x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Tarie - O horinca inainte de masa

0
Autor: Francisca M. Catana 03 Sep 2006 - 00:00
Tarie - O horinca inainte de masa
A venit timpul ca fructele cazute pe pamant sa fie adunate si puse in butoaie la macerare, pentru ca mai tarziu sa putem fierbe cu drag horinca.

A m baut pentru prima oara horinca acum cativa ani, in timpul unei excursii organizate prin judetul Maramures. Localnicii, oameni primitori si cumsecade, ne-au servit atunci cu o branza in burduf, cu masline si cu cate un paharel cu horinca de mere. "Beti, ca asa ceva nu mai gasiti nicaieri in Romania si nici in lume, numai noi o facem atat de buna", ne-a indemnat atunci un morosan, producator autorizat de horinca din zona, dupa cum singur se intitula.

OBTINERE. Horinca se produce prin metoda distilarii din diferite fructe puse la fermentat: mere, pere sau prune. Fructele se pun in cazanul de cupru inchis ermetic, la o sursa de foc. Potrivirea focului este foarte importanta. Nu trebuie sa fie foarte tare si sa arda repede. Nu poate fi lasat insa nici prea mic, pentru ca astfel terminarea unui singur cazan ar dura foarte mult. Langa cazan trebuie sa existe si un racitor, acesta fiind tot un vas de cupru, de dimensiuni mai mici, care contine apa rece de munte. Procesul de distilare este destul de complex. Cei care stiu cum se fierbe horinca au mostenit procedeul din tata-n fiu.

Horinca se bea inainte de masa, intr-un ritm potolit, la temperatura camerei, incalzita chiar putin in palma, pentru a-si exalta aroma.

Batranii moroseni aveau obiceiul de a bea inainte de masa o horinca, doua, trei (fiecare dupa putere), dar nu inainte de a manca niste masline. Alcoolul nu este bun pe stomacul gol, pentru ca distruge celula hepatica, una dintre celulele nobile, care nu se mai reface.

Bauturi cu traditie romaneasca

Horinca se obtine in urma distilarii fructelor fermentate cu ajutrul unui alambic si al unui racitor. Tot astfel se obtin si alte bauturi traditionale romanesti ca tuica, rachiul sau palinca, denumite astfel in functie de regiunea de preparare. Calitatea acestor bauturi este apreciata dupa siragul de margele pe care il realizeaza atunci cand este turnata in pahare.

Reteta - Horinca de mere

Se aduna merele si se baga toate in butoaie, unde se lasa o perioada la fermentat. Depinde de soiul merelor cati litri de horinca vor iesi. Din vreo 200 de kilograme de borhot ies in jur de 18-20 litri de horinca. Intai se distileaza borhotul, iar prima zeama iesita din cazan, cu o tarie de 30 de grade alcool, se lasa la racit, dupa care se mai fierbe o data. Abia acum iese horinca, avand o tarie de 50%-60% alcool. Se serveste de obicei ca aperitiv, insotita de cateva masline.
Citeşte mai multe despre:   bucataria de week-end,   horinca

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Poate cel mai important aspect al mutării în/din vilă: mobila

Poate cel mai important aspect al mutării în/din vilă: mobila
La o mutare de mobilă se va ține întotdeauna cont de configurația locației inițiale, de cea a locației de destinație, de cantitatea și de tipul de mobilier de transportat și de încă multe altele. Pare...

Mama Deliei, la Chefi la cuțite: ”Garantez că pe lângă chefi, o să apară și o nouă șefă”

Mama Deliei, la Chefi la cuțite: ”Garantez că pe lângă chefi, o să apară și o nouă șefă”
Galerie Foto Entuziasmată, cu o energie debordantă și cu un preparat pe care fiicele ei nu îl refuză niciodată, așa își va face apariția mama Deliei în seara aceasta, de la 20:00, în platoul celui mai iubit show culinar:...

Chef Scărlătescu, pe primul loc în clasamentul amuletelor

Chef Scărlătescu, pe primul loc în clasamentul amuletelor
Galerie Foto Luni, 14 octombrie, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu aproape 2 milioane de români, la nivel național, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 21.17. Telespectatorii Antena 1...

Distracție continuă pe „Insula Albă” - Ibiza

Distracție continuă pe „Insula Albă” - Ibiza
Galerie Foto Ofertele seciale pentru cei care vor să-și petreacă vacanța într-o continuă distracție au început să-i atragă și pe români într-o destinație binecunoscută: Ibiza. „Clubbingul” a dezvoltat turismul în...

Axa București-Mamaia atrage turiştii străini cu bani

Axa București-Mamaia atrage turiştii străini cu bani
Galerie Foto Capitala României a devenit o atracție pentru turiștii străini care caută un anumit tip de distracție, dar și posibilități de a face „shopping” de la „brandurile” celebre, la prețuri mai mici decât...

Elton John îl descrie pe Michael Jackson ca pe „un bolnav mintal şi o persoană tulburată”

Elton John îl descrie pe Michael Jackson ca pe „un bolnav mintal şi o persoană tulburată”
Cântăreţul britanic Elton John descrie în memoriile sale publicate recent cum „regele pop-ului” s-a schimbat dramatic de-a lungul anilor, relatează ziarul spaniol „ABC” în ediţia sa online. Elton John,...

Lucrurile inutile din casă, de care poţi scăpa imediat

Lucrurile inutile din casă, de care poţi scăpa imediat
Dacă, atunci când ai nevoie de un obiect anume din casă, pierzi o grămadă de timp ca să-l găseşti, înseamnă că e timpul să faci ordine şi să arunci o parte din lucrurile inutile care ocupă...

Antitalent, noul show de la Antena 1, lansează cea mai nouă echipă de umoriști

Antitalent, noul show de la Antena 1,  lansează cea mai nouă echipă de umoriști
Cea mai nouă echipă de umoriști este gata să-i ducă pe telespectatori în punctul zero al comediei, începând cu 20 octombrie, de la 21:00, în cadrul premierei Antitalent, cel mai nou show de umor marca Antena 1,...

Barbie, întâlnire cu Cătălin Scărlătescu în platoul Chefi la cuțite

Barbie, întâlnire cu Cătălin Scărlătescu  în platoul Chefi la cuțite
Galerie Foto Luni, de la 20:00, pe Antena 1, Cătălin Scărlătescu va avea parte de o întâlnire cu Barbie, o frumoasă concurentă, dornică să facă impresie în platoul celui mai iubit show culinar: ”Am venit la Chefi la cu

O turistă a fost arestată în Filipine fiindcă purta bikini pe plajă

O turistă a fost arestată în Filipine fiindcă purta bikini pe plajă
O turistă taiwaneză a fost amendată și arestată pe insula Boracay, din Filipine, din cauza faptului că purta niște bikini minusculi. Ea a stârnit controverse când a apărut pe plajă într-un...

Ele sunt vedetele din Asia Express sezonul 3! Lista completă a celor 9 echipe

Ele sunt vedetele din Asia Express sezonul 3! Lista completă a celor 9 echipe
Galerie Foto Chef Sorin Bontea și Răzvan Fodor, Speak și iubita lui, Ștefania, Nico și fiica ei, Alexandra, Adda și soțul ei, Cătălin, Ristei și fratele lui, Dan, Maria Buză și Lia Bugnar, Alina Ceușan și Carmen...

Gabriela Cristea va prezenta emisiunea Like a star!

Gabriela Cristea va prezenta emisiunea Like a star!
Galerie Foto Gabriela Cristea, una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare de la noi, va reveni, începând din 21 octombrie, pe micile ecrane, la cârma emisiunii Like a star!, de la Antena Stars. Aceasta le propune...

Andreea Marin, invitat special în premiera show-ului de umor Antitalent

Andreea Marin, invitat special în premiera  show-ului de umor Antitalent
Galerie Foto Pe 20 octombrie, Antena 1 lansează cel mai nou show de umor, Antitalent, difuzat în fiecare duminică de la 21:00. Emisiunea prezentată de Dan Bittman va debuta cu o ediție specială și un invitat pe măsură,...

Roata ingredientelor complică lupta de amuletă: ”Îmi vine să îmi dau tunica jos, eu așa ceva nu pot să duc!”

Roata ingredientelor complică lupta de amuletă:  ”Îmi vine să îmi dau tunica jos, eu așa ceva nu pot să duc!”
Galerie Foto Cea de-a unsprezecea luptă a amuletelor, difuzată luni, de la 20:00, pe Antena 1, le va da chefilor planurile peste cap. Gina Pistol este hotărâtă să ridice nivelul sesiunii de gătit cu cea mai interesantă amulet...

Sașii folosesc această plantă pentru plăcinte și sosuri. Dacă nu știi cum s-o consumi, poți să intri în comă

Sașii folosesc această plantă pentru plăcinte și sosuri. Dacă nu știi cum s-o consumi, poți să intri în comă
Da, este unul dintre ingredientele emblematice pentru sașii din Transilvania. Totuși, dacă nu știi cum să consumi sau cum să manipulezi această plantă, poți să te intoxici și chiar să intri în...
Serviciul de email marketing furnizat de