x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Teatru marca British Council

Teatru marca British Council

de Gabriela Boeriu    |    09 Dec 2008   •   00:00

La sărbătorirea a 70 de ani de existenţă şi "în calitate" de partener strategic al celei de-a 18-a ediţii  a Festivalului Naţional de Teatru de anul acesta, British Council ne-a adus două piese. Acestea au fost puse în scenă la Sala Dalles, din Capitală, şi prezentate de "Stan’s Café", una dintre cele mai inovative companii teatrale din Marea Britanie, care a cucerit publicul încă din 1991, prin spectacolele sale neobişnuite.




Povestea boabelor de orez

Unul dintre proiectele de renume internaţional ale companiei a făcut înconjurul lumii, trecând prin zeci de oraşe şi capitale, şi se numeşte "Spectacolul Orezului". Lansat sub numele "Of All The People In All The World", spectacolul a venit şi în România, la Bucureşti, pentru a oferi participanţilor la festival o nouă viziune asupra reprezentaţiilor de teatru, dar şi asupra cifrelor şi datelor. Astfel, începând de sus în jos, la etajul superior, am avut de-a face cu… inflaţia. Dacă v-aţi grăbit să vă abateţi  cu gândul  la inflaţia cotidiană, v-aţi înşelat. E vorba despre un fenomen mai aparte, şi anume… inflaţia de orez. Optzeci şi două de milioane  de boabe de orez, pentru a reprezenta populaţia României şi a Marii Britanii.

Povestea boabelor este simplă: ele au fost împărţite pentru a realiza o serie de statistici despre oameni, actualizate şi obţinute din surse autorizate. Statisticile au fost reinterpretate într-o formă originală, care a impresionat publicul (dovadă fiind semnele de exclamaţie ale celor care "vizionau" expunerea). Un spectacol-instalaţie ieşit din tipare, "Spectacolul Orezului", şi ale lui boabe au mai beneficiat  de încă o notă specifică: au fost cu dor de ducă. După show-ul din România ele s-au… îndreptat (la propriu) spre alte locaţii, urmând să fie donate la final pentru a fi folosite ca hrană pentru animale.

"Of all the people in the world", aşa cum s-a "recomandat" el în Marea Britanie, a fost prezentat pentru prima dată la Warwick Arts Centre la Birmingham Cathedral în 2003 şi a fost creat din dorinţa de a înţelege mai bine lumea în care trăim. Până acum  aplaudam meritele  incontestabile ale orezului, recunoscători fiind pentru faptul că este atât de bogat în vitamina E. Chinezii l-au savurat şi ei, de când se ştiu, în mâncăruri preponderent "orezistice". De! La o mare de oameni, o mare de orez! Cine s-ar fi gândit însă că, într-o zi, un Bob va deveni actor?

Constance Brown

În tandem cu "prestaţia" orezului – vedeta de la etajul superior al Sălii Dalles – a avut loc reprezentaţia piesei "Purificarea lui Constance Brown". Indiferent în ce schemă urbană ne-am afla, trăim aceleaşi drame sau bucurii, ne brăzdează aceleaşi emoţii. Ne "îmbâcsim" plămânii şi mintea cu acelaşi aer al indiferenţei, al violenţei sau al spiritului de haită. Ne supunem zilnic aceluiaşi domino social care nu cruţă pe nimeni. Aceasta este ideea care creionează piesa ingenios pusă în scenă ca un culoar cu uşi pe margine. Publicul a fost invitat la sfârşit să pătrundă în backstage (spatele scenei). Pentru că în culise se află prelungirea muncii unor oameni, maşini, lumini, sunet etc. La fel ca în viaţă. În faţă stă actorul, costumat sau machiat. În spatele imaginii lui stau realitatea, munca şi sufletul care îi compun existenţa. Viaţa este ca o piesă de teatru: scenă şi culise. Asta au încercat englezii să surprindă, şi le-a reuşit!

×
Subiecte în articol: cultura si piper