x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Târgul tradiţiilor sau reînnoirea legăturilor cu satul

0
Autor: Alina Ramona Anghel 22 Oct 2009 - 00:00
Târgul tradiţiilor sau reînnoirea legăturilor cu satul Alina-Ramona Anghel/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Toamna şi-a intrat de mult în drepturi, umplând pieţele cu fructe şi legume care mai de care mai mari, mai pline de culoare şi mai ales de gust. Chiar dacă e un anotimp al ploilor, toamna ne mai oferă din când în când şi zile frumoase, pline de lumina şi căldura soarelui.



Aşa au fost şi zilele de 10 şi 11 octombrie, când s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a Târgului Tradiţiilor - Obiceiuri de Toamnă, un eveniment organizat de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 şi Muzeul Ţăranului Român.

Desfăşurat într-un loc plin de culoare şi lumină, cum e Parcul Copiilor din Bucureşti, târgul a însemnat pentru vizitatori un moment prielnic de a se întâlni din nou cu tradiţiile şi creaţiile meşterilor populari. Au fost invitaţi peste 100 de artişti populari, fiecare din diferite zone ale ţării şi domenii de activitate. Vizitatorii nu s-au lăsat aşteptaţi şi au umplut spaţiul special amenajat pentru desfăşurarea târgului. Indiferent de vârstă sau condiţie socială, toţi cei care au ales să-şi petreacă zilele de sâmbătă şi duminică la acest târg au fost pe deplin mulţumiţi.

În lumea satului
Cei mai fericiţi au fost copiii, care nu mai pridideau cu întrebările despre un obiect sau altul, simţindu-se ca într-o poveste atunci când ajungeau în locul unde Ionela Lungu din Humuleşti era înconjurată de personaje din poveştile lui Creangă. Indiferent că era Moş Nechifor Coţcariul sau Tuşa Măriuţa, fata babei sau fata moşului, Dănilă Prepeleac sau Păcală, copiii ar fi vrut să ia totul acasă, să-şi creeze propria lume de basm. Cei mari au putut găsi costume populare tradiţionale, mobilă şi ţesături din pânză decorate manual cu motive tradiţionale româneşti. Obiectele realizate prin împletitură din pănuşă de porumb şi papură au fost la mare căutare, mai ales îngeraşii şi papucii, dar şi obiectele realizate din ceramică de Horezu sau Corund.

 O mare parte dintre meşterii populari a ţinut şi mici lecţii de tradiţie şi meşteşug, arătându-le vizitatorilor că nu îţi trebuie cine ştie ce mare pregătire pentru a realiza un obiect, ci doar respect pentru tradiţii, dăruire faţă de munca pe care ai ales să o faci, dar şi faţă de obiectul pe care îl creezi. Fănică Florea, ceramist olar din judeţul Dâmboviţa, este unul dintre aceşti meşteri cu dragoste faţă de tradiţii. Rotind parcă fără încetare roata de olar, dădea viaţă din nimic, doar dintr-un boţ de lut, la lucruri minunate. Cănile pentru apă sau bărdacele pentru vin, ghivecele pentru muşcate şi oalele pentru laptele prins,  apăreau ca prin minune din mâinile lui dibace.

Bucate de soi
Pentru că la un târg de tradiţii nu pot lipsi bucatele tradiţionale, organizatorii împreună cu producătorii au pus la dispoziţie doritorilor un număr mare de produse ce îţi făceau cu ochii la tot pasul. Cârnaţi de casă sau cârnaţi de porc ecologici, pastramă de vită, costiţă afumată, caşcaval afumat sau caş de oaie. Brânza de burduf părea că aşteaptă nerăbdătoare să fie acoperită cu mămăligă şi prinsă ca într-o îmbrăţişare, devenind într-un final un bulz plin de arome. Magiunul de prune, cozonacii cu nucă, plăcintele cu brânză sau tartele cu fructe, mierea cu polen, simplă sau cu bobiţe mici de cătină, dar mai ales, turta dulce. Nu era copil la târg care să nu aibă măcar o ciupercuţă, un cocoşel sau un om de turtă dulce.

La doar câţiva paşi depărtare de aceste minunăţii se zăreau ştergare şi prosoape din Bucovina, ţesute şi brodate manual în culori specifice zonei. Alături de ştergare, ouăle încondeiate cu ceară sau cu mărgele te duceau cu gândul la altă perioadă a anului de abia trecută. Virginia Şoldănescu este cea care le creează cu atâta dragoste. Este născută în Iaşi, dar acum locuieşte în Rădăceni, lângă Fălticeni. Ca meserie este sticlar, însă lucrează ouă încondeiate şi cu mărgele de la vârsta de 5 ani. A moştenit tradiţia de la bunică şi mamă, iar acum a dat-o mai departe şi celor trei copii. Pe lângă sticlărie, ouă încondeiate, ţesut şi brodat, mai face şi bijuterii din mărgele. Chiar dacă nu a avut mult timp pentru bucătărie, are câteva reţete pe care le face mai mereu şi cu care îşi încântă familia şi apropiaţii de câte ori vin în vizită.

5317-104682-suncaporcariiimg_330310.jpg

Masa de hram şi masa de Crăciun

În Rădăceni lângă Fălticeni, la hramul bisericii, de Sf. Petru, tot satul donează bani şi mâncare şi se fac bucate pentru o masă mare. Mâncarea de bază este borşul din găină de casă şi sarmalele. Toţi vizitatorii, că sunt din alte oraşe ale ţării sau din zonele apropiate de Rădăceni, se aşază la masa de hram în curtea bisericii şi sunt ospătaţi cu mâncarea care s-a preparat din donaţie.

Pentru sărbătorile de iarnă, la Rădăceni se prepară chişcă, cârnaţi de casă, şuncă şi pastramă. Muşchiul de pe spatele porcului se pune în baiţ cu piper, oţet sau suc de lămâie, ienibahar, usturoi, apă şi sare. Se lasă în baiţ o zi, se scoate şi se usucă câteva ore. Se lasă apoi la afumat într-un butoi de lemn ce este prevăzut cu o gaură dedesubt. Se face fum cu rumeguş cu lemne ude şi deasupra se pun nişte araci de care se leagă carnea prinsă cu sârmă. Se ţin bucăţile de carne 24 de ore la fum, de la amiază până a doua zi dimineaţă şi apoi se ţin la păstrare sau se începe să se consume din ele.

Dulce pentru Paşte
Virginiei Şoldănescu cel mai mult îi place să prepare cozonac, căci e un dulce ce se face doar de Paşte, nu şi de Crăciun. Cozonacul îl frământă doar bărbaţii şi tot ei sunt cei care fac focul. Se introduc beţe sau lemne în cuptor, se aruncă mălai că să se vadă cât de fierbinte e cuptorul şi apoi se aşază cozonacii la copt. La o săptămână după Paşte, prima zi de luni se merge la biserică cu ouă roşii şi cozonac. Pentru prepararea cozonacului gospodina bucovineană foloseşte 5 ouă, un kg făină, 25 g drojdie, 200 g zahăr tos, 200 ml chişleag (lapte prins), 200 ml ulei de floarea-soarelui. Se dizolvă drojdia cu puţin zahăr, se adaugă patru ouă şi un albuş, chişleagul şi făina. Se frământă totul până capătă aspectul de aluat şi se pune la dospit. Pentru umplutură, la un kg de aluat se folosesc 500 g nuci. Se dau nucile prin maşină, se opăresc cu 200 ml apă, se adaugă 200 g zahăr, esenţă de rom şi se lasă să se răcească. Se întind două foi, se pune umplutura pe o parte, se rulează, se împletesc şi se aşază în tava unsă cu untură. Se ung cu gălbenuş înainte de a fi băgaţi în cuptor şi se coc în cuptor de cărămidă până devin aurii.

Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ilona Brezoianu s-a trezit cu un pumn în nas, Ticu Pușcașu a căzut în noroi, iar Paula Chirilă și Teo Corban au dansat într-o cadă cu struguri, în noul sezon Mangalița

Ilona Brezoianu s-a trezit cu un pumn în nas, Ticu Pușcașu a căzut în noroi,  iar Paula Chirilă și Teo Corban au dansat într-o cadă cu struguri, în noul sezon Mangalița
Galerie Foto La filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, actorii au avut parte de numeroase momente amuzante și de o serie de...

Robbie Williams este tată pentru a patra oară. Copilul s-a născut cu ajutorul unei mame surogat

Robbie Williams este tată pentru a patra oară. Copilul s-a născut cu ajutorul unei mame surogat
Robbie Williams şi soţia sa, Ayda Field Williams, au anunţat naşterea unui băieţel, prin intermediul unei mame surogat. Ayda Field a dezvăluit fanilor de pe Instagram naşterea lui Beau Benedict Enthoven...

Paula Chirilă și Cătălina Mihai joacă în noul sezon al serialului de comedie Mangalița

Paula Chirilă și Cătălina Mihai joacă în noul sezon al serialului de comedie Mangalița
Cel de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, care va începe, sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1 aduce, pe lângă personajele consacrate, unele noi. Dana și Svetlana, pe care...

Șeful securității pentru Metallica, The Rolling Stones și Katy Perry se ocupă de securitatea vedetelor din Asia Express

Șeful securității pentru Metallica, The Rolling Stones și Katy Perry se ocupă de securitatea vedetelor din Asia Express
Galerie Foto Culisele din Asia Express, reality show ce revine la Antena 1 sâmbătă, 15 februarie, ora 20.00, sunt la fel de spectaculoase ca ceea ce se vede pe micul ecran. O echipã de peste 200 de oameni lucreazã pentru acest...

Anamaria Prodan, despre cadoul pe care îl primeşte în fiecare an de la soţul sãu

Anamaria Prodan, despre cadoul pe care îl primeşte în fiecare an de la soţul sãu
Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri imagini în...

Anamaria Prodan, despre locul din casã în care nu intrã niciodatã: “Mi se face rãu!”

Anamaria Prodan, despre locul din casã în care nu intrã niciodatã: “Mi se face rãu!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri, pas cu pas, ev...

Noi rute de autocar între Europa și Africa

Noi rute de autocar între Europa și Africa
Compania de transport de pasageri FlixBus urmează să opereze rute din Franţa către Maroc începând de marţi, 18 februarie, la 7 ani de la primul transport rutier de călători realizat de companie, care a avut loc...

Facebook amână lansarea aplicației de întâlniri romantice online în Europa

Facebook amână lansarea aplicației de întâlniri romantice online în Europa
Facebook a decis să amâne lansarea în Europa a aplicaţiei sale de întâlniri online, după ce o autoritate irlandeză cu rol de reglementare a organizat luni o inspecţie în birourile din Dublin ale reţelei de...

Copiii sunt răsfăţaţii pachetelor de la Târgul de Turism

Copiii sunt răsfăţaţii pachetelor de la Târgul de Turism
Galerie Foto Trendul viitorului Târg de Turism de la Bucureşti este răsfăţul pentru copii. Agenţiile şi hotelierii vin cu pachete şi oferte speciale care îi plasează în centrul atenţiei pe cei mici. Târgul de Turism al R...

Alex Abagiu si prietenul lui Radu, despre situațiile limită din Asia Express: ”Avem nevoie de medicamente pentru astronauți”

Alex Abagiu si prietenul lui Radu, despre situațiile limită din Asia Express:  ”Avem nevoie de medicamente pentru astronauți”
Alex Abagiu și prietenul lui Radu au pornit pe Drumul Comorilor convinși fiind că experiența celui mai dur reality-show poate ascunde multe situații limită. Și nu s-au înșelat. Asia Express, ce revine la Antena...

Naufragiu în Oceanul Pacific. Opt persoane au decedat, supraviețuitorii au plutit în derivă zile întregi

Naufragiu în Oceanul Pacific. Opt persoane au decedat, supraviețuitorii au plutit în derivă zile întregi
Doi bărbaţi, o femeie şi o fetiţă au supravieţuit după ce au plutit în derivă timp de 32 de zile în sudul Oceanului Pacific, a relatat un cotidian din Insulele Solomon. Supravieţuitorii au povestit că...

Băile Herculane revin la strălucirea din vremurile trecute

Băile Herculane revin la strălucirea din vremurile trecute
Galerie Foto Amatorii de tratamente balneoclimaterice cu apă termală şi aer de cea mai bună calitate se vor putea bucura de investiţiile care se fac deja în staţiunea Băile Herculane. Cunoscută din timpul Imperiului Roman,...

Cum sa faci cele mai bune portrete afara, cu un simplu reflector

Cum sa faci cele mai bune portrete afara, cu un simplu reflector
Galerie Foto Este nemaipomenit sa pastrati amintirea unor drumetii sau excursii frumoase sub forma unor fotografii reusite. Cel mai greu de surprins sunt probabil emotiile, lumina, atmosfera, sentimentul locului vizitat. Portretele...

Probleme mari pentru concurenții Asia Express. „Am trăit practic câte trei anotimpuri într-o singură zi”

Probleme mari pentru concurenții Asia Express. „Am trăit practic câte trei anotimpuri într-o singură zi”
Galerie Foto Drumul Comorilor se dovedește a fi și cel mai greu drum pe care concurenții au fost nevoiți să meargă în cele 3 sezoane Asia Express. Filipine pare fi o țară a extremelor când vine vorba de condiții meteo....

Un nou tip de turism în Romania: Cel de cazinou

Un nou tip de turism în Romania: Cel de cazinou
Dacă mergi într-un cazinou de lux din marile orașe ale tarii o să auzi tot mai rar vorbindu-se limba română. Asta deoarece în ultima perioadă s-a dezvoltat tot mai mult un nou tip de turism: cel de...
Serviciul de email marketing furnizat de