Pe lângă încondeierea ouălor, doamna Cristina este şi o bună gospodină, dezvăluindu-ne câteva reţete din "repertoriul" culinar al satului său. (Le vom împărtăşi şi noi domniilor voastre chiar)

Obiecte de decor

Pe doamna Florica Petre am zărit-o în ograda unei căsuţe, împreună cu elevii de la atelierul pentru aranjamente decorative. Vine din satul Căţelu, comuna Glina, judeţul Ilfov. Realizează obiecte de decor din pănuşi de porumb, pe care le prezintă de Mărţişor la târguri. Le confecţionează într-un mod unic, nemaiîntâlnit la alţi meşteri care folosesc acelaşi material. "Totul ţine de inspiraţie, de sentimentele pe care le investeşti în acel obiect pe care îl creezi, practic, din nimic." Dar un nimic care îi face pe copii aproape să-şi rateze pauza de masă, nu cumva să piardă ceva. Fiind şi o vrednică gospodină, doamna Florica ne-a oferit cu bucurie o reţetă de ruladă cu dovleac pe care obişnuieşte să o pregătească imediat ce acesta s-a copt în grădină.

Preparate de soi
Una dintre "meşteriţele" mai tinere este doamna Georgeta Mirela Avram, din comuna Teişani, judeţul Prahova. Participă deja de doi ani la tabăra de creaţie "Vara pe uliţă". "Îmi place foarte mult să ţes şi asta se reflectă şi în modul în care le arăt copiilor. Au venit foarte curioşi anul trecut să înveţe «meserie», iar anul acesta am avut o surpriză plăcută să-i reîntâlnesc pe mulţi dintre ei".

Îi place, de asemenea, să gătească, una dintre reţetele ei preferate fiind ciorba din cartofi, morcovi şi ţelină, acrită cu zeamă de varză şi aromată cu leuştean tocat. O altă reţetă simplă, dar gustoasă, pe care obişnuieşte să o prepare, este salata din vinete tocate cu usturoi pisat, pe care o serveşte pe felii de pâine de casă. O reţetă "de efect", ne mai spune, este cea de şniţel prahovean, un fel de mâncare ce nu trebuie ratat dacă luaţi masa în zona Prahovei: "Se pune într-o tavă un şniţel de pui, o felie de caşcaval, o felie de şuncă, caşcaval şi încă un şniţel. Se presară caşcaval ras, se pune puţin suc de roşii şi se ţine la cuptor până se topeşte caşcavalul. Se serveşte cu o garnitură de ciuperci călite cu ceapă".

Ciorbă de lobodă - ciorbă de holobâdă (sau holobâză)

Ingrediente: două cepe, doi litri de apă, 4 legături de lobodă, o cană cu iaurt, trei linguri cu ulei de floarea-soarelui, sare, leuştean şi pătrunjel.

Preparare: Cepele se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se călesc în uleiul încins şi se adaugă frunzele de lobodă tăiate fâşii sau lăsate întregi. Se toarnă în apa care fierbe, se adaugă sare după gust şi se lasă să fiarbă. Când ceapa şi loboda au fiert, se ia de pe foc şi se adaugă iaurtul. Se amestecă, se presară leuştean şi pătrunjel tocat şi se serveşte imediat. Ciorba se poate consuma atât caldă, cât şi rece, cu pâine sau mămăligă.

Mălai de casă

Ingrediente: 600 g mălai, 300 g făină, 20 g drojdie, 275-300 ml apă, 150 g zahăr tos, două ouă, 200 g smântână, sare, iaurt.

Preparare: Mălaiul se opăreşte cu apa clocotită şi se lasă să se răcească. Drojdia se amestecă bine cu puţin zahăr şi două-trei linguri de apă şi puţină sare. Se toarnă peste compoziţia de mălai, se adaugă făina şi se amestecă. Trebuie să rezulte un aluat curgător, dar mai gros. Se toarnă într-o tavă unsă cu ulei, se nivelează şi se coace la foc mediu până devine aurie. Dacă nu se face de post, la compoziţie se mai adaugă două ouă şi o cană cu iaurt, iar deasupra se toarnă smântână amestecată cu zahăr.

Mămăligă de cartofi
Ingrediente: un kilogram cartofi, 250 g mălai, 150 g făină, sare.

Preparare: Cartofii curăţaţi de coajă se spală, se taie mărunt şi se pun la fiert cu puţină sare. Când au fiert, se scurge trei sferturi din apă şi se pun din nou la fiert. Se adaugă mălaiul şi făina, se amestecă şi se fierb. Când se formează o crustă, se amestecă din nou şi se lasă să fiarbă. Când s-a format din nou crusta, se ia de pe foc şi se pune pe un platou. Se serveşte cu tochitură de porc, adică slănină şi carne de porc mărunţite şi prăjite, cu brânză de capră, iaurt sau castraveţi muraţi. Această mămăligă a fost o mâncare de bază pentru oamenii care mergeau la câmp sau făceau munci grele, având nevoie de hrană cât mai consistentă.

Prăjitură cu suc de roşii
Ingrediente: două linguri cu pastă de tomate sau 500 ml suc de roşii, 10 linguri cu ulei, 10 linguri cu zahăr tos, o linguriţă cu bicarbonat, două kilograme mere, zahăr tos pentru mere, ulei pentru mere, gem de fructe.

Preparare: Merele se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari, se călesc în puţin ulei, îndulcite cu zahăr după gust şi se lasă să se răcească. Dacă se foloseşte pastă de tomate, se adaugă apă ca să se dizolve şi să rezulte zece linguri. Se pune lichidul într-un castron, se adaugă uleiul, zahărul tos, bicarbonatul şi se amestecă cu un tel. Se adaugă apoi făină treptat cât să rezulte un aluat potrivit de tare şi se împarte în trei bucăţi. Se întind trei foi şi se coc pe dosul tăvii presărată cu făină. Se umplu cu merele călite, se suprapun şi se lasă să se înmoaie apoi se taie bucăţi. Dacă se ung cu gem, se presează cu un tocător şi se lasă câteva zile să se înmoaie, apoi se taie.

Ruladă cu dovleac

Ingrediente: un kilogram dovleac, 600 g zahăr tos, 3 ouă, 3 linguri cu ulei de floarea-soarelui, un vârf de cuţit cu amoniac, o lămâie, două pliculeţe zahăr vanilinat, scorţişoară, făină cât cuprinde.

Preparare: Din ouăle amestecate cu amoniacul stins cu suc de lămâie, 200 g zahăr tos şi ulei, se obţine o compoziţie ce se amestecă bine cu făină până rezultă un aluat potrivit de tare. Se împarte în trei bucăţi şi se întind trei foi. Dovleacul copt se pasează sau se toacă mărunt şi se amestecă bine cu restul de zahăr tos, scorţişoară şi coajă de lămâie. Se întinde o foaie în tavă, se pune compoziţie şi se rulează. Se procedează la fel cu restul de aluat şi compoziţie, se introduc în cuptor şi se coc la foc potrivit până devin aurii. Se scot, se lasă să se răcească 3-4 ore şi se servesc.

Un ucenic de iconar pasionat de bucătărie
O surpriză plăcută am avut-o întâlnindu-l pe Ştefan Ciubotaru din Bucureşti. Are doar 11 ani şi este la atelierul de creaţie al icoanelor pe lemn. După ce mi-a spus ce tehnici se folosesc la realizarea icoanelor pe lemn, asistat de profesoara lui, doamna Denise Clemenco, Ştefan, foarte mândru de el, mi-a mărturisit că ştie şi el câteva reţete de bucătărie. Mi-a spus de la cap la coadă cum se prepară poale-n brâu, făcându-le curioase pe vecinele de peste drum, doamne mai în vârstă şi gospodine la rândul lor, mirate însă că Ştefan a reţinut exact cum se prepară. Şi, ca să arate că nu s-a lăudat degeaba, mi-a zis şi cum se prepară şniţelul vienez cu piure de cartofi sau legume, aşa cum face bunica lui. "Se ia carne de porc sau de pui, se feliază ca să se obţină şniţelele, apoi se condimentează. Se dau prin făină, prin gălbenuş bătut şi iar prin făină. Se prăjesc în ulei încins şi se servesc calde cu un piure din cartofi, pasaţi, cu unt, puţin ulei şi smântână. Dar şi legumele sunt gustoase."


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE
Norvegia ridică restricțiile de călătorie din 15 iulie pentru 20 de state europene. României îi sunt însă menținute interdicțiile, transmite Reuters. Printre țările libere la circulația persoanelor s...

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii
Coreea de Sud impune tuturor persoanelor care vin din state unde infecțiile cu COVID-19 sunt ridicate să prezinte rezultate negative la testul Real Time PCR, transmite Reuters. Măsura se va aplica din 13 iulie, iar...

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele
Autoritățile elene intenționează să închidă granițele dacă numărul de infectări cu COVID-19 crește la peste 100 de cazuri pe zi. Acestea avertizează că turiștii depistați pozitiv cu coronavirus la...

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay
Galerie Foto În timp ce Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei vor căuta factorul X în cel de-al nouălea sezon, la Antena 1, cei de acasă vor intra în culisele emisiunii cu ajutorul actriței Ilona...

Apa și utilizările ei mai puțin știute

Apa și utilizările ei mai puțin știute
Apa, știm cu toții, este o resursă vitală și fără de care nu ar exista viață pe planetă. Dintotdeauna, apa a fost folosită și ca o adevărată sursă de energie. Spre exemplu, morile de apă ori gaterele...

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas
Grecia va testa toate persoanele care intră pe teritoriul său pe la punctul de trecere Kulata-Promachonas, din cauza depistării unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos, aflată

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele
AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare, timp în care a ţinut pasul cu tehnologia şi s-a aliniat celor mai bune produse digitale de conţinut video. “Putem spune cu certitudine că AntenaPlay este în acest...

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă
Am putea spune că modernismul ne-a "acaparat" total, făcându-ne să uităm de Epoca de Piatră şi de condiţiile de trai ale acestei perioade istorice încheiate în urmă cu aproape 4000 de ani. Deşi pare...

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI
Cu toții ne-am confruntat, mai devreme sau mai târziu, cu problema legată de apariția mucegaiului pe pereții locuinței. Atunci când mediul este ud, în special în baie, pe pereți se formează nedoritul...

Mobila din casă va avea un luciu de invidiat dacă vei ține cont de aceste trucuri

Mobila din casă va avea un luciu de invidiat dacă vei ține cont de aceste trucuri
Cu toate că, din păcate, în acest an nu vom avea casa plină de oaspeți, ca de obicei, curățenia casei și a sufletului se impun... măcar așa ne vom putea bucura de spiritul de sărbătoare. Astăzi vă venim...

Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor

Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor
Acum, în această perioadă în care razele soarelui îşi găsesc aproape în fiecare zi loc în gradina noastră, plantele şi florile din ogradă, încurajate şi susţinute de lumina solară, se dezvoltă văzând...

Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător. 9 pași de urmat

Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător. 9 pași de urmat
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Cum se însămânțează și se întreține gazonul

Cum se însămânțează și se întreține gazonul
Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...

Jurat surpriză în cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1

Jurat surpriză în cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1, îi aduce la masa juriului pe Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei. Cei patru jurați vor încerca să descopere factorul X și să îl atragă în grupa...

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală
După ce autoritățile spaniole au decis redeschiderea plajelor pentru turiști, acum sunt nevoite să închidă unele dintre acestea din cauza supraaglomerării și a riscului creșterii infecțiilor cu COVID-19, trans...
Serviciul de email marketing furnizat de