x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Târg de tradiţii gastronomice la Bibliotecă

Târg de tradiţii gastronomice la Bibliotecă

de Carmen Dragan    |    20 Mai 2010   •   00:00
Târg de tradiţii gastronomice la Bibliotecă

Brânzeturi, mezeluri, dulceţuri, magiun, palincă, pâine de casă, vin de buturugă, cornuleţe delicioase, dar şi cârnăciori italieneşti, brânzeturi italieneşti, măsline gustoase, ulei de măsline sănătos şi deserturi ungureşti din fructe şi seminţe, toate aceste delicatese vă aşteaptă în fiecare sâmbătă şi duminică, între orele 9:00 şi 17:00, în curtea Bibliotecii Metropoline, din Bucureşti.

În fiecare săptămână vă veţi putea întâlni cu producători de pâine de casă din Harghita, combinată cu cartofi, cu producători de brânzeturi din Fundata, palincă din Bihor, magiun de Topoloveni, mezeluri şi cârnăciori de la Botoşani. Tema târgului din weekendul ce urmează este "Ziua familiei la Târgul tradiţiilor gastronomice la Bibliotecă".


Brânzeturi din moşi-strămoşi
Bangală Dorin a venit la târg din localitatea Fundata, de pe lângă Bran, cu brânzeturi, telemea de oaie proaspătă, brânză de burduf în coajă de brad cu busuioc, caşcaval dospit şi puţin afumat, caş afumat, urdă dulce şi sărată, urdă cu mărar puţin sărată, dar şi cârnăciori de oaie cu vită. Toate preparatele sunt făcute acasă, în bucătăria proprie, după reţete transmise din moşi-strămoşi. "Avem la stână 600 de oi cu lapte şi 30 de vaci.

Acolo închegăm brânza de oaie, iar restul preparăm acasă", ne lămureşte producătorul. El este ajutat de toţi membrii familiei, mai ales de fiica sa de 16 ani, Adina, care ştie toate secretele preparării unei brânze în coajă de brad. De la Dorin Bangală am aflat că aproape toţi cumpărătorii au preferat telemeaua proaspătă şi urda dulce, dar au cumpărat şi din celelalte produse. "Târgurile de acest gen sunt din ce în ce mai multe, semn că oamenii preferă aceste produse", a concluzionat producătorul.


Brânză de burduf în coajă de brad cu busuioc
Ingrediente: 40 kg de caş, 1 kg de sare, o jumătate kg de busuioc
Preparare: Se lasă caşul la maturat timp de două săptămâni. Apoi se dă prin maşina de tocat. Se adaugă sarea şi busuiocul.
Coaja de brad se opăreşte în zer şi se rad ţepii. Se modelează după plac. Se pune brânza şi se dă la rece.

×
Subiecte în articol: bucate cercate