x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Teline - O masa mai usoara

Teline - O masa mai usoara

de Veronica Bectas    |    07 Ian 2007   •   00:00
Teline - O masa mai usoara

Mancarurile consistente consumate pe timpul Sarbatorilor trebuie inlocuite cu ceva mai usor

Atrecut o saptamana de la Revelion si ecoul petrecerilor nu s-a stins inca. Ghiftuiala sfarsitului de an, asezata pe ici, pe colo, o sa-mi dea ceva batai de cap. Unde mai pui ca nici nu vreau sa mai aud de sarmale, fripturi, carnati, piftie, salate in fel si chip, tuici (calde sau reci), vin, cafele, dulciuri etc. etc... Beah! Prea multe intr-un timp atat de scurt! Destul! Dar trebuie sa mananc! Curios, n-am scapat de foame! Am crezut ca voi manca mult mai putin dupa... Nici vorba! Numai ca acum vreau ceva mai bland, ceva mai fara carne, mai usor. De aceea am plecat la piata, cu speranta ca voi gasi acolo mai putine produse ispititoare si totusi o inspiratie pentru o mancarica usoara, dar satioasa. Am ajuns si… Mda, deziluzie totala! Cativa rataciti ca mine vanau cate un tarabagiu. Ici, colo, cate un vanzator ratacitor vara sub nasul trecatorilor funii de usturoi, bureti de vase, leucoplast cu rivanol si alte alea. Cumpar doua salate ciufulite, crete, de la o vanzatoare bosumflata, suparata pe toata lumea. Un betiv ma imbia cu niste hrean uscat. Dezamagita, ma intorc spre statia de tramvai si dau nas in nas cu o femeie care vindea dintr-o sacosa telina mare cat pumnul. Cinci la 10.000! O mai intreb o data si femeia imi vara sub nas o mana plina cu teline. "Ia, doamna, ia! Ca e buna si de Sf. Ion!", ma indeamna ea. Nu stau pe ganduri si-i dau banii pentru zece bucati, insfac telinele si fug la tramvai.

PLANURI. Pe drum incep sa-mi fac ganduri ce si cum o sa pregatesc din ele. Dar mai intai trec pe la Draga, prietena mea. Ea are idei geniale si am sa i le imprumut cu nerusinare. Asta pentru ca o mare parte din vina de a ma simti atat de indopata ii apartine. Ea e cea care a gatit majoritatea bucatelor si care le-a facut atat de bune, incat n-a putut rezista nici unul dintre musafiri. Precis are Draga o reteta usoara care sa ma sature, fara sa ma indop prea mult. Ajung la ea in prag, sun si o aud strigand sa intru. Nu m-a lasat sa stau prea mult si mi-a si zis ce trebuie sa fac. Mie!… Hm, cum s-o fac sa inteleaga ca trebuie sa ma ajute?! Acum, mi-a intrat in piele o leneeee! Si parca nici nu-mi mai este foame! Draga se uita la mine si pricepe imediat. "Lasa, draga, te ajut eu s-o faci!", zise multumita pentru ca m-a prins pe picior gresit. Si a profitat de ocazie ca sa-mi tina o lectie de cum se prepara telina si ce avantaje avem daca o mancam si de… cat de cascata sunt, pentru ca am uitat ca este Sf. Ion si trebuie sa mergem la fratele ei. Acolo… iar mancam fripturi, carnati, racituri si alte alea… Am inteles ca telinele mele sunt niste legume usoare, cu vitamine, gustoase, merg si la salate si... la mancarica, si cu masline, si cu iaurtel… Gata, acum stiu! Fac mai intai o mancarica de telina cu masline, dupa cum zice Draga, si-i trag o salata verde, ca mi-era dor si, mai tarziu, cand plecam la Ionut, fac pe pretioasa si ciugulesc ici, colo cate ceva ca sa fac impresie buna.

Mancare de telina cu masline

  • Ingrediente: patru teline mari, o ceapa mare, o lingura bulion, o lingura cu faina, o ceasca cu ulei, 20 da masline, sare, zahar, patrunjel.
  • Preparare: telinele se curata si se taie rondele de o jumatate de centimetru. Se prajesc in ulei si se asaza in cratita. Ceapa se taie marunt si se rumeneste cu un varf de lingura de faina, bulion, sare si piper. Se toarna peste telina si se pun maslinele. Se da in fiert si se pune la cuptor pentru o jumatate de ora la foc mic. Cand e scazuta se pune pe platou si se presara patrunjelul.
  • ×
    Subiecte în articol: bucataria de week-end