x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tarie romaneasca

Tarie romaneasca

de Francisca M. Catana    |    13 Sep 2006   •   00:00
Tarie romaneasca
BARUL CASEI
In ultimul an de liceu, in cadrul unei reuniuni cu cele cinci prietene ale mele, colege de clasa, ne intrebam care dintre noi se va marita prima? Banuiam inca de pe atunci pe cineva, iar o invitatie la nunta, primita cu putin timp in urma, a confirmat banuiala noastra. Cu aceasta ocazie, ne-am regasit dupa ani intregi impreuna.

In timpul petrecerii, muzica era de multe ori intrerupta de glasul unui invitat la nunta care striga tare ca el mai vrea o "margica". L-am intrebat atunci nedumerita ce doreste, mai precis. Si mi-a raspuns ferm: "O margica, adica o tuica de-a noastra romaneasca si daca se poate sa mai fie si de-a-ntaia!".

PROCES. Mi-am adus aminte atunci de anii in care tatal meu ma ducea sa vad cum bunicul facea tuica, de la inceputul lui octombrie si pana in decembrie, inainte de Craciun. Tuica se obtine din fructe, prin procesul distilarii. Prunele sau merele sunt lasate la fermentat in butoaie mari, timp de sapte-opt saptamani. Distilarea se face, conform traditiei, cu ajutorul unui alambic (cazan) si cu o sursa de foc din lemne sau carbuni. Dupa terminarea intregului proces, tuica poate fi lasata sa se invecheasca, de la sase luni pana la zece ani. In acest caz, se numeste tuica batrana. Insa poate fi consumata si imediat, si atunci o numim "tuica noua" sau proaspata. O tuica buna se cunoaste dupa siragul de margele pe care il face atunci cand este turnata in paharele.

Tuica se consuma, traditional, inainte de fiecare masa, in cantitati mici. Se asociaza foarte bine cu branza telemea. In urma distilarii se obtin mai multe feluri de tuica. Prima care iese din alambic are o tarie de 40%-45% alcool. Este asemanatoare cu palinca si se mai numeste si tuica de-a-ntaia. Tuica de-a doua, cu un grad de alcool de 30%-40%, este cea pe care romanii o consuma cel mai des. Tuica de-a treia sau "apa de tuica" este ultima care iese din alambic. Este slaba si contine 10%-15% alcool pe volum. In Romania, tuica este nelipsita de pe masa cu ocazia unor evenimente precum nuntile, botezurile, reuniunile familiale sau sarbatorile religioase.

Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu va mai permite taranilor romani sa foloseasca alambicul pentru obtinerea tuicii, decat daca acesta este dezinfectat si autorizat.

TUICA FIARTA

  • INGREDIENTE: 100 g zahar, 5 g piper boabe, un l tuica.
  • PREPARARE: Se amesteca zaharul, tuica si piperul. Se tine vasul acoperit pe foc pana da in clocot. Se toarna fierbinte in cesti adaugand si cateva boabe de piper. Poate fi consumata ca aperitiv.
  • ×
    Subiecte în articol: tuica