x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Tehnică simplă şi efecte mereu surprinzătoare

0
Autor: Tudor Cires Simona Chiriac 21 Mai 2008 - 00:00

Porturile de la Marea Medite­rană reprezintă, aproape în fiecare zi a anului, un “spectacol” de sunete, arome şi, de ce nu, de ispite. Bărcile, încărcate de atîta povară, aduc pe ţărm peşti şi fructe de mare de toate felurile, ce vor fi servite apoi oaspeţilor care trec pragul restaurantelor.

Porturile de la Marea Medite­rană reprezintă, aproape în fiecare zi a anului, un “spectacol” de sunete, arome şi, de ce nu, de ispite. Bărcile, încărcate de atîta povară, aduc pe ţărm peşti şi fructe de mare de toate felurile, ce vor fi servite apoi oaspeţilor care trec pragul restaurantelor. 

Fel de fel …

Aşadar, cu ce soiuri de peşti şi fructe de mare poţi “face cunoş­tinţă”, ajuns pe meleaguri spa­niole? Ton, sardină, cod, hering, ţipar, sepie, macrou, drac de mare, calcan, crevete, calamar sau caracatiţă ar fi doar cîteva dintre ele. Esenţial este însă că a găti specialităţi marine, în adevăratul stil spaniol, nu presupune cine ştie ce tehnică. Deşi totul este simplu, rezultatul este uluitor. Fie că sînt pregătite la cuptor, pe grătar, pe pat de cărbuni, mai suculente sau îmbinîndu-şi aroma cu cea a legumelor sau a condimentelor locale, rezultatul este mereu acelaşi: îţi lasă gura apă!

Spre exemplu, “Suquets de peix”. Nu este altceva decît o mîn­care înăbuşită, folosindu-se diferite tipuri de peşte, al cărei sos este foarte bine condimentat cu usturoi presat şi migdale zdrobite. Pentru a pre­găti “Cassolas” trebuie să tai mărunt ceapa, roşiile şi usturoiul, să le căleşti uşurel şi apoi să aşezi dea­supra fileurile de peşte. “Peş­te cu sare” este unul dintre pre­pa­ra­tele a căror vechime ajunge pînă în perioada fenicienilor (de altfel, pe teritoriul unde astăzi se întinde oraşul Benidorm, în Antichitate era un spaţiu ideal pentru negustorii din Roma, Fenicia sau Cartagina). Ca şi atunci, peste peşte se presară multă sare, fiind apoi lăsat la cuptor, fără a-i adăuga alte condimen­te, acesta frăgezindu-se în propriul suc. Peştele sărat şi uscat poate fi, de asemenea, unul dintre ingredientele salatelor.

Gambas en gabardina con salsa - Crevete “înfăşat”, cu sos

Ingrediente: 3 linguri de făină de grîu, un vîrf de cuţit de şofran, 200 g crevete, ulei de măsline, sifon, o lingură de vin de Madera, sare; sosul: un pahar de maioneză ­(pregătită dintr-un ou), un ardei roşu (mic).

Preparare: Într-un castron, amestecă făina de grîu cu sarea şi vinul de Ma­dera, după care adaugi sifon, puţin cîte puţin, “cît cere făina” (pasta ­tre­buie să rămînă suficient de ­con­sistentă încît să poată fi ţinută între degete). Adaugă şi şofranul şi omogenizează. Spală şi curăţă crevetele de carcase, lăsîndu-le numai coada; apoi înfăşoară-le în ­aluatul pregătit, lăsîndu-le coada afară. Frige creve­tele în ulei fierbinte, pînă se rume­neşte “îmbrăcămintea” de aluat. ­Pentru sos, amestecă maioneza cu ardeiul roşu (tocat foarte mărunt cu cuţitul) şi pune-l alături de crevete în momentul servirii.

Rodaballo con verdures - Calcan cu legume

Ingrediente: 1,2 kg de calcan, zeama de la o portocală, 400 g sparanghel verde, 300 g morcovi, o frunză de praz, o lingură de ardei roşu (tăiat cubuleţe), o linguriţă de amestec de ierburi aromatice, 4 crevete, sare şi piper.

Preparare: Spală peştele, curăţă-l şi taie-l fileuri cu un cuţit cu lamă subţire şi flexibilă; dă deoparte pielea. ­Condimentează fileurile de calcan cu sare, piper şi suc de portocale. Pregăteşte şi fileurile de peşte, la aburi, timp de 15 minute. Curăţă sparanghelul şi taie din el beţişoare lungi de 12-15 cm. Procedează la fel cu morcovii. Pune ­bastonaşele de sparanghel şi ­morcovi în apă cu sare (trebuie să rămînă “al dente”). Din frunza de praz, taie fîşii subţiri şi lungi şi lasă-le să fiarbă de asemenea puţin în apă cu sare. Cînd sînt aproape gata, adaugă în vas şi cubuleţele de ardei roşu şi presară ierburile aromatice. Condimentează cu sare şi piper şi trage vasul deoparte, păstrîndu-l la cald. Crevetele se fierbe aparte, în apă cu sare şi ierburi condimentate.

Pentru montare, se iau cu grijă fileurile de calcan şi se rulează în ele cîteva bastonaşe de sparanghel şi ­morcovi, după care se leagă cu fîşii de praz. Se aşază în farfurie unul sau două astfel de rulouri, cîte un crevete şi se stropeşte cu sosul obţinut la prepararea legumelor.

Pulpo al horno - Caracatiţă la cuptor

Ingrediente: o caracatiţă mijlocie (proaspătă), un kg de cartofi, 150 ml ulei de măsline, 100 g ardei verde capia, 200 g roşii cherry, două cepe verzi, o lingură de pătrunjel verde tocat, sare şi piper după gust, zeama de la o jumătate de lămîie.

Preparare: Curăţă caracatiţa şi porţio­neaz-o. Pune apă la fiert şi, cînd e clocotită, scufundă bucăţile de caracatiţă în ea, trage de pe foc şi se lasă pînă cînd apa devine călduţă. Scoate bucă­ţile de caracatiţă, încălzeşte din nou apă şi scufundă-le iar, de data aceasta lăsîndu-le să fiarbă la foc mic, timp de 20 de minute. (Dacă foloseşti o caracatiţă congelată, atunci fierbe-o doar cîteva minute, în apă clocotită). Curăţă cartofii, dă-le o formă ovală cît mai re­gulată şi aşază-i într-un vas de Jena, turnînd peste ei 50 ml ulei de măsline. Presară sare şi piper şi dă-i la cuptor pentru 15 minute. Scoate vasul din cuptor, adaugă bucăţile de caracatiţă, presară sare şi piper, toarnă deasupra restul de ulei de măsline şi dă din nou la cuptor, pentru încă 15 minute. Cu cinci minute înainte de a fi gata, adaugă ardeiul verde, roşiile cherry şi cepele (curăţate şi spălate) şi dă la cuptor, să se finalizeze coacerea. După ce ai aşe­zat pe farfurie caracatiţa şi legu­me­le, stoarce deasupra zeamă de lămîie şi presară pătrunjelul verde tocat.

Tiras de pescado con espinacas - Peşte tras la tigaie cu spanac

Ingrediente: o legătură de frunze de spanac, două rămurele de frunze de ţelină, 4 morcovi, 650 g fileuri de peşte alb (merluciu, cod), 50 ml ulei de susan, o linguriţă de sos de stridii, 50 ml vin de orez, sare şi piper după gust; garnitura: 150 g orez, sare, o frunză de pătrunjel.

Preparare: Curăţă bine frunzele de spanac, spală-le şi pune-le deoparte. Rupe separat şi spală, de asemenea, frunzele de ţelină, iar tijele spală-le şi taie-le în bastonaşe lungi de 10-12 cm. Curăţă, spală şi taie în bastonaşe morcovii. Încinge uleiul într-o tigaie adîncă (tip wok) şi “trage” în ea fileurile de peşte, întorcîndu-le pe ambele părţi. Adaugă morcovii, ţelina şi frunzele de spanac, presară sare şi piper. Saltă din cînd în cînd tigaia, pentru ca ingredientele să se amestece. Toarnă vinul de orez peste ele, apoi mai lasă tigaia pe foc 10-12 minute. Fierbe separat orezul, numai cu apă şi puţină sare. Serveşte peştele şi legumele montate pe farfurie, iar orezul alături, într-un bol, decorat cu o frunză de pătrunjel.

Gambas al ajillo - Crevete cu usturoi

Ingrediente: 600 g crevete ­decorticate, 6 căţei de usturoi, un ardei iute (mic), 100 ml ulei de măsline, pătrunjel verde, sare.

Preparare: Într-un mojar, zdrobeşte usturoiul şi ardeiul iute, apoi ames­tecă-l cu uleiul de măsline. Pune această compoziţie într-o tigaie adîncă, iar cînd s-a înfierbîntat, adaugă crevetele şi ­pu­ţină sare, amestecînd cu o lingură de lemn. Mai lasă puţin pe foc (avînd grijă să nu se frigă prea tare crevetele), apoi presară pătrunjel tocat şi dă deoparte tigaia.

Citeşte mai multe despre:   sare,   peste,   minute,   apă,   ulei,   piper,   cuptor,   presara,   caracatita,   caiet de retete,   crevete,   caracati

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Discuțiile despre sport la locul de muncă ar putea fi interzise în Marea Britanie

Discuțiile despre sport la locul de muncă ar putea fi interzise în Marea Britanie
Angajatorii ar trebui să descurajeze discuțiile despre sport la locul de muncă întrucât exclud femeile și încurajează comportamentul neadecvat, spun experții în management, citați de dailymail.co "Nu...

Săptămâna trecută, Acces Direct, cea mai urmărită emisiune de după-amiază la orașe, și în toată țara

Săptămâna trecută, Acces Direct, cea mai urmărită emisiune de după-amiază la orașe, și în toată țara
Emisiunea Acces Direct a fost, săptămâna trecută (20-24 ianuarie), prima opțiune în rândul telespectatorilor din mediul urban și din toată țara care s-au aflat în fața micilor ecrane, de luni până vineri,...

Un nou sezon Mangalița, în curând, la Antena 1

Un nou sezon Mangalița, în curând, la Antena 1
Serialul de comedie Mangalița revine, în curând, la Antena 1, cu un nou sezon. Sub sloganul “Să ne fie bine ca să nu fie rău, din nou”, primarul localității, Stelian Manole (interpretat de Teodor Corban),...

Asia Express – Drumul Comorilor începe sămbătă, 15 februarie de la ora 20.00 la Antena 1. Prima săptămână de difuzare va avea 4 ediții

Asia Express – Drumul Comorilor începe sămbătă, 15 februarie de la ora 20.00 la Antena 1.  Prima săptămână de difuzare va avea 4 ediții
Galerie Foto Cel mai așteptat reality-show al momentului, Asia Express – Drumul Comorilor revine la Antena 1 sâmbătă, 15 februarie, de la ora 20.00. Spre bucuria telespectatorilor, prima săptămână de difuzare va avea 4...

Angelina Jolie și Brad Pitt lansează un sortiment de șampanie rose

Angelina Jolie și Brad Pitt lansează un sortiment de șampanie rose
Domeniul viticol Miraval, deţinut de fostul cuplu hollywoodian Angelina Jolie - Brad Pitt, asociat familiei de viticultori Perrin alături de care comercializează deja un sortiment de rosé obţinut în regiunea...

Madonna anulează primul concert la Londra din turneul "Madame X"

Madonna anulează primul concert la Londra din turneul "Madame X"
Cântăreaţa americană Madonna a anulat primul din seria sa de 15 concerte pe care le avea programate la Londra în cadrul turneului mondial "Madame X", anunţând cu puţin timp înainte de începerea show-ului că a...

Disneyland din Hong Kong se va închide temporar din cauza epidemiei de pneumonie virală

Disneyland din Hong Kong se va închide temporar din cauza epidemiei de pneumonie virală
Parcul de distracţii Disneyland din Hong Kong a anunţat că se va închide începând de duminică, până la un nou ordin, din cauza epidemiei de pneumonie virală din China, decizie luată la o zi de la anunţarea...

Celebrul director al Cabaretului "Michou" din Paris a murit la vârsta de 88 de ani

Celebrul director al Cabaretului "Michou" din Paris a murit la vârsta de 88 de ani
Michou, celebrul director al cabaretului din Paris care a inspirat personajul Zaza din filmul "La cage aux folles", a murit la vârsta de 88 de ani, a anunţat agentul său de presă. "Michou a murit în această di...

Dramă pentru o cunoscută cântăreață. „Drum lin mama scumpă..ai plecat cu jumătate din inima mea..”

Dramă pentru o cunoscută cântăreață. „Drum lin mama scumpă..ai plecat cu jumătate din inima mea..”
Galerie Foto Mama cântăreței Lora a murit, astăzi. Vedeta a făcut anunțul dureros. "Cine are părinţi, pe pământ nu în gând / Mai aude şi-n somn ochii lumii plângând.." Drum lin mama scumpă..ai plecat cu jumătate...

Cum să faceți clătite delicioase, sănătoase și care nu îngrașă

Cum să faceți clătite delicioase, sănătoase și care nu îngrașă
V-am tot spus că să ai o dietă curată nu înseamnă să renunți la măncărurile favorite ci, mai degrabă, să devii mai pretențios(oasă) în privința calității ingredientelor folosite. Dacă folosim...

Cirque du Soleil și-a anulat reprezentațiile în China

Cirque du Soleil și-a anulat reprezentațiile în China
Compania de divertisment Cirque du Soleil a anunţat anularea, până la o notificare ulterioară, a tuturor reprezentaţiilor sale programate la Hangzhou, în China, din cauza epidemiei de coronavirus, care a...

Electric Castle câștigă titlul de Cel mai bun festival european de dimensiuni medii

Electric Castle câștigă titlul de Cel mai bun festival european de dimensiuni medii
European Festival Awards, cea mai importantă competiție europeană din domeniu, a desemnat, aseară, câștigătorii ediției 2019, iar Electric Castle a fost desemnat Cel mai bun festival european de dimensiuni...

Australia, foc şi lacrimi – un documentar marca Observator, exclusiv pe AntenaPlay

Australia, foc şi lacrimi – un documentar marca Observator, exclusiv pe AntenaPlay
Cum s-a văzut incendiul din Australia și cum sunt românii de acolo, echipa Observator va dezvălui într-un documentar exclusiv care poate fi urmărit integral pe AntenaPlay.   Filmul evenimentelor începe...

Alina Eremia: „Sunt foarte fericită că am scăpat de problema asta care îmi dădea multe bătăi de cap”

Alina Eremia: „Sunt foarte fericită că am scăpat de problema asta care îmi dădea multe bătăi de cap”
Alina Eremia, artistă Global Records, a avut parte de un an intens, cu multe lansări de piese care au ajuns în topurile celor mai importante radio-uri comerciale din România.   Aflată mereu pe drumuri,...

Kate Middleton a început un turneu în Marea Britanie pentru educația timpurie a copiilor

Kate Middleton a început un turneu în Marea Britanie pentru educația timpurie a copiilor
Ducesa Kate a Marii Britanii, soţia prinţului William, a demarat un scurt turneu prin Regatul Unit pentru a realiza un sondaj pe tema educaţiei timpurii, ca parte a îndatoririlor oficiale pe care membrii...
Serviciul de email marketing furnizat de